Ajax houdt van zijn hooligans

In het centrum van Parijs zijn maandagnacht 95 Ajax-hooligans aangehouden, net voordat ze met boksbeugels en ijzeren staven een veldslag wilden leveren met fans van Paris Saint-Germain. Opvallend detail: niet één van de Amsterdammers bleek in het bezit van een kaartje voor de wedstrijd. Het is groot nieuws in Frankrijk. Maar liefst tweeduizend extra agenten trommelde de Franse overheid op, voor één voetbalwedstrijd. Een record. Ook is er een noodverordening van kracht in het centrum van Parijs. Ajax-fans die zonder kaartje naar de Franse hoofdstad reizen, riskeren een boete van maximaal 30.000 euro en een celstraf van maximaal een half jaar.

Nu heb je vele soorten Ajax-supporters. De meesten zijn lieve huisvaders die gezellig met het hele gezin een feestje bouwen op de tribune en sportief applaudisseren als de tegenstander heeft gewonnen. Op diverse fora stellen zij, dat je de 95 doorgesnoven malloten geen Ajax-fan mag noemen, want “dit soort gajes zie je als club liever gaan dan komen.” Welnu, dat is een groot misverstand. Ajax houdt van zijn hooligans. Niet voor niets neemt een woordvoerder van de club het tegenover het ANP op voor de 95 raddraaiers. Hij vindt het dreigen van de Franse overheid met maximale straffen maar “overtrokken.” Wonderlijk. Je zou toch verwachten dat Ajax bij de Franse politie de namen opvraagt van deze 95 stuks uitschot en hen een stadionverbod voor het leven geeft. Ben je in één keer van het probleem af.

Maar daarvoor nemen hooligans een te hoge positie in op de apenrots die Ajax heet. Dat weten we sinds de dood van Carlo Picornie, de martelaar van de F-Side. Picornie liet in 1997 het leven bij een geplande veldslag met collega-randdebielen van Feyenoord, in een weiland langs de A9 bij Beverwijk. Bij zijn uitvaart was Ajax-voorzitter Michael van Praag aanwezig. Dat zegt genoeg. De doorsnee Ajax-supporter mag hooligans dan niet tot de Ajax-familie rekenen, het bestuur doet dat zeer zeker wel. Waarschijnlijk uit angst, want Ajax is een club zonder zelfreinigend vermogen. De jarenlange bedreiging en intimidatie van directieleden en medewerkers is een publiek geheim. Het zijn de hooligans, aangevoerd door meervoudig moordenaar Martin van der P., die de sfeer bepalen rond wedstrijden. Hen wordt niets in de weg gelegd. Integendeel. Het Parool meldt, dat Ajax elk kwartaal 25.000 euro overmaakt aan de harde kern, te besteden aan “sfeeracties.” Oh, de ironie. Ik heb het eens nagerekend: voor dat bedrag kun je inderdaad precies 95 retourtjes Parijs kopen.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!