De robotrechter

Niet alleen de zelfrijdende auto komt eraan, maar ook de digitale rechter. Weekblad De Groene Amsterdammer bericht over e-Court, een bedrijf dat een algoritme heeft ontwikkeld dat vonnist bij geschillen tussen burgers en zorgverzekeraars.

Vrijwel alle zorgverzekeraars maken gebruik van e-Court. En grote webwinkels ook, zoals Bol.com. Het gaat hard: in 2017 plofte er bij 20.000 Nederlanders een door het algoritme van e-Court uitgepoept vonnis op de deurmat. Dit jaar verdubbelt dat aantal.

Vonnissen van e-Court worden allemaal door de kantonrechter overgenomen. Immers, als je klant wordt van een zorgverzekeraar of van Bol.com, ga je automatisch akkoord met deze vorm van rechtspraak. Kijk er de kleine lettertjes maar op na.

Wat weten we allemaal van e-Court? Welnu, zo goed als niets. Oprichtster is Henriëtte Nakad. Zij is helemaal wild van haar algoritme. Eindelijk een computerprogramma dat vonnist “zonder misplaatste empathie,” aldus Nakad. Inderdaad, de menselijke maat van een rechter van vlees en bloed, daar moeten we zo snel mogelijk van af.

Vragen doemen op. Is het niet raar dat e-Court een commerciële rechtbank is met betalende klanten (zorgverzekeraars, Bol.com)? Hoe zit het dan met de onafhankelijkheid en onpartijdigheid? Kun je wel bijten in de hand die je voedt? Daar heeft e-Court een mooi WC-Eend-achtig antwoord op: “We zien zelf toe op onze onafhankelijkheid.”

Gelukkig maar, want niemand die weet hoe het algoritme werkt. Nou ja, stiekem weten we dat natuurlijk wel. Het zal hoe dan ook een algoritme zijn dat de klanten van e-Court waar voor hun geld geeft.
 

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!