Open brief aan Leroy Fer

Leroy. Hier Koelman. Hoorde ik dat goed? Moeten er in Nederland dingen veranderen? Ik vat het even samen: je deelde op sociale media een selfie met acht andere donkere spelers van het Nederlands elftal. Onder de foto verschenen tientallen racistische reacties, variërend van „allemaal zwarte pieten” tot „FC Aap.” Dat deed je hartstikke veel pijn, vertelde je telefonisch in RTL Late Night. Je was verdrietig, teleurgesteld en diep geraakt, maar rekende erop dat het Openbaar Ministerie actie zou ondernemen. En je was blij met de reactie van Robin van Persie, die namens alle spelers het OM opriep „die mensen keihard aan te pakken.”

Wat me nu dwars zit, Leroy, is dit: niemand binnen de selectie die daadwerkelijk iets doet. Jij ook niet. Je leunt achterover en wacht op het Openbaar Ministerie. Zelfs aangifte doen is al te veel gevraagd. Wat een stuitend gebrek aan daadkracht. Geen wonder dat jullie nooit wereldkampioen zijn geworden. Moeten er dingen veranderen in Nederland, Leroy? Dit is je kans! Sla je wel eens een krant open? Dan heb je vast gelezen over het Duitse dorpje Wunsiedel, waar ooit Rudolf Hess, de plaatsvervanger van Hitler, begraven lag. Afgelopen weekend liepen neonazi’s daar hun jaarlijkse protestmars. Lokale ondernemers, de racisten meer dan zat, bedachten een actie: voor elke meter die de stoet neonazi’s door het dorp aflegde, doneerden zij 10 euro aan Exit-Deutschland, een organisatie die neonazi’s helpt de extreemrechtse scène te verlaten. Briljant. Zo liepen de neonazi’s dus een sponsorloop tegen zichzelf. Opbrengst: 10.000 euro.

Leroy, dat kan jij ook. Tel alle racistische reacties die op Facebook onder de foto zijn verschenen. Het zijn er veertig. Je houdt ruggespraak met de spelersgroep. Voor elke racistische reactie doneren jullie duizend euro aan stichting Geef Racisme De Rode Kaart. Opbrengst: 40.000 euro. Ook bel je het tv-programma Voetbal International. Je vertelt dat je met de gehele selectie langs wilt bij een aantal van die toetsenbordhelden, want de meesten waren zo dom onder hun eigen naam te reageren op Facebook. Prachtige televisie lijkt me dat. Een schreeuwende Gaston Starreveld voorop. Hij mag de ongelukkigen thuis verrassen met de bekende gouden envelop („Ooooh! Duizend euro! Voor stichting Geef Racisme De Rode Kaart!”). Daarna mogen die losers voor de camera uitleggen wat hen bezielde.

Zo makkelijk kan het zijn, Leroy. Dus doe dan ook echt iets. Maak je punt, stel verdulleme een daad. Tenminste, als je écht vindt dat er in Nederland dingen moeten veranderen.

5 reacties op “Open brief aan Leroy Fer”

 1. Goh, wel weer erg rake Luuk!
  Hij schuurt op leuke nette manier, een mooi voorbeeld van: zo kan het ook.

  Bedankt.

 2. Luuk Koelman

  Meneer Willem,

  Niet zo ontmoedigd! Ik mag aannemen dat de aangifteformulieren met als thema ‘Zwarte Piet’ niet zijn aan te slepen? Net als het thema ‘Mijn buurman is wellicht een pedo.’ Heeft u daar al aan gedacht?

  Wellicht is het een idee beide doelgroepen te combineren middels het aangifteformulier ‘Erectiepiet’. Het beste van twee werelden, zogezegd.

  Verder moet u af van die dode bomen. Gewoon alles automatiseren via een online aangifteformulier. En vervolgens al die aangiften – geheel out of the box – automatisch deleten. Mag u daarna wat mij betreft rustig achterover leunen.

 3. Luuk Koelman

  Meneer Willem,

  Even dacht ik dat u met ‘dode boom’ doelde op het chemisch castreren van de Erectiepiet, maar ik ben abuis.

 4. Geachte heer Koelman,

  Uw ideeën – op uw website – heeft de Sdu (Staatsdrukkerij en Uitgeverij) een ongekende publiciteit opgeleverd. Ook het OM heeft meegelezen. Ze zijn ook zelf creatiever geworden. Lees bijvoorbeeld de online Telegraaf van heden:

  “OM bekijkt beledigingen na stoelincident

  MAASTRICHT –
  Het Openbaar Ministerie (OM) kijkt of grove beledigingen op sociale media aan het adres van de rechter die vrijdag een taakstaf gaf na een dodelijk ongeluk, bedreigend zijn. De vader van wie het tweejarige dochtertje werd doodgereden, gooide vrijdag een stoel naar de rechter in Roermond. Het incident en de taakstraf voor de man behalve het meisje ook haar opa (67) en oma (64) doodreed, leidden tot veel ophef en onbegrip.
  Een woordvoerder van het OM liet weten dat de uitspraken worden beoordeeld. Als blijkt dat de uitingen bedreigend zijn voor de rechter, is vervolging mogelijk omdat het „een aantasting van de rechtstaat kan zijn…”

  Wij hebben de opdracht ontvangen van het OM om 2 voorbedrukte aangiftes te maken met als thema: ‘Gooi geen stoel naar de rechter’. Dat is natuurlijk een kleine kut order. Als voorzitter van de commissie KUT (Koelman’s Uitstekend Themavoorstel) kan ik echter deze kleine orders helaas niet weigeren, het is en blijft een kut order. Maar met dit soort orders gaat de Sdu geen winst maken, slechts 2 velletjes papier, dat schiet niet op. Moeite voor niets.

  Graag zou ik het OM dan ook een lesje willen leren om dergelijke kut orders niet meer bij de Sdu te plaatsen.

  Daarom graag weer uw hulp gevraagd om een beter thema te bedenken. Deze keer een thema om het OM zelf aan te sporen tot een actie. Dus geen aangifteformulier maar een actieformulier. Persoonlijk denk ik aan een thema zoals: ‘Gooi de rechter van haar stoel af”

  Graag hoor ik uw gedachte over een beter thema of een ander actieformulier.

  Met vriendelijke groet,

  Willem,

  Hoofd Marketing Sdu
  Voorzitter commissie KUT

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top