Verwekt voor de poen

Dag lief klein meisje. Ik zag je ter wereld komen, dinsdagavond op RTL 5. Zeventien uur duurde de bevalling. Zo lang stribbelde je tegen. Ik moest huilen toen ik je strijd zag. Knap hoe je jezelf nog snel even in een stuitligging rolde, vlak voordat je het geboortekanaal werd uitgedreven. Ik begreep direct waarom. Je wilde deze ouders niet.

Je hebt je kranig geweerd, laat dat een troost zijn. Je vocht voor wat je waard was. En toen de strijd bijna was gestreden en je hoofdje uiteindelijk toch naar buiten floepte, zette je het op een krijsen. Als een bezetene ging je te keer. Ziek van weerzin gilde je om de Kinderbescherming. Arm, lief klein wezentje. Wat moet je geschrokken zijn toen je je poepbruine moeder in de ogen keek. Om nog maar te zwijgen over anabooltje Michael, de aapman die voor je vader moet doorgaan. Angelina heet je nu. Hoorde je wat de manager van je moeder zei toen hij zich over je heen boog? “Dit wordt de nieuwe Barbie.” En daarna de eerste lieve woorden van mama, aan jouw adres: “Jij krijgt ook je eigen soap!” En producent Reinout Oerlemans maar filmen. Hij kan weer jaren vooruit, zei hij in een interview. De plannen voor een nieuwe soap liggen al klaar. Jij wordt zijn nieuwe kijkcijferkanon. Tot groot genoegen van je papa die alles goed vindt, “zolang ik de kassa maar hoor tingelen.”

Verwekt voor de poen. Dat is in vier woorden hoe het is om een moeder als Barbie en een vader als Michael te hebben. Wat een treurnis. Ik duim voor je, Angelina, maar eerlijk gezegd weet ik niet of er voor jou nog redding is. Die moeiteloze onbeschoftheid van je ouders. Nu ben je nog een onbeschreven blad. Straks ga je je eerste woordjes brabbelen. Jij in je roze wiegje, de oortjes gespitst – dat ene woordje murmelend dat papa en mama het meest gebruiken: ‘kanker.’ Zo gaat het van kwaad tot erger. Als peuter zul je nooit beschutting achter mama’s benen vinden, want die camera die jou zo hinderlijk volgt, is de reden van je verwekking.

Maar ach, uiteindelijk went alles. Ook de totale verloedering. Over veertien jaar zuip, snuif en copuleer jij jezelf de vakantie door in Chersonissos en Tirol. Dat is je voorland. Ik denk dat ik daarom moest huilen. Ik keek naar een heel lief klein hoopje mens, koud een uur oud, en wist als vanzelf: dit komt nooit meer goed.

43 reacties op “Verwekt voor de poen”

 1. Ik vond het leuk om Barbie’s baby te kijken maar op deze manier had ik het nog niet bekeken….
  Sublieme oog opener…

 2. Las je column. Aanmatigend grof. Ik vrees echter dat jij meer gelijk zult krijgen dan je zelf verwacht.
  De ouders kunnen er amper wat aan doen, als je hersenpan bij eigen geboorte maar voor de helft zijn volgeschept.
  Zo’n ondernemer echter, die wij als een soort Nederlands trots beschouwen, die zou zich de ogen uit de kop moeten schamen.

 3. Ach, wie heeft het nu nog over de Tokkies of over Tiny en Lau (ook zo’n gezellig Haags stel). Het zal allemaal wel overwaaien……hoop ik dan maar voor dat kind.

 4. Ik denk niet dat het kindje al ‘verpest’ is, aangezien het niet anders is in Scheveningen. Bijna iedereen gedraagt zich daar zoals Samantha en Michael, het is dus niet ineens iets nieuws omdat het nu een keer op tv is. Er zijn al eindeloos veel kindjes geboren door dezelfde soort ouders en het enige verschil is de camera…. Waarvan ik denk dat deze weinig tot geen verschil zal maken op de opvoeding/toekomst van het kind.

  P.S. @Jan: Tiny & Lau komen uit Rotterdam.

 5. ouders en programmamakers uit de onderlaag van de maatschappij ! Zielig om alles te doen voor de poen !

