Wat telt bij ritueel slachten, is het eigen zielenheil

Ik vat het even samen. Eerst beweren orthodoxe joden dat ritueel slachten humaner is dan de reguliere slacht. Ze schermen met een TNO-rapport. Daarin staat dat bij dieren van wie onverdoofd de keel wordt doorgesneden, weliswaar bloed in de luchtpijp en longen stroomt – maar dat niet kan worden aangetoond dat zij daarbij het gevoel hebben te stikken. Immers, wat voor een mens geldt, hoeft niet automatisch voor een dier te gelden.

Bij de publieke opinie slaat een dergelijk rapport niet echt aan, qua logica. De discussie gaat snel een andere richting op. Orthodoxe joden wijzen verontwaardigd op al die andere misstanden in de wereld, veel erger en grootschaliger. “De bio-industrie! Arme kindjes in Afrika! Doe dáár eerst maar eens iets aan!” Ik vind dat onbedaarlijk grappig. Andere misstanden. Daarmee geven ze aan drommels goed te weten dat onverdoofd slachten óók een misstand is.

Des te vreemder dat orthodoxe joden het enige waarachtige argument dat zij wél hebben, niet benoemen: angst. Angst dat zij na hun dood niet in het hiernamaals komen wanneer zij hun geloof niet stipt naleven. Stel je voor dat één misstap fataal is, je moet er toch niet aan denken. Daarom hechten orthodoxe joden eraan alle 613 geboden uit de Thora létterlijk op te volgen, ook al zijn deze duizenden jaren oud. Dan kan hun God hen niets maken en worden zij direct toegelaten tot de hemel. Daarvoor moet alles wijken. Het enige wat telt, is het eigen zielenheil. Ikke, ikke, ikke.

De wetgever noemt dat “vrijheid van godsdienst.” Ik noem het de meest pure vorm van asociaal gedrag. En meteen ook de reden waarom het orthodoxe joden deze week geen enkele moeite kostte, hun favoriete troefkaart op tafel te gooien: de holocaust. Als Nederland het onverdoofd ritueel slachten verbiedt, maakt het af waar Hitler aan is begonnen. Immers, vrome joden kunnen dan niet meer in Nederland leven. Nederland Judenfrei.

Stelletje huilebalken. Nergens in de joodse Thora staat dat je persé vlees moet eten. Je kunt ook gewoon vegetariër worden. Of importeer kosher vlees. De handel erin wordt namelijk niet verboden. In essentie verandert er niets. Over de grens worden wat meer beesten onverdoofd ritueel geslacht en dat is het dan. Probleem opgelost, al schiet geen dier er iets mee op.

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?