Een slappe plasser van de iMac

Hoera, mee met de hype. Ik stap over. Een iMac moet het worden. En dan maar meteen het 24 inch model. Wat ziet zo’n ding er geil uit! Je zou er bijna een stijve plasser van krijgen. Eerlijk gezegd heeft Apple me nooit echt getrokken, al was het maar vanwege de flauwe filmpjes en de geintjes die uiteindelijk (net goed!) als een boemerang werken. Of nog erger: al die duizenden Apple-lemmingen die op internetfora elk kritisch postje over de computergigant uit Californië wegwuiven. Bah.

Maar nood breekt wet. Ik heb een nieuwe pc nodig en ik wil niets van Vista weten. Bovendien: Leopard, het nieuwe OS van Apple, ziet er wel héél gelikt uit. En je kunt tegenwoordig probleemloos Windows XP op een Apple draaien, mocht je dat willen.

Ik heb mijn jas al bijna aangeschoten om mij in gestrekte draf naar mijn plaatselijke Appelboer te spoeden, wanneer ik iets vreemds op hun website zie. De garantie op een iMac is één jaar. Voor 209 euro extra (319 euro wanneer je een laptop koopt) kun je het AppleCare Protection Plan aanschaffen. Dan heb je drie jaar garantie.

Vreemd. Volgens het Nederlands consumentenrecht, dat tegenwoordig op Europees niveau is geregeld, heb je als consument recht op minimaal 24 maanden garantie op producten gekocht binnen de EU. Afzonderlijke Europese lidstaten kunnen een dergelijke garantietermijn zelfs uitbreiden. Nederland heeft dat gedaan. De verkoper is niet 2 jaar aansprakelijk, maar net zolang als redelijkerwijs mag worden verwacht dat een apparaat deugdelijk functioneert (Artikel 17, lid 2 BW7). Stel dat een harde schijf een te verwachten levensduur heeft van vijf jaar en na vier jaar doet zich een mankement voor, dan is de verkoper hierop volgens het Nederlands consumentenrecht aan te spreken.

Toch maar even mijn Appelboer gemaild: hoe zit het nu met die garantie? Het antwoord is omslachtig geformuleerd. Altijd een veeg teken. Ja, schrijft boer Appel, er kan wel eens iets stuk gaan na bijvoorbeeld anderhalf jaar: “Techniek kan falen, maar dat wil niet zeggen dat het een fout is in de fabricatie. Dat kan ook door het gebruik zijn ontstaan. Maar daar kan dus inderdaad een discussie over ontstaan, omdat iedereen daar weer een andere perceptie heeft. Om jezelf een hele hoop ellende te besparen, is er dus AppleCare.”

Met andere woorden: ‘bewijs maar eens dat een euvel dat na 1 jaar optreedt niet door ondeskundig handelen is veroorzaakt’. Smiecht, dacht ik. Dit is de omgekeerde wereld. De bewijsvoering ligt bij jóú. Steek die iMac maar in je reet.

Verdulleme, heb ik nog geen nieuwe computer. Het kost me de grootst mogelijke moeite begrip op te brengen voor boer Appel, maar ergens is de situatie waarin hij verkeert, wel invoelbaar. Hij doet zaken met het Amerikaanse Apple en die hebben niets te maken met het Europese consumentenrecht. Zij geven één jaar fabrieksgarantie (inderdaad, blijkbaar weinig vertrouwen in hun eigen producten) en daarmee is voor hen de kous af. Resellers in Europa zoeken het maar uit als hun klanten moeilijk doen. Apple doet geen barst voor ze.
Dus wat is de reactie van de Nederlandse Apple-winkelier? Hij schuift dit opgedrongen bedrijfsrisico voor de volle honderd procent door naar zijn klant.

Wat de winkelier hier flikt, is in strijd met de wet. Als consument heb ik namelijk niets te maken met fabrikant Apple wanneer het om garantie gaat. Het is de winkel waarmee ik de koopovereenkomst afsluit en bij wie ik dus recht heb op de wettelijke garantie.

Overigens is Apple niet de enige computerfabrikant die dit soort streken uithaalt. Dell kan er ook wat van. Zelfs na een hele reeks verloren rechtszaken tegen HCC, blijven ze koppig vasthouden aan hun garantie van één jaar.

Hoe nu je recht te halen? Het enige wat je in het geval van Apple of Dell kunt ondernemen, is de gang naar de rechter. Maar geen consument die dat doet. Al die tijd en moeite – het sop is de kool niet waard. Wat dan? Mijn advies: koop je pc bij één van de driehonderd winkels die is aangesloten bij de Brancheorganisatie Nederlandse Computerwinkels. Dan kun je als consument in ieder geval je recht halen bij de onafhankelijke Geschillencommissie Computers.

Maar wie per sé zo’n hippe iMac wil, staat voor de keuze: slikken of stikken. Ik heb inmiddels geslikt, maar de kwestie irriteert me eerlijk gezegd nog steeds. Dat maakt het extra irritant te zien hoe Apple goede sier maakt door sporadisch iets te doen voor een individuele consument.

Zo had een Amerikaan voor de zoveelste keer problemen met zijn iPod. Hij besloot Apple-baas Steve Jobs een mail te sturen en kreeg prompt een nieuwe iPod. Gratis. Op Digg raken de lemmingen niet uitgesproken over deze geweldige service. Zoveel domme, arrogante onwetendheid, je zou er bijna een slappe plasser van krijgen.