 6. Schaamteloze tv moet je gewoon niet kijken. Is beter voor iedereen.

 7. Hij is weer super, Luuk! Wat kan je dat toch goed verwoorden!! En idd die kwal van Oerlemans gaat over (baby)lijken! Hoop dat heel veel mensen deze column lezen en eens gaan nadenken over het kijken naar deze pulp op de commerciele zenders! Blijf doorgaan met deze messcherpe columns! Zal hem gelijk weer twitteren!! Luuk voor minister van Cultuur!!

 8. een vrolijke fan

  Geweldig scherp Luuk, klasse!

  Wat ik me nou afvraag, wat voor eencelligen kijken hier nou naar? Types als Barbie (en Ken) zijn er altijd, maar om hier nou vrijwillig je tijd aan op te offeren om te kijken hoe zij door het leven strompelen, vind ik nagenoeg lijken op zelfkastijding.

 9. Wow, deze is wel grof. Maar je hebt wel gelijk. Dit is precies de reden dat ik niet naar dit soort programma’s kijk.

 10. Ik weet niet waar ik het meest depressief van word: Dat dit soort mensen op televisie komen of dat er mensen zijn die er uberhaupt naar willen kijken.

  Ik denk dat ik ga proberen om contact te krijgen met buitenaardse wezens om vervolgens asiel aan te vragen.

 11. Charlotte

  Voor dergelijk geestelijk ziekmakende programma’s zou je een claim in moeten kunnen dienen. Het is toch NIET te pruimen!
  Luuk, goed van je om hier eens de aandacht op te vestigen.
  I love your columns,Charlotte

 12. je schoonzus

  Hoi Luuk,
  hoe zeer ik je ook gelijk geef met de inhoud van de column; Barbie’s emoties toen haar dochter was geboren waren oprecht. Ik zie dat vaker in de ogen van pasbevallen moeders..Verder niets dan lof!!

 13. Riet. Koelman

  als ik type Barby zie,klik ik gelijk door.daar zit toch niks echts aan,Dit is een scherts vertoning.het word een armzalig gedoe op,Nederlandse TV.kijk ik zelden naar.

 14. Nee…deze gedoe is lekker zeker? beetje een klein kindje pesten die zich niet kan verweren..jullie kunnen alleen maar over andere mensen heen gaan om je eigen beter te voelen hoe zielig moet dat zijn.. Het is gewoon weer jaloezie, dat Samantha en Michael beroemder zijn dan jouw columns is niet hun schuld he.. zielige niets nut.

 15. I hate Luuk Koelman

  Echt Koel Man

  Gisteren is in de Metro een column verschenen van Luuk Koelman. Aandachtig heb ik deze Column gelezen en vervolgens mijn longen eruit gekotst. Deze sensatiebeluste column schrijver had het recentelijk nog aan de stok met aanstaande vice-premier Samson, waarin deze zogenaamde moraalridder het nodig acht over de rug van zijn dochter de PVDA-voorman aan het kruis te nagelen.
  Samson had het namelijk in zijn hoofd gehaald zijn gehandicapte dochter te laten figuren in een campagne-filmpje. Op de vraag of dit wenselijk is, moet ik het antwoord schuldig blijven. “Coole Luuk” vindt van niet en trekt de strontemmer over onze toekomstige vice-premier heen. Een echte kindervriend, een ome willem, een meneer kaktus, de nieuwe carlo en irene? Dat zou je denken toch?
  Ik denk dat je na het lezen van zijn column, daar heel anders over gaat denken.

  Nu zijn Samantha en Michael misschien niet van onbesproken gedrag en geldt de gouden regel dat diegene die in de publiciteit wilt staan ook moet kunnen incasseren. Je dient een olifantenhuid te hebben en niet gevoelig te moeten zijn voor vervelende berichten uit de media. Michael is een anabool, Samantha een opmaakpop…….daar zijn wij(ik voel me ook een jongen uit een volksbuurt) niet gevoelig voor. Who the hell is Coole Luuk afkomstig uit Heerlen?

  Ik eet de luier van Angelina leeg als niet alle pappa’s en mamma’s uit de volksbuurten van Nederland en misschien ook wel uit Blaricum, Laren of dichter in de buurt Wassenaar de zogenaamde grappig bedoelde column van Coole Luuk zouden verafschuwen. Een column gericht aan een baby die zich niet kan verweren??? Coole Luuk, ben jij vroeger veel gepest? Wij uit de volksbuurten en elke rechtschapen man, zouden nooit over de rug van een baby proberen een gouden griffel te behalen. Sterker nog in bepaalde instellingen in Nederland zou Coole Luuk nog onder een verkrachter staan.

