PVV wil pindakaasmonument

Calvé introduceert de kilopot pindakaas. Ik zag hem gisteren bij de Appie in het schap. Heremetijd, wat een gevaarte. Geen idee hoe ik ooit met mijn mes onderin die reusachtige pot kom. Ik hoop op Kamervragen van de PVV hieromtrent, want Harm Beertema, PVV-Tweede Kamerlid, diende een week geleden ook al een pindakaas-motie in. Met daarin een zinsnede die zo op een tegeltje kan: „overwegende dat de overheid een taak heeft om nationaal erfgoed als hagelslag en pindakaas te beschermen.”

Even googlen wie over ons nationaal erfgoed gaat. Dat is de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Maar nergens op hun website is erfgoed in de vorm van een pot pindakaas te bekennen. Nu onderscheidt de Rijksdienst vier werkgebieden: Archeologie, Landschap, Collecties en Monumenten. Rijst de vraag: waar hoort volgens Beertema de pot pindakaas thuis? Archeologie en Landschap vallen logischerwijs af. Collecties (kunst, dus linkse hobby) ook. Blijft Monumenten over. Concreet: Beertema wil dus dat de Rijksdienst de pot pindakaas aanmerkt als monument.

Nu is een monument een herdenkingsteken; een sculptuur, bedoeld om de toeschouwer te herinneren aan iets. Geen idee waarom we van de PVV nu de vermalen doppinda moeten herdenken, maar goed, ieder zijn ding. Ik kijk allang nergens meer van op. Ook niet van een Beertema die op het Binnenhof met een dikke klodder cement een één-kilo-pot pindakaas vastmetselt op de keien. Om vervolgens boos Kamervragen te stellen waarom Monumentenzorg weigert met trekker en zeem het glas van zijn pindakaasmonument streeploos af te nemen.

Pindakaas als nationaal erfgoed. Ach, had Beertema maar even gegoogled. Dan had hij ontdekt dat het eerste potje pas in 1948 in Nederland op de markt kwam. Vanuit Amerika, want werkelijk niets aan pindakaas is Nederlands. Zelfs de naam niet, want die is afkomstig uit Suriname. Arme Beertema. De gedachte dat bijvoorbeeld Ronnie Draaibaar uit Langetabbetje de naam pindakaas heeft verzonnen, lijkt me ondraaglijk.

Erger nog: Google leert dat pindakaas in Turkije populairder is dan in Nederland. Turkije steunt IS. Dus reken maar dat de één-kilo-potten pindakaas in vrachtwagens de Syrische grens over gaan. Want pindakaas is een bron van vitaminen en mineralen. Op één boterham rijd je niet alleen de Elfstedentocht uit, maar onthoofd je ook vol energie een westerling. Met zo’n lang mes waarmee je wél de bodem van die kilopot Calvé pindakaas bereikt. Niet om het een of ander, maar was ik Beertema, zou ik dáár eens Kamervragen over stellen.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!