Deze week sloeg de staf van Obama groot alarm. Het Witte Huis zou qua technologie zo’n beetje in de middeleeuwen leven. De ‘script kiddies’ van Obama, gewend uitsluitend met de nieuwste Macs te werken, troffen in het Witte Huis computers aan met daarop zes jaar oude Microsoft software. Ook was er geen MSN, geen Facebook en alle mailaccounts die via Yahoo en Google liepen, waren geblokkeerd. En laptops? Nauwelijks voor handen. Dat is natuurlijk geen werken zo. “Het was alsof je van een Xbox terug moest naar een Atari”, aldus een geschokte Obama-woordvoerder.
Het is opvallend hoe de nieuwe president van de Verenigde Staten zichzelf blijft afficheren als een up-to-date computerman. Obama is zo heerlijk van deze tijd. Zijn eerste presidentiële YouTube-toespraak staat al online. Hij is actief op Twitter, runt de website MyObama.com en kan niet zonder zijn Blackberry. Die heeft hij nodig om contact te houden met het volk, want “als ik iets doms doe, kan iemand in Chicago mij een e-mail sturen en zeggen: ‘waar ben je mee bezig?’”.
Obama handelt staatszaken af met zijn tweede smartphone: de Sectera Edge. Een met Windows Mobile 6.1 uitgeruste telefoon die in samenwerking met de Amerikaanse geheime dienst is ontwikkeld. De BarackBerry heet het ding nu al. Het volk smult. Barack Obama, wat een geweldige gadgetman is dat. Jack Bauer uit de hitserie ‘24’ is er niets bij.
En Bush? Die wordt op de valreep nog even snel weggezet als IT-Dinosaurus. Zes jaar oude meuk in het Witte Huis. Wat een sukkel. George W. is de Wim Kok van Amerika. Hij kan geen muis van een apenstaart onderscheiden. Het is dus maar goed dat de democraten schoon schip komen maken in het Witte Huis – en in de Verenigde Staten. Alles wordt anders, want nu zit Obama in The Oval Office. De alleskunner die met opgestroopte hemdsmouwen onder zijn bureau kruipt om een nieuw routertje te installeren. Kiezers zien het zo voor zich.
Terug naar het Witte Huis van George W. Bush. Daar gebruiken ze dus zes jaar oude software van Microsoft. Dat moet wel Windows XP zijn. Lijkt me geen verkeerde keuze. Het overgrote deel van het bedrijfsleven gebruikt XP, dus waarom de overheid niet? Verder ken ik geen enkele zichzelf respecterende systeembeheerder die in een werkomgeving MSN, Google Talk of Facebook open gooit voor zijn gebruikers. Geen laptops en usb-sticks? Heel verstandig, want die dingen raak je toch alleen maar kwijt buiten de deur – met alle gevolgen van dien.
Daar gaat nu dus verandering in komen. Change! De hele staf van Obama zit vanaf deze week op Facebook, is vertegenwoordigd op LinkedIn, MSN’t en mailt naar hartenlust via Google Mail en Hotmail. Ook het Twitter account van het Witte Huis, begin deze maand nog gehackt, is weer online.
Al die heerlijk 2.0 toepassingen die ons bereiken vanuit het met Macs volgestouwde middelpunt van Washington D.C. Daar gaan we nog veel plezier aan beleven. Zo verscheen afgelopen december op Facebook een foto van John Favreau, de jonge geniale speechwriter van Obama. Hij zit stomdronken een levensgrote kartonnen versie van Hillary Clinton aan de borsten.
De zwakste schakel in IT-beveiliging is nog altijd de mens, maar vlak ook de virusschrijvers niet uit. Onder het motto ‘yes, we can!’ lopen zij zich warm. De eerste Trojans voor de Mac zijn er al.
Mijn voorspelling: binnen een jaar keert de staf van Obama vrijwillig terug naar de IT-middeleeuwen van George W. Bush. Wel zo veilig.