Borstvriendelijke horeca

Tilburg moet borstvoedingvriendelijk worden, vindt D66. Nu voelen moeders zich niet vrij om in cafés, wijkcentra en andere openbare gelegenheden hun kind openlijk de borst te geven. Bovendien, als Tilburg per 50 pasgeborenen 1 borstvriendelijke locatie heeft, mag het zich officieel ‘borstvriendelijke gemeente’ noemen. Den Haag is het al, als één van de weinige grote gemeenten.

Nu maar hopen, aldus D66, dat Tilburgse horecagelegenheden zo’n ‘voeden kan hier’-sticker op de deur willen plakken. Zodat je als moeder weet: hier mag je borstvoeding geven. Hetgeen natuurlijk weer impliceert dat het op plekken waar géén sticker hangt, eigenlijk een ‘liever niet’ is. Mag je als jonge moeder, met lekkende tepels en een van de honger huilende zuigeling op de arm, de hele Korte Heuvel afrennen, op zoek naar een café met zo’n raamsticker.

En dat terwijl borstvoeding juist heel normaal is! Wat is er nu mooier dan een jonge moeder met een baby’tje aan de borst, zuigend als een klein lief lammetje? Waarom doet iedereen zo spastisch over een vrouwentepel? Het lijkt Facebook wel! Tot je als café-eigenaar een dolle mina in een tuinbroek je etablissement ziet binnenstappen, met een jochie van vier aan de hand, dat even later aan de borst wordt gelegd. Het is een gesmak van jewelste. En een dag later dendert Kim Holland met een cameraploeg je café binnen, om een lekker geil borstvoedingsfilmpje te schieten. Weer eens wat anders dan een kerk.

Had je maar geen sticker op je deur moeten plakken.

Maar ja, kom er maar eens onderuit. Als je zo’n raamsticker weigert, word je binnen de kortste keren op sociale media aan de schandpaal genageld. Weer zo’n vrouwonvriendelijke uitbater! Daarom mijn tip: accepteer die ‘voeden kan hier’-sticker gewoon. Maar plak er nóg een sticker onder, met de tekst ‘het gebruik van eigen meegebrachte dranken is niet toegestaan’.
 

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!