Piraterij uitdaging voor de boekenwereld

Laatst zond de VPRO een radiodocumentaire uit over de toekomst van het boek, onder de welluidende titel ‘De laatste bladzijde?’. Uitgeverijen luiden de noodklok. De boekenwereld gaat de muziek- en filmindustrie achterna. De maker van de documentaire vond op internet moeiteloos zevenduizend gekraakte Nederlandse e-books. Dat is driekwart van het legale online aanbod.

“Natuurlijk is het vervelend als jouw content niet gekocht, maar elders verkregen wordt,” lees ik in een blogpost over piraterij in de boekenwereld, geschreven door Timo Boezeman, digitaal uitgever bij A.W. Bruna. Volgens Boezeman is piraterij niet te stoppen. De wereld is veranderd, dus in plaats van je als uitgeverij boos te maken om al die gretige graaiers, kun je je maar beter aanpassen. Weg met DRM (of hooguit een sociale DRM in de vorm van een watermerk) en omlaag met de prijzen van e-books. Denk aan Spotify, betoogt Boezeman, kijk naar iTunes!

Belachelijk duur

Het is waar: e-books zijn momenteel belachelijk duur. Uitgevers zelf weten dat ook. Ze doen het erom. Een e-boek van € 15,95 terwijl de papieren versie € 17,95 kost. De waarheid is: de meeste uitgevers willen helemaal geen e-books verkopen. Dat kunnen ze zich permitteren omdat het maken van een e-book nauwelijks iets kost. Kijk er de meeste digitale uitgaven maar op na. Het lijken wel met één druk op de knop tot ePub-formaat getransformeerde WORD-documenten. De meest vreemde fouten kom je tegen, en heel veel andere ergernissen. Bijna elk e-book roept het met zoveel woorden: “koop mij niet, begin er niet aan!”

Uitgeverijen. Hoe langer ze de prijs van een e-book hoog houden, des te meer consumenten richting torrent-sites worden gedreven. Plaatsen waar het slechtste in de mens naar boven komt. Alles gratis! Nou, dan weet je het wel. Zo heeft een vriend van mij meer e-books van het net getrokken dan er passen in een middelgroot filiaal van de openbare bibliotheek, want met wat moeite vind je online veel meer e-books dan die zevenduizend. Een andere vriend heeft er een hobby in, de terrabyte-grote harde schijven letterlijk op elkaar te stapelen. Met daarop meer speelfilms dan hij ooit zal kunnen kijken. Het is graaien omdat het gratis is.

Eind aan het graaien

Maakt een lagere e-bookprijs een eind aan dit graaien? Ik denk het niet. Neem nu mijn eigen website. Daar bied ik mijn columnbundel ‘Er is veel leed’ als e-book aan voor € 2,99. Ik doe dat op de ouderwetse manier. Niets geen iDeal-applicatie. Gewoon naam en mailadres invullen en je ontvangt een autoreply met daarin de URL van de download en het gironummer waarnaar je de € 2,99 mag overmaken. Welnu, na enkele maanden proefdraaien kan ik melden dat dat niet echt werkt. Ruim tachtig procent van de kopers betaalt niet, ook niet na een herinneringsmail (die opvallend vaak niet aankomt omdat ‘koper’ gebruik maakt van een wegwerp mailadres).

Nu zegt u natuurlijk: ja, zet dan een iDeal-module op je website. Maar nu komt het: mijn papieren boeken verkoop ik op precies dezelfde wijze. Ik stuur ze op, in goed vertrouwen dat wordt betaald. Werkt prima! Raar is dat. Blijkbaar is in de belevingswereld van veel mensen een digitaal boek toch iets anders dan een papieren boek. Voor een papieren boek betaal je, voor een digitaal boek bij voorkeur niet. Dat zal de reden zijn waarom ook mijn e-book is toegevoegd aan die torrent-lijst van zevenduizend gratis te downloaden boeken.

Economisch principe

Ik denk dat ik wel begrijp waarom. Het is een eenvoudig economisch principe: schaarste doet de prijs stijgen, overvloed doet de prijs dalen. En elk e-book is er per definitie in een oneindige voorraad. Geen wonder dat mensen niet of nauwelijks voor één exemplaar van die oneindige voorraad willen betalen. Logisch dus dat muzikanten hun verdienmodel geheel hebben verschoven naar de echte wereld: vaak optreden, veel concerten geven, want concertkaartjes zijn schaars, dus daar wordt voor betaald. De mp3’s dienen voornamelijk als reclame.

Dát is de grote uitdaging voor de boekenbranche. Een variant bedenken op dit verdienmodel. Het is wachten op de eerste schrijver die met voorlezen uit eigen werk het Gelredome vol krijgt.

9 reacties op “Piraterij uitdaging voor de boekenwereld”

 1. De perceptie van weinig, veel, duur, gratis of zelfs goedkoop is voor iedereen anders. Toekomstige kopers van digitale “ebooks” uit bovenstaand artikel zullen zich altijd afvragen of het dat bedrag waard is.

