Robottoekomst

Veertig Brabantse studenten van onder meer Tilburg University gaan aan de slag met robots in de zorgsector. Doel is de robotisering te stimuleren en te versnellen, want de zorgrobot vermaakt ouderen en is een goed middel tegen eenzaamheid. Ik snap wel waarom. Tegenwoordig hebben studenten geen tijd meer om hun grootouders te bezoeken.

Dus dat is ons voorland. Daar zit je dan, lichtelijk dementerend in de leunstoel van je seniorenflat, met zorgrobot Happy op schoot. Iets meer dan een halve meter hoog is hij. Het plastic is vergeeld, maar deze uitvoering heeft toch maar mooi een knuffelprogramma aan boord. Elk uur kraakt hij: “Ik vind je lief, krijg ik een kusje?” Dus dat doe je dan maar. Je tuit je lippen en kust het koude plastic.

Mensen zie je allang niet meer. Die zijn druk met van alles en nog wat. Je staart met lege ogen naar buiten. Daar dropt een drone een nieuw paar steunkousen op het balkon. Eigenlijk begrijp je het niet. Toen je zoon en dochter klein waren, was je er altijd voor hen. Maar toen jij oud en afhankelijk werd, lieten ze een zorgrobot in je seniorenflat installeren. Op je verjaardag zong hij Lang zal je leven. Wel honderd keer achter elkaar, terwijl zijn oogjes ritmisch oplichtten. Je wist niet meer hoe je hem uit moest zetten.

Laatst brak een arm van Happy af. Een student van Tilburg University heeft die toen weer aangeplakt, met secondelijm. Een haastige jongeman was dat. Je eerste bezoek in maanden. “Zorgrobot Happy geeft u liefde, warmte, respect, begrip en vriendschap,” riep hij nog terwijl hij de deur achter zich dicht trok. Zo jammer dat hij geen tijd had voor een kopje koffie.

8 reacties op “Robottoekomst”

 1. Ha Luuk, jammer dat je columns nu minder regelmatig verschijnen. Wanneer herontdekt een krant je? Of ga je in de redactie van Zondag met Lubach? Ik zeg: probeer het gewoon!
  En waar zijn je oude fans gebleven? Ik zou zelfs Willem nog bijna gaan missen.
  Tsja, als je wint, heb je vrienden….

 2. Denk ook dat dit ons voorland is en vind het afschuwelijk. Misschien kunnen we zorgen dat we bij elkaar in een verzorgingstaat komen. Kunnen we overgooien met de zorgrobot 😉

 3. Ids Engelsman

  Hoi Luuk, ik sluit me bij Ivonne aan maar Willem mis ik niet. Wanneer word je weer ontdekt, ik mis je columns behoorlijk. Tja het gaat echt niet goed met Nederland.

 4. Nou, een robot als minister president…..gaan we er toch nog op vooruit.
  Of vergis ik mij nu en hebben we er al een ?

 5. Albert Offerein

  Verregaande robotica , ik kan niet wachten. Wat zal er veel fout gaan. gecrashte robots , op hol geslagen , gehackt en als moordwapen dienende ( kranten artikel – Man gewurgd door zorgrobot – everybody | Happy “?

  Alles is mooi, zolang we maar niet ergens in doorslaan, maar mooi geschreven stukje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top