Waarom politici van ballonnen houden

De gemeenteraadsverkiezingen zitten erop. Gelukkig maar. Politici in het wild, ik ben er allergisch voor. Niets irriteert meer dan aangesproken te worden door een volwassen man die me een ballon wil geven. En dan zijn vraag: “ergert u zich ook zo aan alles wat er misgaat in onze gemeente?” Politieke visie anno 2010.

Eén verkiezing gehad en nog één te gaan. Ik geloof niet dat ik het ga redden. Dat eeuwige gehengel naar je stem, het is me nu al te veel. Dat buitelt maar over elkaar heen, dag in dag uit. De dooddoeners, het moddergooien, de poppenkast. Ik wil het niet meer weten. Echt, ik heb het geprobeerd, maar ik geef het op. Partijen roepen maar wat. De PVV wil stadscommando’s in Almere, Leefbaar Rotterdam maakt zich sterk voor een ‘fluit- en sisverbod’. Alles wordt gedaan om bij de kiezer in het gevlij te komen. Zo deelt de VVD naast ballonnen ook condooms uit met op de verpakking de tekst ‘voel de liberaal in je’. Ik verzin dit niet. Misschien denkt de partij dat het voor vrouwelijke kiezers een aantrekkelijke gedachte is om een naakte Fred Teeven bovenop je te hebben liggen. Pompend en zwetend, met dat drassige lijf van hem. Ooit crimefighter, nu het partijkonijn van de VVD.

Maar het allerergst zijn de debatten op televisie; die stemmen mij zo intens droevig. Zei ik debatten? Het zijn geen debatten, want er wordt helemaal niet gediscussieerd. Elke lijsttrekker herhaalt tot vervelens toe de eigen standpunten. Hakken in het zand, de ander vliegen afvangen en van tevoren bedachte oneliners plaatsen. Meer is het niet. Ik heb de afgelopen weken niet één politicus in een debat zijn mening horen bijstellen. Het is schreeuwen, de ander niet laten uitpraten en stug vasthouden aan het eigen gelijk – desnoods tegen beter weten in. En altijd het laatste woord willen hebben. Het is bijna sneu om te zien. Televisiedebatten in Nederland halen het niveau van De Rijdende Rechter niet eens. Nooit een zweem van voortschrijdend inzicht, een handreiking, niets. Politici lúísteren niet eens naar elkaar. Het zijn net kleine kinderen. Wanneer je eenmaal tot dat inzicht bent gekomen, is het opeens heel logisch dat ze zo van ballonnen houden.

23 reacties op “Waarom politici van ballonnen houden”

 1. 1000 % mee eens, en het zal in Nederland ook niet veranderen.

 2. Grappig: Vrijheid, PVV, Stadscommando’s, Politiestaat, Geen vrijheid.

  Luuk, goed dat we het woord Democratie niet gebruikt hebt. We leven namelijk niet in een democratie maar in een mediacratie. Democratie heeft gefaald. Ik nomineer jou Luuk tot dictator. Wat iemand ook zegt, het kan nooit erger zijn dan wat we nu hebben. Toch?

 3. Bedankt Luuk, dat ik de rest van de dag een naakte, vadsige Fred Teeven voor me zie…
  Ben het helemaal met je eens trouwens!!

 4. Nog maar 3 maanden en dan heb je weer 4 jaar rust. Tenzij we Balkenende V krijgen, dan wordt het weer een vervroegde gang naar de stembus.

 5. han v Mourick

  me telraam erbij geplukt pfft
  Luuk een dictator ?? kom he, dan maar in deze steeds benauwender worden “democratie” verder ploeteren.. partijen die rascistisch zijn, een geblondeerd peperduur kamerlidje wat niet verder lult als links tuig en islam, kopvoddentaks en marokkaan .. en daar nog de debatter van de avond wordt ???? de nep glimlach van Rutte, die het liefst de zieken en armen de gaskamers instuurt …omdat we een wao hebben , D `66 die minzaam glimlachende griezel die de camera inkijkt van wat ben ik aardig he …maar ze reet nog alle kanten op keert…de slabek van de SP, onze rooie schreeuwlelijk… de anorexia van de democratie…..famhke, met der achterban van gewetenloze bezopen studenten , die allen een poster boven hun bed hebben hangen , en feitelijk bestaat , uit homo `s lesbiennes ,travestieten en oproer tuig uit de jaren `70 `80 de COC in de politiek…. Rouvoet best een aardige kerel maar ken die ze mond niet eens houden net als slobbertje van “wij Cristenen” een balkenende 5 ?? hoe vaak moet je vallen voor je iets afleert…
  alleen Wouter en z `n achterban , die nog verdraagzaamheid toont tegen alle bevolkingsgroepen ,
  steden die onbestuurbaar worden, Almere de nieuwe bijlmer van Amsterdam…. en nu moeten we nog gaan stemmen voor de 2e kamer, . soms he heel soms, zou ik willen dat het leger ingrijpt, en de Democratie herstelt zoals die bedoelt is………………..zodat deze niet van binnenuit wordt vermorzelt….tot een intolerante dwangbuis…..en ag bijna vergeten , onze Rita, onze nationale lachstuip op het stemformulier, even met het potloodje in der oog prikken ….ken het niet laten…………

