Robotadvocaat

Studeer je rechten? Dat is dan vette pech, want na de robotrechter komt nu ook de ‘robotadvocaat’ eraan. In de Verenigde Staten leveren deze lawyer bots klagende burgers een fikse besparing op. En dat zonder de inzet van advocaat of jurist.

Zo is daar DoNotPay, een bot die bezwaren indient tegen verkeersboetes. De consument beantwoordt enkele vragen die de software hem stelt (was het verkeersbord moeilijk te zien; bevatte de bon onjuiste gegevens, etc.?) en het programma handelt de rest van alle bureaucratische rompslomp af.

De 22-jarige Joshua Browder is de drijvende kracht achter DoNotPay. Fans noemen hem al liefkozend ‘de Robin Hood van het internet’. Joshua kwam op het idee nadat hij in Londen op zo’n dertig (!) parkeerboetes werd getrakteerd. Alle bureaucratische handelingen bleken prima in een computerprogramma te passen.

DoNotPay klinkt als een leuke gimmick, maar het is serieuze business. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië vocht de startup in twee jaar tijd meer dan 250.000 parkeerboetes aan, met in twee-derde van alle gevallen succes.

Inmiddels schieten de lawyer bots als paddenstoelen uit de grond. Behalve DoNotPay, zijn daar bijvoorbeeld ook WinIt en TurboAppeal. Waar DoNotPay nog gratis is, daar vraagt WinIt 50% van het boetebedrag, volgens het no cure no pay-principe. Er hoeft enkel betaald te worden wanneer het bezwaar succesvol is. En bezwaren worden ook doorgezet wanneer de kans op succes (volgens het algoritme) niet hoger is dan 5%.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Als het bij verkeersboetes werkt, waarom dan ook niet bij bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting, redeneert TurboAppeal.

De app neemt huiseigenaren het meeste werk uit handen wanneer ze bezwaar willen maken tegen een gemeentelijke beslissing. De kosten? Slechts 49 dollar. Daar kan geen jurist tegenop. Naar verluidt genereerde TurboAppeal meer dan 100.000 succesvolle bezwaarschriften; volgens de makers komt dat neer op een success rate van 75%.

Ja maar, wordt hier het leven van gemeenten en overheid niet gewoon zuur gemaakt door honderdduizenden automatisch uitgespuwde bezwaarschriften? Goede vraag. WinIt, DoNotPay en TurboAppeal vinden van niet: “Wij stellen consumenten juist in staat om hun wettelijke rechten uit te oefenen.” Tja, wie kan dáár nu op tegen zijn?
 

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!