Een beetje dom

De bel gaat. Een monteur van Enexis staat voor mijn deur. Hij komt de slimme meter installeren. Overal in het Tilburgse wijkje waar ik woon, lopen de Enexis-mannetjes rond. De slimme meter wordt de komende jaren door heel Nederland uitgerold en is helemaal gratis. Een beetje zoals Facebook ook gratis is: je betaalt met data.

Dankzij de slimme meter hoef je nooit meer je gas- en elektriciteitsverbruik door te geven. Dat doet het apparaat voor je, tot in detail. Zo weet je energieleverancier straks precies wanneer je thuis bent, wanneer je onder de douche stapt, hoe laat je gaat slapen en wanneer je op vakantie bent. Tenzij je bezwaar maakt tegen het uitlezen van al die data. Dan belooft de energieleverancier dat niet te zullen doen. Maar ze kúnnen het natuurlijk wel.

Een kennis van mij belde zijn energieleverancier met één simpele vraag: beschikken werknemers die bij al die gevoelige data kunnen, over een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag)? Oei, daar had het energiebedrijf nog nooit over nagedacht.

Wat kun je als consument met een slimme meter? Energie besparen? Nee, helaas. Het apparaat doet het licht niet uit wanneer je dat vergeet. Wel kun je er allerlei apps op aansluiten waarmee je je energieverbruik tot in detail kunt monitoren. Maar de makers van die apps kijken dan natuurlijk wel met je mee. Weten zij straks óók wanneer je op vakantie bent.

En verder? Verder regent het klachten op consumentenfora. Energierekeningen zouden ná installatie van de slimme meter plots 20 tot 30 procent hoger uitvallen.

Om een lang verhaal kort te maken: ik heb de slimme meter geweigerd. Want dat mag, al was de installateur oprecht verbaasd. Wie wil nu géén slimme meter? Dat vond hij toch echt wel een beetje dom.

18 reacties op “Een beetje dom”

 1. Bravo Luuk en bedankt voor de info.
  Weigeren mag dus, ik voel me versterkt!
  Voor mezelf gaan staan is zo belangrijk.:-)

 2. Inderdaad Facebook-gratis. Vooral wanneer de energieboer wil sparen op privacy.

  En dan hebben we het nog niet over nachtapothekers die bij jou aftappen voor hun ‘stekjes’.

 3. Kijk, daar heeft een mens wat aan. Ik heb ze hier nog niet gelokaliseerd maar ik weet wat me te doen staat. Ik hoef geen nieuwe meter. Ik ben zelf slim genoeg.

 4. Het is wel algemeen bekend dat “slimme” meters alleen slim zijn voor de energieleverancier. Voor een klant zijn er verborgen kosten die handig in de energieprijs zijn verdisconteerd en wel zo slim dat klanten dit niet meer kunnen nagaan. Mensen die zo’n slimme meter weigeren zijn niet dom maar erg slim.

 5. Was als ICT’er als eerste voorzien van een slimme meter maar kon vervolgens toch niet zelf bij de gegevens. En nu is de meter vervangen omdat de oude niet slim genoeg was. Gestolen elektriciteit en ander verlies werd omgeslagen naar gebruik van en betaald door particulieren, niet door bedrijven die altijd al een slimme meter hadden. Maar als iedereen een slimme meter heeft, zal het wel worden doorberekend in de prijs. Het energiebedrijf zal niet opdraaien voor zulk verlies, het lijkt de staat wel; bezuinigen = lasten van burgers verhogen!

 6. De meter plaatser vond mij ook dom omdat ik weigerde. En ik kreeg zelfs een dreigement want nu was het plaatsen gratis maar straks niet meer. Jammer dan. Ik hoef hem niet.

 7. Luuk Koelman

  @ yvonne: Ja, als je over een maand belt dat je er alsnog een wilt, moet je betalen. Maar ooit is je oude meter afgeschreven en moet vervangen worden. Kost je dan ook niets, al zal het dan wel een slimme meter zijn, denk ik.

 8. josefien van dijk

  Ik woon sinds kort in een huurhuis en heb dus niks te willen Ik heb em al

 9. Jan Bredenhoff

  Hm, kan allemaal wel waar zijn wat hierboven allemaal geschreven staat maar:
  wij hebben sinds 2014 een slimme meter en plotseling is het stroomgebruik van 4800 kw gedaald naar 3200 kw, er is hier alleen maar meer stroom verbruikt ivm pas geboren baby, verbouwingen etc, etc….wij denken dat de meter die hier in huis zat(+/- 40 jaar oud) versleten was en totaal verkeerde gebruik waarden, aangaf een andere verklaring hebben wij niet kunnen bedenken….

 10. Luuk Koelman

  @Jan Bredenhoff Dus je hebt jarenlang te veel betaald vanwege een kapotte, dan wel niet geijkte ‘domme’ meter. Heb je al uitgerekend hoeveel geld je energieleverancier zo ten onrechte van je heeft gekregen? En krijg je dat terug? Ik denk het niet.

