Twee Rembrandts, joepie

Niets zo mistig als de aankoop van twee Rembrandts. Waarom? Omdat u maar de helft weet. Ik leg het uit: 160 miljoen euro wordt er opgehoest voor beide schilderijen. Het kabinet trekt de buidel voor de helft van het aankoopbedrag. Voor de andere 80 miljoen gaat het Rijksmuseum, volgens directeur Wim Pijbes, op zoek naar rijke particulieren die elk ettelijke miljoenen willen inleggen voor de beide schilderijen.

Maar ja, vind ze maar eens. Daarom gaat de Belastingdienst, speciaal voor Pijbes, haar regelgeving verruimen: extra fiscaal voordeel voor elke mecenas die investeert in de aankoop van de beide Rembrandts. Ik moest even gaan liggen toen ik dat las. Is het niet wonderlijk hoe bestaande regels plots gebogen en opgerekt worden, enkel en alleen omdat het de directeur van het Rijksmuseum behaagt?

Maar daarmee zijn we er nog niet. Wat nu als die tientallen multimiljonairs niet worden gevonden? Wordt de koop van de schilderijen dan afgeblazen? Nee, natuurlijk niet. Even googelen leert dat het ministerie van Financiën al een bancaire garantie heeft afgegeven voor de 80 miljoen die het Rijksmuseum nog bij elkaar moet sprokkelen. Grappig hè?

Wat denkt u? Vindt Wim zijn weldoeners? Of laat ik de vraag anders stellen: gaat Wim -“voor 370 miljoen euro verbouwde de Staat mijn museum”- Pijbes überhaupt op zoek als hij met hetzelfde gemak de belastingbetaler het hele bedrag kan laten dokken?

Ja, dat heeft Wim mooi geregeld. Rijst de vraag: hoe flikte hij dat? Welnu, toen meneer hoorde dat beide doeken op de markt kwamen, belde hij direct zijn goede vriend Alexander Pechtold. Pechtold, oud-veilingmeester en kunsthistoricus, nodigde daarop zijn collega-fractievoorzitters uit voor een ontbijt in het Mauritshuis. Daar wachtte Pijbes het gezelschap op. Wat vervolgens is bekokstoofd, terwijl gebroederlijk een eitje werd getikt, zullen we nooit weten.

Het enige wat we keer op keer te horen krijgen, is dat beide Rembrandts straks “van iedereen zijn,” want ze worden nationaal bezit. Wat een lulkoek. Beatrix en WimLex wonen in paleizen die nationaal bezit zijn. Niemand die daar iets aan heeft, behalve zij.

Ook zoiets: het bedrag van 160 miljoen zou volgens Pechtold niet af te zetten zijn tegen geld voor de zorg of de Joint Strike Fighter. Klopt, het zijn immers verschillende potjes. Maar het geld is wél af te zetten tegen de bezuiniging van 200 miljoen op de cultuursector. Tientallen orkesten, toneelgezelschappen, buurthuizen en andere culturele instellingen konden de deuren sluiten. De reden: zij zouden te veel leunen op subsidies en dus op de belastingbetaler. Honderden werklozen erbij. En nu? Nu weten we wat we in ruil voor al die bezuinigingen terugkrijgen: twee schilderijen. Joepie.

12 reacties op “Twee Rembrandts, joepie”

 1. Tja,
  Ben jij nou zo slim?
  Of zijn wij nou zo stom?

  De vraag stellen is hem beantwoorden!

 2. We krijgen ze maar de helft van de tijd, de andere helft hangen ze in het Louvre.

 3. Vind het wel weer tof dat deze column W.Pijbes schijnbaar (ook) geraakt heeft en daar zijn visie weer over geeft (als bovenstaande reactive echt is?)

 4. Bart Weststrate

  Goed stuk Luuk!
  Je was een tijdje van mijn radar verdwenen (omdat ik niet meer per trein forens..)
  Maar je blijft goed en scherp. En humoristisch vooral.

 5. Tja Luuk, van ons belastinggeld worden een paar werkstukjes van ene Rembrand, Harmenszoon van Rijn aangeschaft die wij tegen betaling kunnen bekijken…..
  Luuk, het verbaast mij dat je moet gaan liggen wanner je ontdekt in wat voor smerige raddraaierswereld Nederland is beland ? Man, Nederland is het toonbeeld van en hypocriete koopmansmentaliteit !
  Of…bedoel je dat satirisch ??? Mijn satire radar is in reparatie !

 6. Van Aarsbergen

  Heer Luuk,

  Ge slaat ut spijkerske op d’n kop he…

  Ik denk graag, dat de 160 miljoen euri “goed besteed” zijn.
  Nochtans, voor zulk een bedrag kan kan (bijvoorbeeld) de thans ingestelde “besparing op verlichting der snelwegen” … zoals de ons zo geliefde A58, bijvoorbeeld… groot voor een besparing van “maar liefst…” (!?!) EUR 30 miljoen het jaar… voor 5 jaar en 4 maanden worden opgeschort ?

  Of verdomd – ben ik nu appels met peren aan het vergelijken?

  Het komt mij voor, bedragen zijn dezer dagen slechts “bedragen”. Ik zeg u: het systeem is inherent rotter dan rot…
  We’re all fucked in the ass, linksom – of rechtsom – “fucked we are” !

  Al dat, gaat niet goed eindigen….
  Ofschoon Van Aarsbergen spreekt vanuit d’n darm.

 7. @Van Aarsbergen, wilt u even voor een Rotterdamse zoals ik uw uitdrukking “spreekt vanuit d’ n darm vertalen ” ?

  Dan zal ik daarna, indien nodig vertalen : “Halo , waro, hiero of daro ?”

  Kijk, als wij allemaal Syrische honden aanschaffen moeten wij natuurlijk wél zelf weten welke bevelen wij die honden moeten geven, anders wordt de chaos nog groten dan deze al is…

 8. En ik kom er nu achter dat ik mijn reactie had moeten plaatsen bij het hondenverhaal van Luuk,
  ach, Brabanders zeggen het al : ” Dat wijf is van de wap (af ? )

 9. Een week later inmiddels.
  Het Rijksmuseum trekt zich terug. De werkelijkheid is nog erger als jouw ironie.
  Nogmaals de complimenten, maar deze plt had je toch niet kunnen/durven verzinnen.
  Bedankt

 10. Luuk Koelman

  Nederland en Frankrijk kopen elk 1 schilderij. En het Rijksmuseum gaat bij nader inzien géén geld inzamelen bij rijken, want waarom zouden ze?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top