Een typisch Nederlands verschijnsel

Een dag voordat de Tweede Kamer zich buigt over een eventueel verbod op snoepreclame voor kinderen, is daar opeens Platform (W)EET. Een initiatief van commerciële omroepen zoals RTL, SBS en MTV. Platform (W)EET gaat zich bezighouden met “educatie en communicatie om gezonde voeding, het belang van bewegen en een gezonde leefstijl onder de aandacht te brengen van kinderen van 7 tot 12 jaar en hun ouders”.
Dat is mooi, denk je dan.

Totdat je verder leest: “de omroepen hopen met dit initiatief een reclameverbod voor voedingsmiddelen gericht op kinderen te voorkomen”.
Laat die laatste zin goed op u inwerken, beste lezer. Zelf moest ik even gaan liggen toen ik het las. Wat staat hier nu werkelijk? Welnu, dit: commerciële zenders gaan voorlichting geven over gezonde voeding, op voorwaarde dat ze reclame mogen blijven maken voor ongezonde voeding. Want laten we wel wezen: zo gauw er echt een verbod op snoepreclame komt, is Platform (W)EET direct weer van de baan. De commerciële zenders maken zich immers geen zorgen over dikke kinderen, maar wel over de eigen reclame-inkomsten.

Het oprichten van Platform (W)EET heet met een mooi woord ‘zelfregulering’. Een typisch Nederlands verschijnsel. Het is het ene doen, maar het andere belijden. Wat dat betreft is zelfregulering het sluwe broertje van het gedoogbeleid. Waar gedogen nog een maatschappelijk doel dient, draait het bij zelfregulering uitsluitend om eigenbelang. En toch werkt het, want de Tweede Kamer besloot na een dag debatteren snoepreclame niet te verbieden.
Dat belooft wat. Ik verwacht de komende maanden een stortvloed aan zelfregulering. Bijvoorbeeld Nederlandse pelsfokkers die zich hard gaan maken voor dierenwelzijn, op voorwaarde dat hun nertsfokkerijen open mogen blijven.

Zelfregulering is de aflaat van de 21e eeuw. Daarom zijn banken er zo gek op. Neem nu Rijkman Groenink. U weet wel, de topman die ABN AMRO in de financiële afgrond stortte, moest aftreden, maar bij vertrek bijna 30 miljoen euro aan bonussen incasseerde. In een interview met de Financial Times spreekt hij zich nu uit tegen exorbitante bonussen.
Nee maar, geeft hij die 30 miljoen terug? Nee, want dat was toen en nu is nu. Voor Rijkman Groenink staat zelfregulering gelijk aan ongegeneerd graaien en vervolgens zeggen: dat moeten we in de toekomst misschien maar niet meer doen.

13 reacties op “Een typisch Nederlands verschijnsel”

 1. Een oud trucje dat ze van de Staatstelevisie hebben afgekeken. Daar heet het Uitzending voor politieke partijen.

 2. Nu denkt de overheid dat wij thuis geen baas zijn over de snoeptrommel…. En dat daar maar weer een wetje voor moet komen!
  Naast dat ze je telefoon afluisteren, emails van je lezen en bewaren, voor het EKD moet bijhouden of je dochter van 11 al wulpse welvingen (letterlijke tekst uit de formulieren, sorry)vertoont, en dat ze bijhouden welke sites je wel en niet bezoekt en wat voor TV (ook al zo’n digitale afluister ontvanger?) je kijkt, en je spaartegoeden checkt, en kijkt hoe je reist met de OV-chipkaart, willen ze nu ook inspraak over de inhoud en de verdeling van de snoeptrommel……

  Zou er nog een gebied overblijven waar de overheid de burger vrijlaat in zijn beslissingen? Net zoals dat in een vrij land het geval is?