 11. Rini Kuijf

  Ik heb dit ook aan de hand gehad in een oude woning uit 1926.
  Daar werd de meter op een gegeven moment vervangen door een slimme meter.
  Daar was geen inspraak over mogelijk, de meters zijn namelijk eigendom van het (een) beheerbedrijf, niet het energiebedrijf dus, ook in een koopwoning.Je hebt in feite niets te vertellen over die meters.Als het beheerbedrijf constateert dat de meter aan vervanging toe is dan installeren ze zelf ( gratis) een nieuwe, 3x raden welke dat wordt.
  De monteur die het raar vond ( later kost dat geld) kan dus op termijn gelijk krijgen, als dat in de voorwaarden staat na eerdere weigering.
  Ik ben het overigens wel eens met die privacy redenering, niet aan gedacht trouwens., maar waar ik nu woon weegt het systeem tegen de nadelen op. De beheerder had verkeerde beginstanden genoteerd( 1x drukken is stand, 3 seconden later komt de 1 januari stand in beeld, smart =smart.) toen ik er kwam wonen, maar dat trek je met zo’n smartsysteem snel recht

 12. Slim meten = slinks weten. Maar als straks de stroomtarieven gaan wisselen per uur en er korting te krijgen is, gaat alsnog iedereen overstag.

  Trouwens, met de slimme meter kan ook de stroomlevering op afstand uitgezet worden. Handig he?

 13. Ik wou in eerste instantie ook weigeren, maar als je dat doet kan de leverancier ineens niet meer het verschil in dag- en nacht tarief onderscheiden. Ja Ja.
  En zoals al gezegd mag je behoorlijk gaan betalen om alsnog die zogenaamd slimme meter te laten plaatsen. Om een lang verhaal kort te maken: het gaat je sowieso geld kosten om te weigeren. (En trouwens ook als je toestemt. Er moet natuurlijk wel een win -win situatie zijn voor die arme energieboeren in deze moeilijke tijden)
  Dit noem je nou ‘iets door iemands strot duwen’, wat steeds vaker voorkomt in dit land.

  Jammer dat het tegenwoordig ieder voor zich is en god voor ons allen.

 14. De slimme meter is niet verplicht, daar heeft de Eerste Kamer voor gezorgd.
  Er is een interessante website, die gaat over privacy op allerlei gebied: De Privacy Barometer.
  Zie daar het stukje gedateerd 15-12-2014: “Slimme meter ? Nee dank u.” In het kort komt het er op neer dat de slimme meter niet verplicht is en zelfs als je oude meter vervangen moet worden kun je nog gewoon een nieuwe, “domme” meter eisen.
  Hier in Rotterdam hebben we te maken met Stedin, die de slimme meter promoot ( zij doen dit om geld te kunnen verdienen met de gegevens die geleverd worden door de consument via de slimme meter ) maar als je even flink tegengas geeft druipen ze wel af.
  Ik heb de directeur van Stedin geschreven dat hij met zijn slimme meter de pot op kan omdat hij niet verplicht is (geen antwoord ) en de voorzitter van de Eerste Kamer een kopie van deze brief ( geen antwoord ).
  Maar al met al: De slimme meter is niet verplicht en informatie hieromtrent is te verkrijgen op internet.

 15. Ik heb in het voorjaar de slimme meter geweigerd en nog even opgezocht welke websites ik verder heb geraadpleegd: Die van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, zoekfunctie “slimme meter”, en je wordt doorverwezen naar de ConsuWijzer, daar staat uitgebreide informatie.
  De energiebedrijven willen de slimme meter om geld te verdienen met de gegevens die zij er mee verzamelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de slimme meter niets bespaart.
  Het voordeel van de slimmerik is voor de energiebedrijven en niet voor de consument.

 16. Er is voor mij en vele anderen nog een reden om geen slimme meter te willen. Ik heb in augustus 2017 8 zonnepanelen op mijn dak laten plaatsen en produceer dus nu zelf stroom. Op een zonnige dag zie ik nu op mijn domme meter de draaischijf achteruit lopen. De opbrengst wordt dus in de meterstand meteen verrekend met het verbruik. Bij een slimme meter worden opbrengst en verbruik apart geregistreerd. Er zijn concrete plannen om deze opbrengst die teruggeleverd wordt aan het net te belasten met BTW. Dat gaat dus weer geld kosten voor mensen met een slimme meter. Dom is niet altijd slechter dan slim…

 17. Mwa.. doordat je zelf je verbruik kunt monitoren ga je echt veel bewuster met energie om en dat is in deze tijden van klimaatverandering hard nodig. Mijn energienota is in elk geval een eind naar beneden gegaan sinds de slimme meter, ik hoef nooit mee wat bij te betalen aan het eind van het jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top