Wat telt bij ritueel slachten, is het eigen zielenheil

Ik vat het even samen. Eerst beweren orthodoxe joden dat ritueel slachten humaner is dan de reguliere slacht. Ze schermen met een TNO-rapport. Daarin staat dat bij dieren van wie onverdoofd de keel wordt doorgesneden, weliswaar bloed in de luchtpijp en longen stroomt – maar dat niet kan worden aangetoond dat zij daarbij het gevoel hebben te stikken. Immers, wat voor een mens geldt, hoeft niet automatisch voor een dier te gelden.

Bij de publieke opinie slaat een dergelijk rapport niet echt aan, qua logica. De discussie gaat snel een andere richting op. Orthodoxe joden wijzen verontwaardigd op al die andere misstanden in de wereld, veel erger en grootschaliger. “De bio-industrie! Arme kindjes in Afrika! Doe dáár eerst maar eens iets aan!” Ik vind dat onbedaarlijk grappig. Andere misstanden. Daarmee geven ze aan drommels goed te weten dat onverdoofd slachten óók een misstand is.

Des te vreemder dat orthodoxe joden het enige waarachtige argument dat zij wél hebben, niet benoemen: angst. Angst dat zij na hun dood niet in het hiernamaals komen wanneer zij hun geloof niet stipt naleven. Stel je voor dat één misstap fataal is, je moet er toch niet aan denken. Daarom hechten orthodoxe joden eraan alle 613 geboden uit de Thora létterlijk op te volgen, ook al zijn deze duizenden jaren oud. Dan kan hun God hen niets maken en worden zij direct toegelaten tot de hemel. Daarvoor moet alles wijken. Het enige wat telt, is het eigen zielenheil. Ikke, ikke, ikke.

De wetgever noemt dat “vrijheid van godsdienst.” Ik noem het de meest pure vorm van asociaal gedrag. En meteen ook de reden waarom het orthodoxe joden deze week geen enkele moeite kostte, hun favoriete troefkaart op tafel te gooien: de holocaust. Als Nederland het onverdoofd ritueel slachten verbiedt, maakt het af waar Hitler aan is begonnen. Immers, vrome joden kunnen dan niet meer in Nederland leven. Nederland Judenfrei.

Stelletje huilebalken. Nergens in de joodse Thora staat dat je persé vlees moet eten. Je kunt ook gewoon vegetariër worden. Of importeer kosher vlees. De handel erin wordt namelijk niet verboden. In essentie verandert er niets. Over de grens worden wat meer beesten onverdoofd ritueel geslacht en dat is het dan. Probleem opgelost, al schiet geen dier er iets mee op.

22 reacties op “Wat telt bij ritueel slachten, is het eigen zielenheil”

 1. Is dit een soort omgekeerde Godwin die de Joden hier laten zien?

  Ach, wat dat betreft kun je het natuurlijk vergelijken met de racisme-kaart. Zodra er een allochtoon wordt opgepakt is het racisme, en zodra er een autochtoon wordt opgepakt is het alsnog racisme want dat hadden ze al veel eerder moeten doen. Ofzo. Mensen zouden eens wat meer hun hand in eigen boezem moeten steken ipv meteen naar de ander te wijzen.

 2. Luuk, heel goed. Je bent een meester in helder kijken. Zoveel dingen die de meeste mensen klakkeloos van anderen aannemen, bezie jij met een bijna kinderlijke blik. Alsof je vaak denkt: “Zien ze dan niet dat…”, Vervolgens weet je precies de dingen er uit te pikken die aantonen dat je de werkelijkheid ook heel anders kunt bekijken.
  Ga zo door, blijf zo fris. En dat je dan af en toe een puberaal stukje schrijft… ach… als je een kinderlijke geest hebt kun je dat niet helpen misschien 😉
  Blijf schrijven! Ik blijf je lezen!

 3. Het is toch tegelijkertijd frustrerend en ongelofelijk dat logica die zo voor de hand ligt bij mensen zo verschillend kan worden geïnterpreteerd. Daarnaast: we zijn het er vrijwel unaniem over eens dat de mensen die enkele duizenden jaren geleden leefden de intelligentie hadden van een genetisch gemanipuleerde pitloze druif, maar het geloof van toen blijven we maar klakkeloos overnemen (de ‘gelovigen’) en accepteren (de ‘ongelovigen’)!

  Goeie column, maar er moet toch een moment komen dat iemand zonder humoristische ondertoon de onzin van religies ter sprake gaat brengen en de intolerantie eindelijk aanvecht!

 4. Goed zo Luuk,

  Ikke, ikke en dat beest kan (letterlijk en figuurlijk) stikken!

 5. Heel erg goed stuk!

  Al gaat het wel om álle angstige gelovigen die het nodig vinden dat hun geloofsovertuiging boven het welzijn van levende wezens gaat. Niet alleen het Jodendom, maar ook de Islam eist nogal wat van vrome volgelingen als het gaat om het verkrijgen van dierlijke eiwitten in het voedingspatroon.

