Terrorisme is een product

Terrorisme! Niet schrikken als je binnenkort op het station agenten met machinegeweren ziet patrouilleren. Inclusief helm, zwaar kogelwerend vest en beenplaten voor extra munitie. Het is bedoeld om aanslagen te voorkomen, aldus een politiewoordvoerder, want “we leven in andere tijden.”

Onbegrijpelijk. Hoezo andere tijden? Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid was het leven zo veilig als nu. De kans dat je door ouderdom sterft, vredig in je slaap, is groter dan ooit tevoren. Iedere statisticus kan je dat vertellen. Trouwens, alsof die agenten met hun extra spulletjes een zelfmoordaanslag kunnen voorkomen. Niemand die dat werkelijk gelooft. Dus waarom staan ze daar dan? Ik kan slechts één antwoord bedenken: om de angst voor een aanslag te voeden.

Want angst verkoopt. Kijk maar naar reclames. Daar loert ook overal het onheil. Elke verzekering (“nu met gratis risicoanalyse”) is gebaseerd op angst. Of het nu een levensverzekering is (de naam alleen al) of een annuleringsverzekering wanneer je een concertkaartje koopt. Want stel je toch eens voor wat er allemaal mis kan gaan! Precies om die reden zijn Nederlanders het best verzekerde volk ter wereld. En heb je eindelijk braaf alle risico’s afgedekt, wijst een spotje op een nieuw gevaar dat jouw levensgeluk bedreigt: kalkafzetting in je wasmachine. Oh, help!

Angst, altijd maar weer die angst. Houdt het dan nooit op? Nee, want angst is de kurk waarop deze samenleving drijft. Lange leve de bange burger! Want een bange burger is een gewillige burger. Angstig als hij is voor moslims, voor terroristen, voor aanslagen, voor aanranding en voor vluchtelingen. En natuurlijk voor pedofielen, voor ontslag en voor oplopende zorgkosten. Alles is doordrenkt met het gif van de angst. Want angst verkoopt.

En zo is terrorisme ook een product geworden. Geen betere reclamespot dan een onthoofdingsfilmpje. Iedere politicus weet dat. Angst als zoete broodjes. In Frankrijk, waar de politie al sinds de aanslagen in Parijs met zware wapens rondloopt, is zelfs de noodtoestand van kracht. Dat betekent dat agenten zonder tussenkomst van de rechter iedere woning mogen binnenvallen. Gewoon, wanneer het hen zo uitkomt. Hartstikke handig, toch? Eerst was de maatregel tijdelijk (voor een paar weken), toen voor drie maanden en nu, wanneer premier Hollande zijn zin krijgt, voor onbepaalde tijd.

Reken maar dat dergelijke plannen ook in ons land klaar liggen, mocht de eerste bomgordel hier afgaan. De bange burger is er rijp voor. Een aanslag! Stel je toch eens voor: gewoon boem en tweehonderd doden. Wat zal dat voor sommige politici goed nieuws zijn. Eindelijk de noodtoestand! Ik hoor het de politiewoordvoerder al zeggen terwijl achter hem de champagne knalt: “Zeer spijtig, die noodtoestand. Maar we leven nu eenmaal in andere tijden.”

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!