We zijn allemaal commando’s!

Ja, leg die Playstation maar weg, want ook in jou schuilt een Rambo van vlees en bloed! De Nederlandse cameraman Vik Franke bewees dat 11 oktober jongstleden in Uruzgan. Hij ging embedded mee op patrouille met 25 Nederlandse commando’s en een handvol Afghaanse militairen. Toen de soldaten in colonne onderweg waren naar de legerbasis, reed een voertuig over een bermbom. Twee Afghanen werden gedood, waarna de patrouille vanaf drie kanten werd beschoten.

Een vuurgevecht volgde dat in totaal een uur zou duren. Cameraman Franke bleef filmen tot de accu van zijn camera leeg was. Toen greep hij het semi-automatische geweer van een commando en schoot naar hartelust enkele magazijnen leeg richting een maïsveld, zo’n honderd meter verderop. “Ik schoot op de plekken waar ik dacht dat het vuur vandaan kwam. Ik dacht maar aan één ding: zoveel mogelijk lood het maïsveld inschieten”.

Uiteindelijk sneuvelden twintig “vermoedelijke Taliban-strijders” en raakten diverse burgers gewond. Alle Nederlanders bleven ongedeerd: een 20-0 overwinning. “Ik heb mijn steentje bijgedragen,” aldus een trotse Franke. Voor de camera van RTL Nieuws vertelt hij in geuren en kleuren over zijn avontuur. Eigenlijk was het een lachertje: “die Taliban kunnen helemaal niet schieten. Ze vuurden terwijl wij allemaal nog stonden. Niet één dode of gewonde.”

Ja, Vik Franke heeft genoten. Het was voor hem “een intellectuele realisering dat zo’n honderd meter verderop Taliban-strijders zaten die je dood willen hebben.” Dagen later spreekt hij nog steeds over het spannende jongensboek dat zijn “tour of duty” die dag was. Hij klaarde de klus, samen met zijn “bewapende kameraden.” Daar kan geen schiettent op de kermis tegenop.

Op internet regent het steunbetuigingen voor de cameraman. Want wat had Vik Franke anders moeten doen? Zichzelf laten neerschieten soms? Ik zou zeggen: in dekking blijven liggen (je hebt niet voor niets 25 commando’s om je heen) en jezelf voor je kop slaan omdat je geen extra accu hebt meegenomen. Want wat voor een waardeloze cameraman ben je dan?

Maar nee, Vik Franke greep het wapen van een commando, schoot op alles wat bewoog en hangt daar nu in de media de getapte held over uit. Tegen collega-journalisten pocht hij over het echte commando-uniform dat hij mocht dragen. Het is misselijkmakend. Hoeveel Afghanen heeft Franke gedood of verwond? Hij heeft geen idee. Feit is wel, dat bij het vuurgevecht opvallend veel burgers werden geraakt. Ja, zo maak je vrienden onder de bevolking.

De malle actie van Franke komt niet uit de lucht vallen. Voor RTL 7 maakte hij de 8-delige documentaire ‘DutchMil: De Nederlandse krijgsmacht’. Het bijbehorende persbericht meldt dat Franke in elke aflevering met een ‘experiment’ acties van de krijgsmacht uitlokt. “Zo vliegt hij onverwachts een afgesloten luchtruim binnen en probeert hij met een powerboat een marineschip aan te vallen (…) Ook zit hij aan het stuur van een Leopard 2 tank en stuurt hij in Afghanistan met een laserstraal een lasergestuurde bom op een jeep af.”
Het ziet er naar uit dat adrenaline-junk Franke op het moment dat hij onder vuur ligt, realiteit en fictie niet meer kan scheiden. Voor hem is Uruzgan één grote speeltuin.

Wat deed dit ongeleide projectiel tussen de commando’s? En wie zit überhaupt op beelden van schotenwisselingen te wachten? Als bij het vuurgevecht ook maar één Nederlander was gedood, zou Defensie de opnamen nooit openbaar maken. Maar nu er twintig “vermoedelijke Taliban-strijders” zijn omgelegd, is het leuk propagandamateriaal voor een verkapte wervingscampagne. Ideaal om vmbo-scholieren van 17 warm te laten lopen voor de krijgsmacht. Ben benieuwd of dat volgens minister Kamp ook onder de noemer “wederopbouw” valt.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.