15 reacties op “Een slappe plasser van de iMac”

 1. Arno Hoogwerf

  Tja, heel flauw, maar bij een Windows PC zul je die drie jaar garantie ook wel écht nodig hebben. Ik werk mijn hele leven zowel op het werk als thuis met Apple en heb maar 1 keer aanspraak hoeven te maken op de garantie. Dit was overigens gewoon een vuiltje in de ventilator, wat waarschijnlijk mijn eigen ‘schuld’ was. Probleem- en kostenloos opgelost door boer Appel.

 2. Luuk Koelman

  Hoho, ik heb wél een Apple gekocht (“maar wie per sé zo’n hippe iMac wil, staat voor de keuze: slikken of stikken. Ik heb inmiddels geslikt”). Dat wil zeggen: besteld via mijn lokale Appelboer.
  Wacht nu alweer anderhalve week op een iMac terwijl de levertijd 3 dagen tot maximaal een week zou zijn…

 3. Arno Hoogwerf

  Ohjee, ik heb verkeerd gelezen dan. Ik dacht dat je ‘m had laten staan en dus voor dat Viesta gegaan was. Mijn oprechte excuses voor de misvatting.

  En die levertijd…da’s niet netjes! Kan ik het alleen maar over eens zijn.

  Groeten, Arno

 4. iMac kopen ?

  Leuk geschreven stukje… De realiteit is toch echt anders.

  Begin januari toch maar laten leiden door de “geile uitstraling” en een jarenlang offensief van een vriend dat een iMac toch echt supper is/was.

  Vol goede moed naar de website van Apple gegaan om een bestelling te plaatsen. Gedacht dat het beter is de spullen rechtstreeks van de maker te betrekken ipv bij een te hip mannetje/vrouwtje in een winkel (apple store ?). Anyway, om een nu al te lang verhaal drastich in te korten. De iMac was niet echt goed. Type “maandagmorgen model” WANT:
  – binnen de eerste week ging de DVD speler kapot
  – na 5 maanden ging (van dezelfde iMac) het beeldscherm kapot
  – na 8 maanden ging de harde schijf kapot (al mijn foto’s, MP3’s, etc. weg !!)
  -na 10 maanden problemen met de spanning (de iMac kan nu elk moment zonder spanning komen).

  Je zal toch denken dat je misschien eens een nieuwe aangeboden krijgt??? Maar nee, Apple vrouwtje in Ierland geeft gewoon aan dat “Als het te repareren is zullen we dat eerst doen. Mocht het niet meer te repareren zijn in de garantieperiode dan kunt u misschien een nieuwe krijgen”.

  WTF….

  Volgens mij heeft Apple een DOA service. Alles binnen 2 weken na aanschaf en er gaat iets kapot, gewoon een nieuwe. Mijn DVD was bij binnenkomst maar moest gewoon aangeboden worden voor reparatie. Reactie van Apple vrouwtje: “Zoalng we het kunnen repareren zullen we dat eerst doen”.

  Sorry voor het lange verhaal, maar ik moet ff stoom afblazen !!!

  btw … Iemand nog een tip (of een mooie klachtenbrief) ?

 5. Hi Loek

  Waarom heb je je Mac uiteindelijk gekocht via Apple Store online ipv een fysieke winkel. Ik zit maar te dubben wat ik beter kan doen.

  Ik hoor het wel. Leuk trouwens, je boek. Erg gelachen. Je moet je hoofdpersoon wel haten zeg, om zoveel ellende over hem uit te storten 🙂

  Groeten

 6. Luuk Koelman

  Ik heb ‘m in een fysieke winkel gekocht, Peter. Of beter gezegd: besteld. Wacht nu al twee weken. Ben blijkbaar niet de enige die overstapt…
  Misschien gaat bestellen via de online winkel sneller, maar het is de vraag of zij hun ‘levering binnen drie dagen’ ook echt waar kunnen maken.

 7. Hi Loek

  Ik heb Apple Store, de online store dus, gebeld en die hebben de volgende levertijden

  – igv betaling met credit card: 5 werkdagen
  – igv bankoverschrijving: 9 dagen

  Dus veel sneller is het niet. Ik vrees alleen een eindeloze bureaucratie, mocht er iets mis zijn met die Mac en hij moet gerepareerd worden. Dan ben je denk beter af met een fysieke winkel.

 8. Luuk Koelman

  (-:
  Je zal maar mot krijgen met je 24 inch iMac en ‘m terug moeten sturen… Is even met de auto naar de plaatselijke Appleboer rijden toch wat makkelijker.

 9. Luuk Koelman

  Ja, sinds afgelopen vrijdag. Na een maand wachten bij Applewinkel in centrum van Tilburg de aankoop geannuleerd. Bleek er nog een Applewinkel te zijn. Veel kleiner en zelfs moeilijk te vinden; maar daar hadden ze ‘m zowaar op voorraad! Heerlijk! 🙂

 10. Je kunt ook gewoon een standaard laptop of PC kopen met een Linux voorgeinstalleerd. http://www.mingos.nl/ levert ze met Ubuntu Linux maar dat kun je zo vervangen door wat anders, inclusief een Windows als de bekende Linuxen je echt niet bevallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top