Wat zou MacGyver doen?

Werknemers van de Japanse kerncentrale Fukushima hebben met een mengsel van cement, zaagsel en oude kranten een twintig centimeter lange barst in de betonnen put van reactor 2 gedicht. Echt waar, ik verzin dit niet. Een mengsel van cement, zaagsel en oude kranten.

Het beeld is helder. Je proeft de paniek. We zien de nucleair chemicus van de kerncentrale tijdens een persconferentie. Hij meldt dat alles onder controle is. De situatie in reactor 2 wordt met de grootst mogelijke waakzaamheid gevolgd. Maar zodra het journaille weg is, staat ie gillend van angst papier-maché te pappen. Dat geeft een heel andere kijk op de werkelijkheid. De Fukushima Fifty; we weten nu waarmee die vijftig helden de afgelopen weken druk waren. Precies: papier-maché pappen. Eerlijk gezegd nooit geweten dat die Japanners dat konden. Het is toch iets anders dan origami.

Daarom heb ik gisteren, met behulp van een tolk, de woordvoerder van de kerncentrale gebeld. Hij ziet de situatie helemaal niet somber in, ook al is het zeewater in de directe nabijheid van de kerncentrale 7,5 miljoen keer radioactiever dan toegestaan. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, integendeel! Papier-maché pappen is leuk voor het hele gezin, en als je het goed doet, levert het snel een mooi resultaat op. Gewoon een kwestie van een stukje out-of-the-box-denken.

De woordvoerder heeft de Fukushima Fifty aangeraden zichzelf steeds die ene hamvraag te stellen: wat zou MacGyver in deze situatie doen? Hij informeert of ik MacGyver ken, de doe-het-zelf-held uit de gelijknamige Amerikaanse tv-serie? Nou en of ik die ken! Zo herinner ik mij een aflevering waarin MacGyver met twee vleeskleurige pantykousjes de V-snaar van een jeep repareert, een berg op scheurt en daar met een paperclip de lancering van een raket met atoomkop weet te voorkomen.

Gerustgesteld leg ik neer. Ik verkeerde altijd in de veronderstelling dat kernenergie iets is met splijtstofstaven en atoomkernen. Iets waarmee je je beter niet kunt bemoeien, wanneer je niet weet dat de rustmassa van een neutron 1,00894 atomaire massa-eenheid is.

Nu weet ik beter. Gaat u vooral rustig slapen! De autoriteiten hebben alles onder controle. MacGyver komt eraan. Ze geven hem een elastiekje en hij redt de wereld.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!