Landgenoten!

Landgenoten! Ik heb de opdracht en het voorrecht om namens mijn moeder tot u te mogen spreken. Zij betreurt alle commotie rondom de onderhoudskosten van haar plezierjacht De Groene Draeck. Deze zijn inmiddels opgelopen tot 100.000 euro per jaar aan belastinggelden. Vele burgers spreken er schande van, al was het maar omdat mama op jaarbasis slechts een luttele honderd uur op het water doorbrengt.

Zij heeft mij daarom gevraagd, u de volgende overdenking mee te geven: geen land vaart er wel bij als burgers enkel gericht zijn op zelfzucht en eigen gewin. Heeft het Huis van Oranje-Nassau in de tweehonderd jaar die achter ons liggen, ooit vergeefs een beroep op uw voorouders gedaan? Neen! Ook in tijden waarin soberheid geboden was, waren uw voorvaderen op de meest liefdevolle wijze een fantastische financiële steun voor ons. Tot op de dag van vandaag bevestigt deze trouw het verbond tussen het Nederlandse volk en het Koningshuis. Dankzij uw gulle giften heeft mijn familie in twee eeuwen tijd een vermogen van zo’n 900 miljoen euro op kunnen bouwen.

Uw blijvende financiële nabijheid voelt als een warm bad en bevestigt ons geloof in onze eigenwaarde. Neem bijvoorbeeld mijn jaarlijkse uitkering van 5,3 miljoen euro. Of de 9 ton voor mijn innemende echtgenote Máxima. Of de 1,4 miljoen voor mama. Of de 1,2 miljoen euro die mijn lieve Amalia vanaf haar achttiende zal mogen ontvangen. Plus natuurlijk de 26,8 miljoen voor de uitvoering van mijn functie. Elk jaar weer voelt het Huis van Oranje-Nassau zich gedragen door deze overweldigende blijken van diepe genegenheid!

Maar mama en ik weten ook: de wereld is verre van perfect. Via woord en beeld worden wij geïnformeerd over werkloosheid en ellende. Er is zo veel onrecht en menselijk lijden dat het ons soms door de ziel snijdt. Dan lezen we over de 1,25 miljoen Nederlanders die, volgens recente statistieken, in armoede leven. Voor hen geen warmte en weldaad, maar enkel stil lijden. Welk een beproeving, want eenmaal arm betekent vaak blijvend arm.

Omgekeerd werkt het echter net zo. Eenmaal rijk betekent vaak blijvend rijk. Daar kan ik als uw vorst niets aan veranderen. Nederland mag dan het duurste Koningshuis van West-Europa hebben, maar daar krijgt u veel voor terug. Als tegenprestatie ontvangt u mijn getrouwe toewijding. Niet alleen in de vorm van koekhappen en spijkerpoepen, maar zeker en vooral ook toiletpotgooien en een pilsje drinken ten dienste van de gemeenschap, met alle kracht die mij gegeven is. Kortom, alles wat een goed Koning verschuldigd is te doen. En af en toe natuurlijk een stukje varen, qua watermanagement. Tenminste, zolang die ton aan onderhoudskosten van De Groene Draeck naar behoren wordt vergoed.

4 reacties op “Landgenoten!”

 1. Nou Luuk, voor deze column krijg je van mij geen 10, maar een 11 ! Volledig mee eens.
  Verbazingwekkend. Dat een land als het onze, waar over vrijwel ieder onderwerp uitgebreid wordt ge-ouwe-tering-hoert zo passief is als het om deze schandelijke gang van zaken gaat.
  Maar ik weet de reden wel: De familie waar je het over hebt heeft zo veel vingeren in-de-pap in Het Haagsche waar er via de kaartenbak van Minerva, de Studentenvereniging uit Leie ( Io Vivat, Io Vivat !) de baantjes worden verdeeld dat alle kritiek wordt gesmoord. Wat is trouwens spijkerpoepen ? Is dat ijzerrijke stront nadat je te veel rood vlees gegeten hebt ? En toiletpotwerpen ? Is dat een gebroken pleepot wegwerpen na het spijkerpoepen ? Tsja… als Republikeinse weet ik dat niet zo goed……

 2. Geachte Mijnheer Willem,

  Na dat ik uw buitengewoon interessante bijdrage heb gelezen rest mij nog één vraag.
  Deze vraag luidt : De hersenen. Zoals u wellicht weet zijn een gezond stel hersenen buitengewoon belangrijk voor het functioneren. De hersenen sturen het lichaam aan. Dat geldt voor alle ingezetenen van dit land, De Staat Der Nederlanden, Bij de Gratie Gods… Maar ….waar zijn Friso’s hersenen ?
  Zo maar een vraag hoor.

 3. Geachte Mijnheer Willem,
  U zegt : “Het verstand kom met de jaren”. In de eerste plaats vergeet u een “T’.
  Het verstand komT met de jaren.
  Maar, het is u vergeven, mijnheer Willem. Wij hebben allemaal wel eens een slip of the tongue, the mind en ga zo maar door. Ook ik, vele malen zelfs, daar is de heer Luuk Koelman volledig van op de hoogte. Ik acht hem hoog. Hopelijk hij mij ook.
  En dan nog even over de hersenen van Friso: Kijk, ik doe niet aan de edele sport van het skiën, sterker nog Mijnheer Willem, ik doe aan geen enkele sport. Ik haat sport, behalve denksport. En ik wandel, voor zo ver men wandelen een sport zou mogen noemen.
  Maar…als ik zou skiën, zou ik alle voorzorgsmaatregelen treffen voor het geval ik onder de sneeuw zou geraken. De Heer Von Amsberg, zoon van Beatrix von Lippe Bietsferfeld, pardon, Biesterfeld ( Ik dacht even aan Opa Bernie, wederom a slip of the tongue) geboren van Oranje Nassau, of liever geboren von Ranitz ( Ik neem aan dat u van de afkomst van onze voormalige vorstin op de hoogte bent ) dacht daar niet aan.
  Ten gevolge van zijn onachtzaamheid heeft hij het heden ingewisseld voor het verleden. Zijn moeder, zijn weduwe, zijn dochters, zijn broers en de nazaten van zijn broers hebben dit als zeer onaangenaam ervaren. Zij hebben hem verloren en treuren om hem.
  Kijk mijnheer Willem, Hoge Bomen Vangen Veel Wind, Sneeuw en Lawines. vergeten soms dat zij net als gewone stervelingen kwetsbaar zijn wanneer zij genoemde natuurverschijnselen tegen komen.
  Hopende u naar behoren te hebben geantwoord en met de meeste
  Hoogachting,
  Louisa.

 4. Met “slip of the tongue” zit ik zelf fout. Moet “slip of the pen” zijn. Wan ik schrijf hier.
  Maar ik groet u hier, ( voor zo ver hier wordt gereageerd) want ik ga mijn familieleden elders ter wereld opzoeken. New York.. Dat haat ik. Paspoort contrôle, je komt de VS niet in omdat, even los van je visum, (moet geldig zijn, kan je via internet bewerkstelligen, walg, kots, braak, alsof wij hier in Nederland allemaal terroristen zijn ) dus, ter opluchting van Luuk: Ik ben ff weg ! En in de VS staan al die idioten bol van de strijd tussen de Democraten en de Republikeinen. Dus, terug naar de Middeleeuwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top