Koningsdag

De koninklijke trein richting Tilburg. Arme Willem, het hele land moet hij doorkruisen om uitgerekend dáár zijn vijftigste verjaardag te vieren. De koning kijkt naar buiten, daar schiet het landschap voorbij. Eindeloze landerijen. Goddank duurt het bezoek aan Tilburg maar twee uur.

En weer gaat zijn mobiel. Het is burgemeester Noordanus. Voor de derde keer deze ochtend en steeds hetzelfde verhaal: Tilburg gaat er een onvergetelijke dag van maken. Vreselijk. Alsof het zijn eigen keuze is z’n verjaardag in een industriestad te vieren, ergens nabij de Belgische grens. Het leven wemelt van de kleine gruwelen. Willem hoort de slepende monoloog van de burgemeester over ‘het verhaal van Tilburg’ beleefd aan.

Vijf minuten later hangt hij zuchtend op. Die burgemeester is aardig van de realiteit losgezongen. Hij kijkt naar Máxima. Zij is op een dag als deze zoveel sterker dan hij. Glimlachen, zwaaien, babbelen. Ja, zijn koningin kan dat als de beste. Altijd met een extra oog voor bejaarden en mensen met een beperking, precies wetend wanneer ze beide mondhoeken omhoog moet trekken.

De koninklijke trein rolt Tilburg binnen. Het station heeft sinds kort ook een achteruitgang. Daar zijn ze héél erg trots op in Tilburg, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst hem verteld. Dus niet vergeten daar iets positiefs over te zeggen.

Máxima wenkt. Ja, hij weet het. Hij moet als eerste naar buiten stappen. Heel even hoopt hij vurig dat de treindeur een raam op de tiende verdieping is. Maar nee. Daar is het eerste zwaaimoment al. Volhouden nu. Hij haalt diep adem, recht de schouders, duwt zijn borst vooruit en zet voet op het perron. Nog 1 uur, 59 minuten en 55 seconden te gaan.

Eerder verschenen in Univers

 

4 reacties op “Koningsdag”

 1. Gijs Zandbergen

  Een burgemeester die 3 x het mobiele nummer van de koning belt. En nog zo wat bedachte passages. Ook de columnist is aardig losgezongen van de realiteit. Fictie vermomd als column, daar zit ik niet op te wachten.

 2. Gijs Zandbergen: dat is de onschuldige bedoeling van een column. Maar als je de realiteit wilt, dan raad ik je aan nu naar NPO 1 te kijken.

 3. @ Gijs Z: Bij deze lach ik je uit.
  Luuk is een columnist en als jij je bedoeling niet snapt van een columnist, ligt dat aan jou.
  Sterkte. Inderdaad, op de Staats TV ( NOS ) wordt verteld dat Wim-Lex en zijn Argentijnse modepop populair zijn. Nou, ik heb daar mijn vraagtekens bij….
  @ Luuk…..Sterkte, voor de komende jaren hoeft Tilburg de familie Von Armsberg- Von Lippe Biesterfeld ( ik typte eerst Bietserfeld ! komt komt dat toch ????) niet meer in Tilburg te landen.

 4. Ach, die Zandbergen is een perfect voorbeeld van degenen die behoren tot het infantiele deel der natie, die de voorgeprogrammeerde lulkoek van de RVD als honing en balsem voor de geest naar binnen lepelen.
  Ja, dat smaakt zoet en duwt de realiteit van alledag even weg.
  Weet je trouwens Z….je kunt op Woensdrecht die ouwe Fokker gaan bezichtigen die van de hand is gedaan voor een appel en een ei….Je weet wel, het voormalige regeringsvliegtuigje…..
  Misschien een leuk uitje voor je ? Nee, je mag dat toestel niet van binnen zien….Maar ongetwijfeld moet je er voor betalen om die Fokker, die je zelf van je belastinggeld hebt betaald, te zien…..
  Ja Luuk..ik weet het…ben een 010 mispunt en Republikeinse…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top