 6. “Ik heb de afgelopen weken niet één politicus in een debat zijn mening horen bijstellen.”

  Ik zie daar het probleem niet van. Als je duidelijk weet wat iedereen wil, kun je toch bepalen of je daar wel of niet op wil stemmen? Het probleem is eerder dat ze opeens tijdens de formatie van het kabinet draaien als een blad aan een boom.

 7. Luuk Koelman

  @ Bart
  Het doel van een debat/discussie is toch dat je de ander voor jouw ideeën probeert te winnen? Zoals het nu gaat, kunnen partijen net zo goed reclamezendtijd inkopen. Het enige wat ze doen is de eigen standpunten de camera in schreeuwen.

 8. Nachttripper

  Koelman als verlicht despoot, ik zie het wil zitten.

 9. han v Mourick

  Luuk,
  Agnes heeft geluisterd, en haar conclusie `s getrokken, nog Ca 2 te gaan 🙂

 10. Agnes Kant ……….
  van kant gemaakt door haar eigen achteterban ?

 11. Ja Luuk, zo zou het moeten zijn.
  Het ouderwetse debat.
  De deelnemers vertellen hun standpunten, luisteren naar elkaar en gaan er vervolgens toe over elkaar over te halen.

  Weet je, ik voel mij (dit jaar 60) zo’n ouwe trut, maar zo ging het vroeger(niet dat vroeger alles beter was, bepaald niet) maar men zeek elkaar tenminste niet af.
  Althans niet in het openbaar.
  Tegenwoordig (oohh, daar ga ik weer) begint men met elkaar af te zeiken en te schreeuwen en vooral te kijken waar de partijen in het verleden zich hebben vergist.
  Scoringsdrift.Zoals overal in de maatschappij.

  Laten we niet de merites van de USA overnemen…

 12. han v Mourick

  @ louisa , helemaal met je eens, nu die idiote Engelsman in het eu parlement nog fff de oren wassen…respect is er niet meer , excellentie ?? ik hoor het niet meer…

 13. @ Luuk Koelman
  Het klopt dat de politieke partijen op deze manier beter reclamezendtijd kunnen kopen. Het is echter ook dat deze partijen zich aan een verkiezings- en partijprogramma te houden hebben. En daarbij schept het duidelijkheid. Misschien dat het duidelijker wordt met een voorbeeld, neem nou Pieter van Geel, de vleesgeworden gladheid. “Meneer Van Geel, gaat u iets verbieden?” (Hier kan trouwens iedere stelling die met “ja” of “nee” te beantwoorden is staan.) Het antwoord daarop luidt steevast “Wij moeten kijken naar wat de mogelijkheden zijn en deze moeten afgewogen worden bla bla bla maar het ziet er zo niet naar uit.” Vervolgens wordt je met het nieuwe regeerakkoord vorstelijk genaaid omdat het wel gebeurt en de steevaste reactie is dan “Ja, maar we hebben ook niet gezegd dat we het niet zouden doen.” Van Geel is één van de laatste uit het tijdperk dat bijna iedere politicus zo was. Dus om terug te komen op dat schreeuwen van de eigen standpunten, ik vind het niet zo erg. Het maakt ze extra makkelijk afrekenbaar op hun doen en laten voor de volgende verkiezingen.

 14. han v Mourick

  dat zou in een twee partijen systeem werken, maar niet met wat er in onze kamer zit. je ken standpunten innemen , maar dan is het onhandelbaar, vandaar dat er nu zo wordt gehakketakt , als je straks toch 4 a 5 partijen nodig hebt om tot een accoord te komen ?? mag toch hopen dat hier geen rechtse extremen bij zitten vvd/pvv

 15. Ja, dat idiote fluit en sisverbod in 010, daar woon ik ..
  Krankzinnig, alleen om zieltjes te winnen, mensen, fluiten en sissen in 010 is allang achterhaald, de werklui op straat worden zo op hun wenken bediend, er loopt zo veel smakelijk vlees rond, er valt niks meer te sissen en te fluiten..Overkill..
  Soms is dat smakelijke vlees verpakt in allerlei lappen, maar goed, waar het op neerkomt is dat niemand hiero zich daar aan stort…
  Ook ik niet, als vlees over de verpakkingsdatum…

  Maar nu serieus, het slaat allemaal nergens op en waar het werkelijk om gaat wordt vergeten.
  Nee, dat wordt niet vergeten, maar de echte problemen zijn te moeilijk voor de heren en dames politi.