  Ik kan me een sociaal psychologisch experiment herinneren wat wordt omschreven in een ebook van Chris Anderson, editor van Wired Magazine. Het gaat over een 2 tafels gevuld met overheerlijke chocolade. Aan de linkerkant chocolade van 25 euro per kilo, aan de rechterkant gratis chocolade. Wat blijkt, de meerderheid van de testpersonen koos voor de gratis chocolade. De reden die ze aangaven was dat ze de andere chocolade te duur vonden of er geen 25 euro voor overhadden. Ze namen dus genoegen met de gratis chocolade van de andere tafel ongeacht de kwaliteit daar van.

  Bij een daaropvolgend experiment stond op de linkertafel chocolade van 12,95 per kilo en op de rechtertafel chocolade van 5 euro per kilo. Wat blijkt…. de meeste mensen kozen voor de chocolade van 12,95 per kilo. Waarom?? Omdat ze a) de prijs gerechtvaardigd vonden en b) graag meer betalen voor in hun ogen chocolade van betere kwaliteit.

  Een e-boek van € 15,95 terwijl de papieren versie € 17,95 kost werkt gratis downloaden alleen maar in de hand. De oplossing ligt niet voor de hand. Misschien het verdienmodel van Gilette scheermesjes toepassen, gratis ebooks weggeven en ereaders veel duurder maken of andersom. De toekomst zal het leren! Gratis is de toekomst !

  bron: http://www.wired.com/techbiz/it/magazine/16-03/ff_free?currentPage=all

 2. Martin van de Wardt-Olde Riekerink

  Tsja, gratis zal het uiteindelijk niet worden, maar wel anders.
  Want wat moeten we nu eigenlijk betalen? Niet het kopieren, want dat kost immes bijna niets.
  Wel de advertising, die is duur, en de schrijver natuurlijk, die moet eten.
  Maar hoe nu schaarste creeeren?
  Op naar het betaalde feuilleton! Als jullie niet betalen schrijf ik het volgende hoofdstuk niet.

 3. Zelf heb ik geen e-reader of iets wat er op lijkt en dus ook geen e-books. Ik blijk een ouderwetse trien die met een boek op de bank wil, die echt fysiek pagina’s wil omslaan en de kaft in de kast wil kunnen zien. En vind het prettiger voor mijn ogen om lange stukken van papier te lezen, maar dat is omdat er in mij een en ander niet helemaal juist werkt waarschijnlijk.

  Mij valt dan iets heel anders op. Van het genre wat ik graag lees (in het Nederlands vertaalde fantasy), komt tegenwoordig nog maar een druk uit en ben je niet snel genoeg, wordt het tweedehands shoppen. Heb net even gezocht maar geloof niet dat ze als e-book verkrijgbaar zijn. Oftewel, ik heb het idee dat er heel wat te behalen valt door meer drukken uit te brengen.

  Maar goed, daar ging het allemaal niet om. Ik weet dan ook geen enkele oplossing voor het e-book te verzinnen. Denk je niet dat jij wellicht veel ouderwetse lezers onder je fans hebt en zij daarom het e-book niet bestellen?

 4. Luuk Koelman

  @ CiNNeR Nou ja, mijn fans bestellen het e-book wel, maar ze betalen het niet. Maar misschien is dat niet betalen ook wel iets ouderwets. (-;

 5. Kyrill Goosseff

  @ Luuk Koelman:

  Ik lees vaak met veel plezier uw columns in de Metro en vind ze altijd van een goed niveau en erg grappig. Ik denk dat u teveel vertrouwen heeft in de goedheid van de mens door eerste de link aan te bieden voordat ze betaald hebben. Snap dat heel goed ik heb vaak ook veel vertrouwen in de goedheid van mensen. Maar eigenlijk is het gewoon diefstal als mensen niet betalen voor je E-book en laten we wel wezen het is maar 2.99 erg triest dus om niet te betalen.

 6. @Luuk: och ja, ik ben ene beetje warrig de laatste tijd. Hoewel niet betalen van alle tijden is, waarschijnlijk. raai het om, eerst betalen, dan de link geven.

 7. @Luuk: Mooi dat u het vertrouwen heeft/geeft. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.
  Misschien is er een mentaliteitsomslag nodig. Gewoon willen betalen. Waarde hechten aan materiaal en/of arbeid.

 8. Het is een kwestie van goed marketing beleid. Iedereen die wel eens iets van marketing weet kent de 4P’s. Zo lang ze dit niet goed weten toe te passen zullen ze uitsterven net als de muziek industrie. Het ontbreekt aan een juist platform, de prijs is te hoog, en het product laat te wensen over. Kortom, het zijn absolute sukkels die net als alle andere sukkels vast blijven houden aan oude business modellen. Ze kunnen heel hard roepen dat dit niet goed is en dat dat niet goed is, en dat ze verlies draaien. Maar er zijn veel bedrijven die WEL gebruik weten te maken van de technologie. Elk bedrijf dat de verantwoordelijkheid bij de consument legt heeft geen enkel verstand van business en verdient failliet te gaan.

 9. Mede hierdoor: Er is een veranderingstraject gaande van de wijze dat er wordt betaald. Het boek is niet meer schaars als het geschreven is. Dus wat te doen. Financiering dient dus te geschieden voordat het geschreven is. Crowdfunding zie ik als de toekomst hiervoor. Post een idee en bij genoeg animo wordt er betaald en wordt er geld aan verdient. Vervolgens is het boek (of wat dan ook) gratis beschikbaar en verkrijgbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top