Vrouwen zijn raadselachtige wezens

Deze week onthulde Carla Bruni in een exclusief interview op de BBC hoe Sarkozy indertijd haar hart wist te veroveren. Tijdens een wandeling door de tuin van het Elysée somde de Franse president alle bloemen op bij hun Latijnse naam. Bruni, het boomlange fotomodel, viel als een blok voor de kleine president: “Ik zei tegen mezelf: Mijn God, ik móét met deze man trouwen. Hij weet alles van bloemen. Ongelooflijk.”

Toch mooi, die openheid van Bruni. Een uitbater van een bloemenstalletje had ook een kans gemaakt, zegt ze met zoveel woorden. Hij ziet Carla lopen, wenkt haar richting zijn stalletje, wijst lukraak naar een plant en dicteert met bronstige stem “de bladbegonia, oftewel Begonia Rex Hybride. Komt in diverse mooie bladtinten voor en verlangt een zeer vochtige atmosfeer. Regelmatig bemesten.” En hopla, daar ligt ze al wijdbeens op zijn toonbank. Vrouwen zijn raadselachtige wezens.

Dat zet je aan het denken: Carla Bruni en Nicolas Sarkozy. Op internet heb ik foto’s van het stel gegoogled. Een vrouw die voor driekwart uit been is opgetrokken, naast de Franse VanVelzen. Ik heb mij altijd afgevraagd hoe dat kon, maar nu weet ik het dus. Kennis als afrodisiacum, dáár draait het om. Ik kijk nu heel anders naar mannen met een opvallend mooie vrouw aan hun zijde. Zij weten dingen die u en ik niet weten. Ze fluisteren kennis. De wortelformule bijvoorbeeld. Of de geschiedenis van de theoretische natuurkunde tussen 1860 en 1865. Oh, wat er allemaal in die woorden zindert!

In dat kader heb ik wat weetjes voor u verzameld over onze eigen celebrities. En wat blijkt? Yolanthe viel voor Jan Smit omdat hij uit het blote hoofd de jaaromzetten van de Volendamse visafslag tussen 1919 en 2009 foutloos kon opsommen. Het ging pas mis in hun relatie toen hij de jaarcijfers van 2010 niet kon reproduceren. Prompt was daar Wesley Sneijder die haar in een parkeergarage voorbij haar remmingen lokte met een uitputtende verhandeling over de buitenspelval door de jaren heen.

Maar het meest opzienbarend is toch wel de wijze waarop onze eigen Willem-Alexander zijn Máxima versierde. Ik heb de Rijksvoorlichtingsdienst gebeld en zij stuurden mij per mail de volgende quote van Máxima: “Ik zei tegen mezelf: Mijn God, ik móét met deze man trouwen. Hij weet alles van water. Ongelooflijk.”

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.