 16. @Bart, het CDA kan rekenen op een mooie, vaste kluit stemvee en komt altijd in een regeringscoalitie.

  Enfin,naar de Majesteit en daar gaan we weer.Regeren met een program met tot op de millimeter bedachte kul.Er volgen problemen.
  Vervolgens wil het CDA het willetje doorzetten en gaat de minderheidspartij (soms de VVD, soms de PvdA, geholpen door andere partijtjes, CU, D66, en ga zo maar door)onder druk zetten en tot een crisis drijven.Dat lukt.
  Het kabinet valt en het gezeur begint weer van voren af aan.

  Komen we terug bij de column van Luuk, hij wordt onwel bij het flauwe verkiezingsgebeuren en ik ook.
  Want de heren en dames weten bij voorbaat al dat het weer een kleuterklas wordt met het CDA als bovenmeester en zo beleven we met elkaar een cirkel, waar de verkiezingsstrijd is verworden tot een massale, ordinaire schreeuwpartij.

  Maar één ding: ik kan dit schrijven zonder vanavond te worden opgehaald en in het gevang geworpen..
  Want er is nog steeds democratie..

 17. @Luuk
  >Het doel van een debat/discussie is toch dat je de ander
  >voor jouw ideeën probeert te winnen?

  Zo is het in een inhoudelijk debat waarbij de aanwezigen tot overeenstemming met elkaar moeten komen. In een verkiezingsdebat is dat helemaal anders, daar moeten de aanwezigen het vooral niet met elkaar eens zijn. De kiezer moet weten wat de verschillen zijn en die moeten dan ook uitvergroot worden.

  Als er ook maar één lijsttrekker aan die tafel tijdens het debat gezegd zou hebben tegen een andere lijsttrekker “hé, daar heb ik nog niet aan gedacht, wat een goed argument, u heeft me overtuigd”, dan zou die vervolgens afgemaakt worden in de pers. Een flipflop, iemand die makkelijk van mening verandert, dan weer dit en dan dat, iemand die zijn zaakjes niet kent, iemand die gaat liggen en pootjes geven.

  Nee, zoals het nu is, is het voor mij best goed: laten ze de verschillen en de eigen standpunten maar duidelijk maken, dan weet de kiezer wat de keuze is.

  En laat ze in de kamer, de staten, de raad en het waterschap maar kijken of ze toch nog wat gemeen hebben, of er toch nog zaken zijn waar ze het wel over eens zijn.

  Wie dit niet snapt, begrijpt weinig van politiek.

 18. Verschuren

  @ Wendy
  Precies datgene wat jij zegt, maakt verkeizingsdebatten saai, voorspelbaar en ongeloofwaardig. Juist daarom verliezen zoveel mensen de interesse in politiek.

 19. han v Mourick

  Allemaal mooi, blijft het feit dat alles wat er beloofd wordt dient te worden uitonderhandelt, een beetje van dit voor een beetje van dat… zo werkt het hier nu éénmaal …en dan is het logisch dat is nooit 100% je verkiezingsbeloften kunt nakomen, anders zet je jezelf buitenspel bij de onderhandelingen en sta je met lege handen…. dus iemand die arm, ziek , of werkloos is moet nooit VVD stemmen omdat ze tegen buitenlanders zijn …dat is een loze kreet, om VVD te stemmen…daarna naaien je ze een oor af en niet aan….kijk naar de DSB oeps VVD bank he mooi voorbeeld…. toedelsssssssssss 🙂

 20. @Verschuren
  >Precies datgene wat jij zegt, maakt verkeizingsdebatten saai,
  >voorspelbaar en ongeloofwaardig. Juist daarom verliezen
  >zoveel mensen de interesse in politiek.

  Geloof je het echt zelf, dat dat de reden is waarom mensen de interesse in politiek verliezen? Ik kan zo nog een stapel redenen noemen.

  Nederland kent een ongelooflijke welvaart. Het meeste is hier heel goed geregeld. Waarom zou je moeite doen om in het openbaar te protesteren, want veel beter wordt het echt niet. We hebben files, we hebben besluiteloosheid, we hebben een kredietcrisis, we hebben werkeloosheid, en we hebben een beetje criminaliteit.