 3. han van mourick

  zelfregulering bij de publieke baggeromroepen ?? ik zie weleens van sms carspot ofso, zou der nou écht een debiel zijn die daar z `n geld aan uitgeeft ?? en is dat geen aanmoediging om een verkeersovertreding te begaan ?? want bellen ( zonder handsfree) mag niet …gaan ze sms`-en nou dat wordt een zooitje op de weg… wat dat snoep betreft , het is écht zwaar gestoort, scheelt ze 70 miljoen klagen ze …nou en ?? ,, het scheelt die bagger niet alleen 70 miljoen aan reclame , maar nog vele miljoenen aan sms-jes, want die dikke , vette kinderen kunnen met hun spekvingertjes de knopjes niet meer bedienen Mc Donalds met een hamburger light ?? ik zie die oplichters al staan met zwaar gesponsorde borden achter zich, tegen een puberklasje ratelen , dat ze toch écht gezond moeten snoepen ???? mag ik een teiltje aub…. eet jij gezond kleine meid sms ja spatie ik wel 0900 bla bla 150 pob 75 pvb in miniletters… wat eet je het liefst kleine jongen, een appeltje of zo `n keilekkere vette mars sms mars naar 0900 bla bla , nou las ik toch Ca een jaartje geleden dat Nederland van z `n clusterbommen afwil… iemand de adressen van die sms oplichters en abonnementen diensten ????? leve de onbenulligheid van deze regering die van die wetjes maakt van , ja/nee/zalwel/misschien/mogelijk, sughttttttttttt

 4. Het is maar een idee, Han, maar wellicht kun je beter wat minder uit je eigen snoeptrommel hijsen, want volgens mij lijd je aan akute suikervergiftiging. Dan dansen de letters van je toetsenbord zo, dat je er misselijk van wordt, zodat je niet meer goed kunt zien wat je tikt en dat alles gaat draaien op het moment dat je je slaapdronken op je bed laat vallen.

  Mocht je nou morgen bij het opstaan een lichte hoofdpijn hebben, dan raad ik je aan om door de zure appel heen te bijten, dat is veel gezonder dan al dat zoete spul.

  Hou vol, Han, je kunt het (en dat suiker verslavender is dan al die andere drugs en zo, daar kunnen we het een andere keer wel over hebben, misschien, als je per se wilt).

 5. Vadertje en moedertje staat maken wel uit hoe we moeten leven maar ze willen ook onze inkomsten.

 6. han van mourick

  hihi Luuk, gauw je foto verwijderen he, vindt deze trouwens teder en aangrijpender, het geeft je het gevoel die kleine te beschermen…. maar ik lees dat ik suiker nodig heb , dus wacht kwijlend naast de brievenbus op die moorkop 🙂 gr han

 7. @ ton #7
  goedgevuld kan behoorlijk in de weg zitten

  Nou nee, daar deugt niks van, alsof tegen je vertellen wat goed en gezond voor je is (+), vergelijkbaar is met de geur en smaak van dampend vet of mierzoet voedsel (-), en dat je dan die twee ook nog tegen elkaar kunt wegstrepen, tegengesteld werkende voedingsmiddelen als simpele optelsom.

  Even kort door heel wat bochten: In je jeugd (nee, gedurende heel die periode dat je in de groei bent, maar in het eerste deel erger) levert het konsumptief ingaan op aanbieding van (geraffineerd) zoet en (hard) vet tot de fysieke aanmaak van -zuchtcellen, die maken dat je steeds harder schreeuwt om méér van die ongezonde troep, en om je snel stil te krijgen, wordt (wellicht met tegenzin, maar tóch) je de gewenste rotzooi verstrekt. Het voortdurend toegeven aan die behoefte(n) levert misschien tijdelijk rustiger kinderen op, maar het zorgt er wel voor dat die kinderen steeds massaler worden, letterlijk, en een steeds zwaardere en langere strijd moeten leveren om die verslaving een halt toe te roepen, die -zuchtcellen (eenmaal in het bouwpatroon van iemands lichaam opgenomen) blijven namelijk aangemaakt worden en schreeuwen om leniging van hun behoeften. Hoe groot het percentage van (aanleg voor) die zuchten via de genen wordt doorgegeven, is nauwelijks in een paar zinnen te vertellen, maar leefgewoontes en andere omgevingsfaktoren horen daar in ieder geval niet bij.

  Misschien moet Han #9 dit ook maar goed lezen, hoewel, af en toe een lekkere moorkop – nee, Aghnjetta, afblijven.

 8. han van mourick

  @@ A.G. de Antiaan-Bakla
  is dat het ? ik hoor de hele dag maar gezucht, en ik kijk toch écht niet naar de commerciëlen… maar zie der niets van komen van die Moorkop , lag alleen maar een brief van de belasting in de gang, misschien beter voor de slechte cholesterol..dus wacht maar op dat t-Shirtje .. 🙂 p.s mooi geschreven trouwens ….bij mij schreeuwt ook nogwel het een en ander aan lege behoeftes, die gevuld dienen te worden, maar ben te lui om even naar de super te gaan… gr han

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top