Wat zou MacGyver doen?

Werknemers van de Japanse kerncentrale Fukushima hebben met een mengsel van cement, zaagsel en oude kranten een twintig centimeter lange barst in de betonnen put van reactor 2 gedicht. Echt waar, ik verzin dit niet. Een mengsel van cement, zaagsel en oude kranten.

Het beeld is helder. Je proeft de paniek. We zien de nucleair chemicus van de kerncentrale tijdens een persconferentie. Hij meldt dat alles onder controle is. De situatie in reactor 2 wordt met de grootst mogelijke waakzaamheid gevolgd. Maar zodra het journaille weg is, staat ie gillend van angst papier-maché te pappen. Dat geeft een heel andere kijk op de werkelijkheid. De Fukushima Fifty; we weten nu waarmee die vijftig helden de afgelopen weken druk waren. Precies: papier-maché pappen. Eerlijk gezegd nooit geweten dat die Japanners dat konden. Het is toch iets anders dan origami.

Daarom heb ik gisteren, met behulp van een tolk, de woordvoerder van de kerncentrale gebeld. Hij ziet de situatie helemaal niet somber in, ook al is het zeewater in de directe nabijheid van de kerncentrale 7,5 miljoen keer radioactiever dan toegestaan. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, integendeel! Papier-maché pappen is leuk voor het hele gezin, en als je het goed doet, levert het snel een mooi resultaat op. Gewoon een kwestie van een stukje out-of-the-box-denken.

De woordvoerder heeft de Fukushima Fifty aangeraden zichzelf steeds die ene hamvraag te stellen: wat zou MacGyver in deze situatie doen? Hij informeert of ik MacGyver ken, de doe-het-zelf-held uit de gelijknamige Amerikaanse tv-serie? Nou en of ik die ken! Zo herinner ik mij een aflevering waarin MacGyver met twee vleeskleurige pantykousjes de V-snaar van een jeep repareert, een berg op scheurt en daar met een paperclip de lancering van een raket met atoomkop weet te voorkomen.

Gerustgesteld leg ik neer. Ik verkeerde altijd in de veronderstelling dat kernenergie iets is met splijtstofstaven en atoomkernen. Iets waarmee je je beter niet kunt bemoeien, wanneer je niet weet dat de rustmassa van een neutron 1,00894 atomaire massa-eenheid is.

Nu weet ik beter. Gaat u vooral rustig slapen! De autoriteiten hebben alles onder controle. MacGyver komt eraan. Ze geven hem een elastiekje en hij redt de wereld.

7 reacties op “Wat zou MacGyver doen?”

 1. Allemaal heel leuk wat je schrijft, maar je had minstens het mij onbekende object nader kunnen duiden. Wat in de vrede is een ‘elastiek’? Waar kun je die kopen?

 2. @Frans:
  Elastiek is een verzamelnaam voor een aantal rekbare materialen. Echter niet alle elastische materialen zijn elastiek.

  Een veelvoorkomende toepassing van elastiek is in de zoom of band van kleding, waar het licht om het lichaam klemt om te voorkomen dat de kleding afzakt. Soms is ook een hele stof elastisch, de zogenaamde “stretch”-stof, deze zit dan strak om het lichaam.

  Een andere veelvoorkomende toepassing is als dunne rubberen ringen, om objecten, zoals brieven, tijdelijk aan elkaar bevestigen. Zie ook: Elastiekje.
  Verkrijgbaar in de kantoorboekhandel. Ook komen ze wel voor in bureauladen op kantoren, dan vaak samengevoegd tot een bal, de zogenaamde elastieken bal.

 3. Met de “elastiek” spring je gewoon naar een andere planeet en houd je het voor gezien op de aarde….!

 4. ikzeidezot

  Wij van de vereniging van papiermacheeknutselaars, vinden het een grote teleurstelling dat wij niet uitgenodigd zijn om mee te helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top