  En hoe erg is dat allemaal nu echt? Mensen gaan elke dag weer in die files staan, met heel veel heel dure en goed onderhouden auto’s, en dat doen ze toch echt zelf. De criminaliteit is zodanig, dat er massa’s mensen gewoon op straat lopen en fietsen en uitgaan en dure dingen in hun huizen zetten die van buiten goed zichtbaar zijn, dus die criminaliteit kan vast nog enkele graden erger. De kredietcrisis is zo “erg”, dat de restaurants en café’s en winkelcentra niet bepaald leeg zijn. De werkeloosheid is in de afgelopen 40 jaar diverse keren flink hoger, ook die “verborgen” werkeloosheid (bijstand, arbeidsongeschiktheid, wajong, vut).

  Waarom zouden mensen zich dan druk maken om de politiek, waar het gaat om tienden van procenten van belastingen? Waar de grootste opwinding gaat over enkele honderden Marokkaanse straatschoffies, pedofiele katholieke priesters, DSB-bank, nog een jaar in Afghanistan blijven met 2000 soldaten, het weigeren van een hosti aan homoseksuelen, het weigeren door een imam van een hand aan een vrouw of het weigeren van een advocaat die moslim is om op te staan voor een rechter, zieke geiten / schapen / koeien / kippen / varkens, kilometerheffing… en vrijwel niemand die de straat op gaat om te demonstreren.

  Nee, lekker makkelijk bij Koelman een paar berichtjes neerzetten en proberen die zo grof mogelijk te maken, zoals Van Mourick dat zo graag doet.

  Nee, vooral niet lid worden van een politieke partij en daar wat dingen proberen te veranderen. Dat is nu echt zoiets… bij de gemeenteraadsverkiezingen komt net iets meer dan de helft van de mensen stemmen… er zijn in totaal 300.000 mensen lid van alle politieke partijen samen… en iedereen staat er bij en kijkt er naar en zegt dingen als “ze doen toch wat ze willen”, “ze zijn allemaal hetzelfde”, “mijn ene stem maakt niet uit”.

  Loop toch niet allemaal zo te zemelen, doe ook eens wat. Doe eens aangifte als je getuige bent van een misdrijf. Help mee je buurtkinderen op te voeden als je op straat bent en ziet dat een kind iets doet wat niet mag (kun je ook doen als volwassenen iets fout doen). Zoek ook eens wat uit voor een raadslid of een kamerlid, zodat het besluit in de raad of in de kamer misschien (!) wat beter wordt. Zoek uit hoe je die file kunt mijden waar je elke dag in staat. Sta er niet bij en kijk er niet naar, doe wat!

  (en ja, dat soort dingen doe ik zelf al lang, en het helpt echt)

 21. han v Mourick

  héé verschuren, zeker pessimistisch ? nooit je uitgeleende 10 euro teruggekregen…?
  Enne het is Meneer v Mourick als je het over mij hebt in negatieve zin

  en Han voor als je een woordje positief bent….wat een ei ,

  heb ik weer, een rechts extreem op me nek, nou van die vieze mannetjes moet ik niks hebben
  Enne meneer beet weter, ik heb gestemt, ik doe aangifte bij diefstal , ik ben lid van een partij… al is het alleen maar om de VVD graaiers uit de regering te houden , meneertje pessimist……………….en het ging toch over het debat de inhoud en het uitdragen ervan ?? toch niet waar Jij zo van misselijk wordt “sociaal voor allemaal ” zit ik weer met zo `n gefrustreerd altijd maar klagend leefbaar Rotterdam figuur die mijn naam misbruikt… of nog erger, een Rutte pruttel……….mag ik een teiltje aub…. ow en wat de VVd in dordt doet, ja in de huiskamer de flinke jongen uithangen, de overdadig gevulde portemonaie pakken duidelijk zichtbaar…rondjes geven zovan kijk is hoe populair ik ben… dan met de hele rechtse kliek uit eten gaan en een uurtje of twee later weer terug komen in de huiskamer en daar toch vooral luidruchtig schreeuwen dat het toch wel mee valt die 90 euro pp voor een maaltijdje , daar waar mensen 2 weken van moeten rond komen, meneertje klaag…………….

 22. Meneer Van Mourick, u kunt niet lezen. Het was Van Dijk, en niet Verschuren, die uw naam noemde. En ik ben niet meneer, maar mevrouw. En u speelt op de man, of in dit geval, op de vrouw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top