 6. Gut Luuk, waar is je humor gebleven ?
  In ons land leven nog ongeveer 50.000 Joden, waarvan er een paar duizend prijs stellen op kosher vlees.
  En om die marginale groep maak jij je druk ?

  Angst is een kenmerk van alle extreem gelovigen, in chronologische volgorde:de Joden, de Christenen en de Moslims.
  In het verleden heb je blijk gegeven met humor te kunnen schrijven als het om Christenen gaat.
  En nu is die humor ineens weg en geef je orthodoxe Joden ineens van Jetje.

  Hoe komt dat, Luuk ?
  Komt het misschien omdat je weet dat een column als deze vele reacties zal oproepen, vooral van ongeletterden ?

  Ik daag je uit een kritisch stukje te schrijven over de uitwassen van de Islam.
  Krijg je misschien bijval van kritische Moslims.

  Hartelijke groet van een ongelovige, speketende, kritische Jodin.

 7. En dan nu nog het volgende.
  Ik vind het van de Partij van de Dieren buitengewoon hypocriet, het koshere/halal slachten aan te kaarten.
  Willen duidelijk aandacht.

  Alle slacht, verdoofd als onverdoofd, is barbaars.
  Verdiep je maar eens hoe het er werkelijk aan toe gaat in een gewoon slachthuis.
  Verdiep je maar eens in de wijze waarop dieren worden gefokt/gedood en opgevreten.

  Als je werkelijk om dieren geeft wordt je vergetariër.

 8. Luuk Koelman

  @Ollie en @irri Dank!

  @Louisa Zoals ik in de column al aangeef: naar anderen wijzen die ook niet bepaald de schoonheidsprijs verdienen, is geen argument. Dat het om kleine aantallen gaat, evenmin. Verder: de PvdD bedrijft politiek. Daar is het een partij voor. Op deze wijze zetten zij dierenleed weer prominent op de agenda. Wat is daar hypocriet aan? Als ze hiervoor een andere ‘kleine’ dierenkwestie hadden aangepakt, had je er geen enkele moeite mee gehad.

  Met je laatste opmerking ben ik het helemaal eens.

 9. Het is niet aan jou te bepalen waar ik wel dan niet moeite mee heb, niet waar ?
  Laat dat maar aan mij over.
  Ik hecht er aan, de hypocrisie te benoemen.

  Maar ik wil je wel een voorbeeld geven van “iets kleins”
  Ik heb moeite met vissen.Het zogenaamd onder de mom van “sport”, vissen uit het water trekken, met een haak hun mond/bek vernielen en vervolgens die vissen weer terugsmijten/of in een leefnet laten spartelen en/of die vissen vervolgens op de BBQ roosteren.
  En de grootschalige visvangst van de diverse nationaliteiten..

  Luuk ik wil maar één ding duidelijk maken:
  We leven met veel te veel mensen op deze aardkloot en die mensen moeten allemaal (vr)eten.
  Bessen en paddestoelen plukken werkt niet meer en we eten dus dieren en soms eten dieren mensen.
  (Overigens zijn mensen ook dieren, maar daar gaat het nu ff niet om, we zitten niet op de Universiteit Utrecht, afdeling Biologie)
  Alle carnivoren vreten elkaar op en het uitpikken van een bepaalde groep religieuzen vind ik gewoon een beetje flauw…

  Ik heb er trouwens de boeken eens op nageslagen…het schijnt ook te maken te hebben met de voor Joden en Moslims bekende Vader Abraham, die zijn zoon zou moeten offeren, maar van God te horen zou hebben gekregen dat een bokkie ook goed was….

 10. en Vader Abraham bedacht ook de mosterd…om het allemaal wat beter te laten smaken…
  En als je na al die jaren nog steeds niet weet waar Vader Abraham(Ibrahim) die mosterd vandaan haalt….

 11. In ieder geval heeft de PvdD bereikt dat er aandacht wordt besteed aan dierenleed en dat kan nooit kwaad natuurlijk.
  Ik hoop dat deze partij ook aandacht gaat besteden aan het reguliere, “verdoofde” slachten in onze slachthuizen.
  De dieren worden dan “verdoofd” door hen een spijker in de hersenen te schieten, dier krijgt hersenverlamming/beroerte en wordt vervolgens in stukken gehakt en versneden.
  Nou,je maakt mij niet wijs dat het dier dan niet lijdt !

  Overigens las ik in de krant dat Thieme wil dat de muizen (en dan bedoel ik die kleine grijze diertjes, niet haar collega’s)die ronddwalen in de gebouwen van de Tweede Kamer niet meer gevangen/verdelgd worden….en dat zij commentaar heeft op het feit dat haar collega’s vlees eten.
  En dat artikel was niet van 1 april j.l.
  Dan sta je toch buiten je realiteit vind ik.

  Daan, als je nu persé wilt weten hoe je persé schrijft moet je persé lezen wat ik schrijf…

 12. @ Louisa
  Ik heb gelezen wat je schrijft. Heb je ook een column?
  Maar je schrIJft ‘per se’.

 13. G. Joris

  Wat een egoistische visie, ik kan niet gegeten krijgen wat ik zou willen kotsen als ik dit lees. (Citaat Max Lieberman)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top