Arme studenten, nu lijden ze weer aan leenstress

Studenten die geld lenen bij DUO hebben veel meer last van stress over hun financiële situatie dan niet-lenende studenten, koppen zo’n beetje alle kranten deze week. Driekwart van hen denkt later in de financiële problemen te komen. Om kosten binnen de perken te houden, nemen ze nauwelijks deel aan het sociale leven. Leenstress dus.

Onbegrijpelijk. De gemiddelde studieschuld schommelt rond de 13.000 euro. Dat bedrag kan door het in 2015 ingevoerde leenstelsel oplopen tot 21.000 euro. Uitgaande van een carrière van pak ‘m beet 40 jaar, is dat dus een investering van ruwweg 500 euro per jaar. In de praktijk veel minder vanwege inflatie, maar laten we niet moeilijk doen en het bedrag aftikken op 40 euro per maand.

Het enige wat je dus hoeft te doen, is een klein beetje opletten tijdens de salarisonderhandelingen voor je eerste echte baan. De belangrijkste onderhandeling ooit, want de kans is groot dat bij een volgende baan je nieuwe werkgever informeert naar je ‘oude’ salaris. Met andere woorden: je startsalaris draag je de rest van je carrière met je mee. Hoe hoger het bedrag dat je bij aanvang in de wacht sleept, des te beter. Maar hoe doe je dat?

1. Open de salarisonderhandelingen met een compliment aan je nieuwe werkgever. Vertel bijvoorbeeld dat het je is opgevallen dat dit een bedrijf is dat talent ziet én weet te waarderen. Zo geef je hem alvast een reden om straks akkoord te gaan met jouw net iets te hoge salarisvoorstel. ‘Priming’ heet dat. Google er maar eens op.

2. Doe zelf een openingsbod. Kies het hoogst mogelijke bedrag dat je nog (enigszins) kunt verdedigen. Waarom? Omdat uit onderzoek blijkt dat het uiteindelijke bedrag altijd weinig afwijkt van het openingsbod. Dat is ook de reden waarom je dus zelf het openingsbod moet doen.

3. Noem nooit ronde bedragen. Maak het bedrag zo specifiek mogelijk (€ 3275), dan lijkt het alsof je er goed over nagedacht hebt en exact weet wat je marktwaarde is. Bij ronde bedragen (€ 3000) ‘doe je maar een gooi’.

4. Geeft je nieuwe werkgever bij voorbaat zijn grenzen aan door bijvoorbeeld te melden dat je nieuwe salaris “sowieso tussen de 2600 en 3000 euro” komt te liggen? Laat een lange, ongemakkelijk stilte vallen. Hij zal zeker water bij de wijn doen.

Bovenstaande tips heb ik natuurlijk gewoon gegoogeld. Iets wat jij ook kunt, want voorbereiding is alles. Maar laat ik eindigen met goed nieuws:

Nederland staat internationaal in de top vijf als het gaat om de hoogte van salarissen voor universitair opgeleide starters: met een jaarsalaris van 40.955 euro. Dat is uitgespreid over die 40 jaar ruim 1,6 miljoen euro. Kan daar nu echt geen 21.000 euro van af?

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!