Terrorisme is een product

Terrorisme! Niet schrikken als je binnenkort op het station agenten met machinegeweren ziet patrouilleren. Inclusief helm, zwaar kogelwerend vest en beenplaten voor extra munitie. Het is bedoeld om aanslagen te voorkomen, aldus een politiewoordvoerder, want “we leven in andere tijden.”

Onbegrijpelijk. Hoezo andere tijden? Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid was het leven zo veilig als nu. De kans dat je door ouderdom sterft, vredig in je slaap, is groter dan ooit tevoren. Iedere statisticus kan je dat vertellen. Trouwens, alsof die agenten met hun extra spulletjes een zelfmoordaanslag kunnen voorkomen. Niemand die dat werkelijk gelooft. Dus waarom staan ze daar dan? Ik kan slechts één antwoord bedenken: om de angst voor een aanslag te voeden.

Want angst verkoopt. Kijk maar naar reclames. Daar loert ook overal het onheil. Elke verzekering (“nu met gratis risicoanalyse”) is gebaseerd op angst. Of het nu een levensverzekering is (de naam alleen al) of een annuleringsverzekering wanneer je een concertkaartje koopt. Want stel je toch eens voor wat er allemaal mis kan gaan! Precies om die reden zijn Nederlanders het best verzekerde volk ter wereld. En heb je eindelijk braaf alle risico’s afgedekt, wijst een spotje op een nieuw gevaar dat jouw levensgeluk bedreigt: kalkafzetting in je wasmachine. Oh, help!

Angst, altijd maar weer die angst. Houdt het dan nooit op? Nee, want angst is de kurk waarop deze samenleving drijft. Lange leve de bange burger! Want een bange burger is een gewillige burger. Angstig als hij is voor moslims, voor terroristen, voor aanslagen, voor aanranding en voor vluchtelingen. En natuurlijk voor pedofielen, voor ontslag en voor oplopende zorgkosten. Alles is doordrenkt met het gif van de angst. Want angst verkoopt.

En zo is terrorisme ook een product geworden. Geen betere reclamespot dan een onthoofdingsfilmpje. Iedere politicus weet dat. Angst als zoete broodjes. In Frankrijk, waar de politie al sinds de aanslagen in Parijs met zware wapens rondloopt, is zelfs de noodtoestand van kracht. Dat betekent dat agenten zonder tussenkomst van de rechter iedere woning mogen binnenvallen. Gewoon, wanneer het hen zo uitkomt. Hartstikke handig, toch? Eerst was de maatregel tijdelijk (voor een paar weken), toen voor drie maanden en nu, wanneer premier Hollande zijn zin krijgt, voor onbepaalde tijd.

Reken maar dat dergelijke plannen ook in ons land klaar liggen, mocht de eerste bomgordel hier afgaan. De bange burger is er rijp voor. Een aanslag! Stel je toch eens voor: gewoon boem en tweehonderd doden. Wat zal dat voor sommige politici goed nieuws zijn. Eindelijk de noodtoestand! Ik hoor het de politiewoordvoerder al zeggen terwijl achter hem de champagne knalt: “Zeer spijtig, die noodtoestand. Maar we leven nu eenmaal in andere tijden.”

7 reacties op “Terrorisme is een product”

 1. Leven wij nu eenmaal in andere tijden? Ja, want nu is de terrorisme een product!

 2. Henk Veldman

  Het is inderdaad waar dat bedreigd worden en/of je voelen een lucratieve handel is.
  Ik ben dan ook van plan om binnenkort een bedrijf te openen die (uiteraard tegen betaling) mensen dreigbrieven gaat sturen, in het Arabisch, krom Nederlands dan wel netjes Nederlands waarbij ik als adres een in de buurt van een AZC zal nemen. Een kopie van die brief stuur ik naar de politie en de plaatselijke krant of wijkkrant zodat iedereen kan zien dat de abonnee bedreigd wordt en dat het dan terecht is dat die op z’n beurt asielzoekers of tenminste moslims kan bedreigen.
  Echter er is een ding Luuk wat ik je hoogst kwalijk neem.
  Wat je schrijft is namelijk zelf ook een dreigbrief. Immers je waarschuwt mij dat ik eventueel binnenkort zal gaan sterven.
  Dat voelt bedreigend aan. En als je zoiets weer zegt dan garandeer ik jou dat jij ook dood zult gaan.
  En dat zal je vast niet leuk vinden.
  Ik las onlangs dat de oudste man weer was overleden. Van zoiets kan ik echt genieten. Immers naarmate er meer oudste mannen dood gaan, des te groter is mijn kans om de oudste mens te worden. En ik zal er dan ook alles aan doen om dat te blijven. Je zult zien dat op het moment dat ik de oudste ben miljoenen kerels die jonger zijn dan ik zullen sterven. Dat is dan mijn werk! Dus pas maar op!

 3. Angst verkoopt ! Zeker, ook in de gezondheidszorg : Het screenen op kanker van gezonden, die de medische stand aan het werk houdt en belastinggeld opslokt dat beter besteed kan worden aan het genezen van echte zieken. ( Ja, daar zijn meningsverschillen over ) En dan die “medische check ups “, die zijn ook gebaseerd op angst…Kassa !

 4. De postcodeloterij is ook groot geworden door angst. Je wilt toch niet dat je als enige in de straat niet wint?
  En we zijn ook allemaal bang dat willem weer een hoop onzin hier plaatst.

 5. @el franko: Nou, de onzin van Willem beangstigt mij niet hoor, ik heb medelijden met hem.

 6. Gut Willem… “Voor u heeft Robert Long ooit gezongen etc… “Waarom zegt u dit ? Kent u mij dan ? Ik dacht van niet. Dus uw reactie is brutaal en aanmatigend, want RL heeft nog nooit iets gezongen voor mij.
  Wel in uw opinie en uw opinie is gebaseerd op uw eigen gedachtenspinsels.
  Willem, ik ga uit van de feiten zoals LK schrijft in zijn columns. U niet. En dat Willem, is het verschil tussen u en mij.
  U kickt op het feit dat mensen reageren op u. Kijk, ik ben geen psychologe, maar een theatrale persoonlijkheidsstoornis is toch wel iets waar ik aan denk….

 7. En…even aanvullend….mocht u mij aanmatigend vinden in mijn diagnose …Heeft u gelijk.
  Dag Willem !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top