Kieskeurig

– En, heb je al gestemd?
– Ik? Nee.
– Wát! Hoezo niet?
– Ik zou niet weten op welke partij.
– Oh? Maar er zijn toch genoeg partijen om uit te kiezen?
– Ik ben best geïnteresseerd in politiek. Maar elk partijprogramma dat ik lees, bevat ook standpunten waar ik het absoluut niet mee eens ben. Dus dan maar niet.
– Dus dan maar niet? Het is juist belangrijk dat je gáát stemmen! Stel dat niemand zou stemmen, wat dan? Terug naar de middeleeuwen?
– Maar daar is toch helemaal geen sprake van? Wat ik zeg, is dat ik niet ga stemmen op een partij waar ik niet achter sta.
– Als jij niet gaat stemmen, dan moet je de komende vier jaar ook maar gewoon je mond houden! Dan mag je ook niet klagen!
– Volgens mij is het juist omgekeerd. Als ik stem op een partij die ook standpunten heeft waar ik niet achter sta, dan moet ik ook niet zeiken als dat beleid oplevert waar ik me niet in kan vinden. En daarom stem ik dus niet.
– Belachelijk. Als jij zo kieskeurig bent, waarom richt je dan niet zelf een partij op? Nou? Dán heb je recht van spreken, anders niet!
– Ik wil helemaal geen eigen partij oprichten. Ik ben geen politicus, ik ben een kiezer.
– Aha, daar komt de aap uit de mouw! Meneer is liever lui dan moe. Lekker vanaf de zijlijn overal op tegen zijn. Types zoals jij, daar gaat deze samenleving nog eens aan kapot. Ga toch weg! Wie niet stemt, die is af.

Een half uur later, in de Mediamarkt:
– Goedemiddag meneer, u staat hier al een tijdje bij de stofzuigers. Kan ik u wellicht helpen?
– Ik vrees van niet. Ik heb ze allemaal bekeken, maar geen enkele voldoet aan mijn wensen.
– Oh? Maar we hebben toch voldoende stofzuigers om uit te kiezen?
– Ja, maar niets van mijn gading, helaas.
– Niets van uw gading? Maar meneer! Het is juist heel belangrijk dat u een stofzuiger koopt! Stel dat niemand ooit een stofzuiger zou kopen, wat dan? Terug naar de stoffer en blik?
– Ik zeg alleen maar dat ik geen stofzuiger ga kopen die niet doet wat ik wil.
– Meneer! Als u geen stofzuiger koopt, dan moet u ook niet klagen als straks de hele economie instort. Enfin, als u zo belachelijk kieskeurig bent, dan stel ik voor dat u zelf maar een stofzuiger bouwt.
– Waarom? Ik ben geen stofzuigerfabrikant, ik ben een consument.
– Aha, daar komt de aap uit de mouw! Meneer is liever lui dan moe. Lekker vanaf de zijlijn overal op tegen zijn. Types zoals u, daar gaat deze samenleving nog eens aan kapot. Wegwezen! Mijn winkel uit! Wie niets koopt, die is af.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!