De voet van God en het uitschrijfformulier van de kerk

“Fijn dat u open doet, meneer Koelman. Ik ben pastoor Schilder van de Emmausparochie. Ik heb hier uw uitschrijfformulier plus een kopie van uw paspoort. Ik vind dat zo kil en onpersoonlijk dat ik dacht: kom, laat ik eens een praatje gaan maken met die man. Wellicht kan ik hem inspireren, opdat hij op zijn schreden terugkeert.

U heeft geen behoefte aan een gesprek? Mag ik vragen waarom niet? Ik vind iedere uitschrijving uit de kerk betreurenswaardig. Maar als u een goede reden heeft, laat ik u natuurlijk gaan. Wat is uw reden, als ik vragen mag? Aha, u komt nooit in de kerk en dacht; kom, laat ik in het nieuwe jaar de daad eindelijk eens bij het woord voegen en me uitschrijven? Mmm… Een beetje magere reden, vindt u ook niet? Uitschrijven is toch iets heel ingrijpends. Daarom ben ik van zins uw foto in het voorportaal van mijn kerk te hangen. Met uw naam eronder. Waarom kijkt u mij nu raar aan? Kerkgangers willen weten wie de afvalligen zijn! U vindt dat intimiderend? Welnee! Mijn parochianen zijn gewoon heel gemotiveerd u over te halen toch te blijven. U moet maar zo denken: als het schaap niet naar de kudde komt, komt de kudde wel naar het schaap. Hoezo inbreuk op uw privacy? Ik vind dat maar een rare wereldse term. God ziet alles!

Weet u wat, meneer Koelman, we laten Hem beslissen. Hoeveel vingers steek ik op achter mijn rug? Als Hij u het juiste aantal influistert, schrijf ik u uit. Anders niet. Oké? Hola, niet proberen de deur dicht te doen! Zo makkelijk komt u niet van mij af! Wat zegt u? Nee hoor, dat is mijn voet niet, tussen de deur. Dat is de voet van God. Wacht, doet u die deur maar eens wat verder open. Nee, niet tegenwerken! Ik stap gewoon bij u naar binnen. Zo, dat zal u leren! Wel lekker makkelijk hè, uzelf uitschrijven als gelovige. Een beetje lafjes ook. Niet om het een of ander, maar was u een moslim geweest, had u dat nooit gedurfd!

Raak me niet aan! Ik blijf hier gewoon op mijn knieën zitten in uw halletje, biddend voor uw zielenheil. Net zolang totdat u tot inkeer komt. Oh, u maakt uw eigen keuzes? Ja, dat zouden we allemaal wel willen, maar het leven is geen lolletje. U mag zich onttrekken aan de kerk, meneer Koelman, maar de kerk onttrekt zich niet aan u! U bent gedoopt als baby. Toen stond u nog fris en onbevangen tegenover het geloof. Dat is het enige wat telt. Wablief? U heeft nooit om die doop gevraagd? Nou, daar denkt God toevallig héél anders over!”

7 reacties op “De voet van God en het uitschrijfformulier van de kerk”

 1. Ho ho, hij hangt de foto’s ook op, opdat er voor je gebeden kan worden!

  Nu ben ik nooit gedoopt maar vroeg me toch af of dit zomaar mag. Hij gebruikt de bijgevoegde foto’s van het kopie paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, nodig om uitgeschreven te worden. Me dunkt dat mensen deze niet meesturen om aan een muur te prijken. Och ja, hij had een iemand om toestemming gevraagd. Dat ging hij ‘misschien vaker doen’ al kon jij niet vertellen of hij alle weigeringen zou honoreren.

 2. heel hard de deur tegen de voet van god dichtgooien… ik heb me jaren terug ook uit proberen te schrijven bij de gemeente, maar dat kon niet, dat moest bij de kerk waar ik nog nooit was geweest. Die kwamen toen met zijn 3-en aan de deur met formulieren of ze binnen mochten komen voor het tekenen, niet dus, ik heb ze aan de deur getekend en ze weggetsuurd. Wat zo’n drupje water als baby toch allemaal kan aanrichten…

 3. Ze zijn nu echt wanhopig bij de RK kerk.. Volgens Theo Maassen bestaat er 1 constante hoeveelheid geloof, verdeeld over de hele wereld. Hoe ongeloviger wij worden, hoe fanatieker de moslims omdat ze onze portie geloof er steeds bij krijgen! Zou veel verklaren..;-)

 4. DoktorBlue

  Ik verheug me al op de reacties van onze gelovige medemensen …. 🙂

 5. Wat heerlijk toch dat er mensen zijn die alles wat je schrijft serieus nemen.

 6. GAAT OP JE HOOFD IS GETUIGE LIJKEN.
  DE ITALIAANSE MAFFIA IN HET VATICAAN IS DAAR NIET BLIJ MEE.
  DIE TROUWENS HET GELOOF HEBBEN UITGEVONDEN,IETS WAT ZOVEEL GELD OPBRENGT KAN JE NIET LATEN LIGGEN HEBBEN ZE 2013 JAAR GELEDEN HEBBEN GEDACHT.
  ROS EEN MANNETJE AAN EEN KRUIS NOEM HEM JEZUS EN STICHT OVER DE HELE WERELD HUIZEN WAAR JE GELD KAN OPHALEN DOOR DE MENSEN BANG TE MAKEN.VERTEL ER METEEN BIJ DAT ER ACHTER DE WOLKEN IEMAND ZIT DIE JE IN DE GATEN HOUD ALS JE GEEN GELD STORT.

 7. Wat een ongelooflijk verhaal. Lig dubbeltoe van het lachen… zie het zo voor me. Goede keuze koelman, zou ik beter ook doen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top