Zielloze koopgoten

Geweldig nieuws over koopgoten! Na V&D en Scapino zijn nu ook Perry Sport en Aktiesport failliet. Hoera! In huize Koelman gaat de champagne open. Laten we hopen dat ketens als Blokker en Xenos ook snel het loodje leggen.

Nee, hier geen valse sentimenten over massaontslagen. In de jaren tachtig en negentig was precies het omgekeerde aan de hand: grote winkelketens die de kleine toegewijde middenstanders het brood uit de mond stootten. Kostte ook duizenden banen. Sindsdien is het er voor de consument niet beter op geworden. Stap maar eens binnen bij de Blokker. Te weinig personeel, slechts één kassa open en áls je al zo’n 17-jarige verkoopster weet te vinden, blijkt haar productkennis nul. Gelijk heeft ze. Waarom zou zij zich, in ruil voor 3,48 euro bruto per uur, verdiepen in dat uitgebluste assortiment aan Chinese meuk? Zelfs voor een uur parkeren betaal je meer.

“Ja maar, als de grote winkelketens uit binnensteden verdwijnen, vergaat de ziel van de stad,” piepen de mensen. Onzin. Alsof al die Blokkers, C&A’s, Hema’s, Hunkemöllers, Xenossen, Wibra’s, Zeemannen, Actions en Kruidvaten de ziel van een stad vormen. Juist niet! Troosteloos op een rij vormen ze in elke stadscentrum een zielloze koopgoot, achterhaald door het internet. Dus weg ermee. Alle eenheidsworst die niet failliet gaat, naar de randen van de stad.

Trouwens, het verdwijnen van al die consumptiefabrieken is helemaal geen klap voor binnensteden. Het is juist een zegen! De faillissementen, ze zijn als een najaarsstorm die de boom verlost van zijn dorre takken. Eindelijk een kans op vernieuwing! Dus waarom meehuilen met vastgoedeigenaren? Laat hen lekker op de blaren zitten. Prachtig toch? Hoe langer winkelpanden in de stadscentra leegstaan, des te sneller de exorbitant hoge huren zullen dalen. Dus kom maar door met die tienduizenden vierkante meters aan leegstand. Dat geeft kleine ondernemers een nieuwe kans in het centrum.

Heb als gemeente eens het lef die ontwikkeling uit te zitten. Dat geeft je mooi de tijd het bestemmingsplan te wijzigen. Laat de begane grond winkel blijven, maar bouw de bovenverdiepingen om tot woningen. Terug naar de klassieke binnenstad: een mix van bewoners, kleinschalige horeca en speciaalzaken. Winkeltjes waar je je welkom voelt, die je blij maken. Waar je graag koopt omdat je er geweldig wordt geholpen. Een delicatessezaak in plaats van een Febo. Boetiekjes met designkleding in plaats van een C&A. Een stripboekenwinkel in plaats van een Bruna.

Het kan alleen maar beter worden. Winkelstraten in verschillende steden die nu eens een keer níét op elkaar lijken. Eindelijk weer een reden om voor je plezier de stad in te gaan. Op naar een nieuw begin. Le roi est mort, vive le roi! Ik zei het toch? Geweldig nieuws, proost!

 

Fotobron: Flickr.com

2 reacties op “Zielloze koopgoten”

  1. Mooi punt! En wie ze graag in stand houdt moet maar een ritje naar Almere/Lelystad/Heerlen maken in de toekomst 😉

  2. Nou Luuk, ben ik toch niet halalmaal met je eens. In de 010-groene buitenwijk waar ik woon heb ik goede contacten met de dames/meisjes , al dan niet met een hoofddoek, een enkele heer bij de Hema/Blokker/ Zeeman/Kruidvat die daar producten verkopen waar ik af en toe behoefte aan heb: Spullen om op mijn gezicht, nagels te smeren en spullen om deze blubber er weer af te halen….. huishoudelijke spullen om blubber in op te bergen, te bewaren om later op te (vr)eten, onderbroeken, tafelkleden om blubber op te serveren….En paracetamol om de hoofdpijn die ik krijg van het lezen van jouw colums en mijn reacties te verwerken….Nee, deze zaken hebben voor mij nut…Maar wat ik wél met je eens ben… Het tweede deel van je column klopt…Alleen…. de eigenaar van zo”n winkelcentrum is altijd een Grootgraaiersgroep die hoge huren eist van de winkeliers en alleen de Hema/Blokker/Kruidvat/Zeeman kunnen deze huren opbrengen.
    En beste Luuk, daar zit hem dus de kneep.
    Kus,
    Louisa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top