Vijf sterren voor biografie van Patricia Paay

Gisteren viel een recensie-exemplaar van de 224 pagina’s tellende biografie van Patricia Paay op mijn deurmat. Het boek waarover zoveel te doen is. Niet verwonderlijk, want La Paay presenteert zichzelf in deze gelijknamige biografie als een intense persoonlijkheid.

Het is een eerlijk boek geworden waarin de diva ook zichzelf niet spaart. Het beeld beklijft van een vrouw die volledig afgaat op haar (seksuele) instincten. Natuurlijk zoeken we direct de passage over Waylon op, de zanger die maanden achter haar aan zou hebben gezeten. Paay is lovend: “Het was een pittige nacht. Hij kon er wat van.” Ook aan haar ex-echtgenoot Adam Curry, aan wie zij een compleet hoofdstuk wijdt, bewaart zij warme herinneringen: “het was heerlijk om zoveel van iemand te kunnen houden.”

Maar dat is slechts de opmaat tot wat komen gaat, want La Paay spreekt openhartig, soms zelfs hard, over tal van BN’ers. Theo Maassen krijgt er vanzelfsprekend ongenadig hard van langs en ook de manier waarop ze haar escapade met mediamagnaat John de Mol beschrijft, na afloop van een optreden van The Star Sisters, liegt er niet om: “al na drie stoten kwam hij klaar, Willeke… Willeke… kreunend, ik vond dat zo raar.”

La Paay spit behoorlijk wat sappige feiten op. Toch zijn het niet zozeer haar bedgenoten die dit boek lezenswaardig maken. Vooral haar belevenissen in het Amsterdamse uitgaansleven spreken tot de verbeelding. Hoe zij ooit samen met EO-presentator Tijs van den Brink in een leather bar belandde (“wat eenieder al dacht bleek waar”). Of hoe zij, na afloop van een feest in het Hilton, in ruil voor een gratis borstcorrectie, een gepensioneerde plastisch chirurg aan haar dochter koppelde (“dat heeft echt niets met ranzigheid te maken”).

Gelukkig benoemt Paay ook de affaires waarvoor ze zich wél schaamt. Haar tongzoen met een dronken Daphne Deckers (“ik liet haar achter in de plantenbak”), een schimmelinfectie aan haar genitaliën (“ik dacht: oh Patries, dit is wel heel erg”), en haar handeltje, medio 2008, in hairextensions uit China, vervaardigd van het gebleekte haar van terdoodveroordeelden (“prachtige volle lokken, maar ik had het niet moeten doen”). Die eerlijkheid dwingt respect af.

La Paay leest als een roman. De diva benoemt haar zonden, windt er geen doekjes om, en geeft niemand behalve zichzelf de schuld. Tevens toont zij zich een scherp observator. Al met al een pageturner over een meer dan kleurrijke vrouw die de Nederlandse showbizz voorgoed veranderde. Vijf sterren!

6 reacties op “Vijf sterren voor biografie van Patricia Paay”

 1. Meen je dat nou? Geen enkele kritische, cynisch of sarcastisch nootje?

 2. Joopjadieja

  @Ton, het hele stuk is een grote kritische, cynische en sarcastische pinda. Waarschijnlijk omdat hij zich nooit door haar liet doppen.

 3. Raarinelkaar

  Ach Paay’s ontboezemingen maken in ieder geval duidelijk dat niet alleen de oude bok voor een groen blaadje gaat…

  “Cougar… De letterlijke vertaling is poema. Tegenwoordig heeft het een heel andere betekenis, een cougar is een rijpe vrouw (een vriendelijke omschrijving voor een vijfendertig-plusser) die het met jongere mannen doet.

  Vrouwen pieken seksueel tussen de dertig en veertig jaar en mannen al rond hun eenentwintigste. De meer belegen vrouwen maken zich, in tegenstelling tot de jongere exemplaren, geen zorgen meer over allerlei bijzaken. Zij weten wat ze willen en vragen geen commitment. Het gaat puur om de seks. Met de huidige verbouwingstechnieken, denk aan plastische chirurgie en hormoonbehandelingen, ligt de uiterlijke eeuwige jeugd niet meer buiten handbereik. Of het mooi is zo’n vrouw met een strakke smoel en een rimpelig lijf, daar valt over te twisten.
  De meeste vrouwen zijn financieel onafhankelijk. De tijd dat zij alleen voor de kinderen en het huishouden zorgden is zo passé. En hoezo wachten totdat je man je verlaat voor een jonger exemplaar tijdens zijn midlifecrisis. Als die uitgezakte ingekakte vent niet meer bevalt, wordt hem duidelijk gemaakt dat daar het gat van de deur is. Sommige vrouwen laten vervolgens hun face liften, schaamlippen corrigeren en borsten vergroten tot cup D.
  ( bron http://m1ran.wordpress.com/2010/04/07/cougar/ )

 4. Niemand maakte zich druk destijds over het feit, dat Jan Wolkers als 37 jarige een relatie kreeg met de toen 17 jarige
  Karina.
  Zo gauw een vrouw een relatie krijgt met een veel jongere man, wordt dat opeens een “issue”, zie de reactie van Theo Maassen destijds.
  Leuk Luuk, die positieve reactie op haar boek; ze weet van het leven te genieten.

 5. Wat mij opvalt en verbaast, is het feit dat men hier serieus en nhoudelijk op ingaat. Deze troela is gewoon verslaafd aan zich zelf. En aan Pecunia Non Olet.(Google maar even , of ken je klassiekers) En het item “sex” slaat altijd aan bij het Nederlandsche volkje, van oorsprong calvinistisch en iedereen weet dat wanneer Calvinisten ( vooruit, met een Hoofdletter) los gaan slaan zij volledig door.Voorbeelden: Wolkers, Cremers, Meulenbelt, van het Reve….
  Nee, absoluut niet jaloers, ik zie haar wel eens uitgezakt en uitgelopen in het Rotterdamse. Met uitgedropen make-up en dan oog ik , van haar leeftijd,frisser en fruitiger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top