  Als Coole Luuk het programma niet leuk vindt, kan hij ook naar een van de 100 andere kanalen zappen. Maar als hij dan toch zo nodig een relletje uit wilt lokken doe het dan over de rug van een volwassenen. Na de gehandicapte Benthe heeft Coole Luuk nu weer een succesje over de rug van een baby, genaamd Angelina………die overigens zeer liefdevol te wereld gekomen is en verwelkomt door een lieve pappa en mamma, familie en vrienden die Angelina de rest van haar leven zullen beschermen tegen Coole Luuks. Want ik verwed er mijn nieren voor dat heel veel pappa’s en mamma’s uit Duindorp, Spoorwijk, Laakkwartier, Schilderwijk, Crooswijk, De Bijlmer, Kanaleneiland…….maar ook uit de Vogelwijk, Benoorderhout en Aerdenhout hun longen eruit zouden kotsen na het lezen van een stukje over hun kind door Coole Luuk.

  Voor mij is Coole Luuk………Rataplan(en dat is een belediging voor Rataplan)

 16. misschien is het ook wel zo gemaakt.kijk.eerst naar jezelf ik.heb kinderen van.nette ouders in de afgrond zien belanden en daarbij je kunt wel zo neerbuigend doen maar van dit soort volk zoals jij dat noemt komt meer liefde als van jouw kinderen die je nooit ziet en op het kdv ziet belanden met.een.sleutel om hun nekje als.ze 10 jaar zijn wand pappie en mammie zijn niet thuis… Als liggen ze grof in de mond en zijn ze niet de slimste dat zijn wel de mensen die veel liefde kunnen geven en warmte dat wil ik jouw nog wel eens.zien.doen! !!!!!

 17. Ik geloof dat we hier spreken van een geval jaloezie. En dan op het gebied van aandacht. Ben je zo bang dat je publiciteit te kort komt, met je zielige, Overgedramatiseerde blogs? Want zielige blogs schrijven kan iedereen hoor. Maar niet iedereen is even misselijk om over de rug van een baby te gaan. Samantha en Michael zijn ook mensen en toevallig wonen ze in Scheveningen. Zoals je al op tv kon zien, nemen de meeste Scheveningers géén blad voor hun mond en dat is daar gewoon de realiteit. Daar is niks van overtrokken. Nu dat je in de schijnwerpers staat hoop je dat iedereen je mening kan waarderen, laat ik zeggen dat de ‘meeste’ mensen die hier bovenstaande reageren niet meer dan schapen zijn. Wil je echt weten hoe het loopt in Den Haag/ Scheveningen? Kom dan eens kijken in plaats van te oordelen.

 18. Arie Pronk Duindorp Scheveningen

  Ik vind je een enorm triest mannetje om een kleine baby te gebruiken voor je schofterige leesvoer.Ik hoop dan ook voor jou dat ik je niet tegen kom op onze mooie boulevard te Scheveningen.Kom ik jou wel tegen dan zal ik je eerst Scheveningen van heel dichtbij laten zien en dat kan wel heel erg pijnlijk zijn.En ook moet je dit weten en dat is algemeen bekend:Als je eenmaal ruzie heb gemaakt met een scheveninger dan moet je van hele goede huize komen om het weer goed te maken.Dus bij deze,wees gewaarschuwd.

 19. Ik kan niet begrijpen hoe je dit durft neer te zetten je weet niets van die mensen en ja ook ik kom uit scheveningen geboren en getogen..maar toch ben ik anders dan samant en mike maar jullie kijken alleen naar wat je ziet en reageren daarop terwijl je zelf er niet meer van weet snap niet dat je over de rug van een weerloos babytje en een nieuw mooi gezin een colum moet schrijven in de hoop op een succesje zodat je jezelf weer een stukje beter voelt omdat je dan weer eens de nodige aandacht krijgt lager dan dit kan je gewoon niet gaan.. De laatste woorden die ik hier aan vuil ga maken is …LIEVER EEN ANABOOL DAN EEN STAATS MONGOOL

 20. Tering zielig dit en juist om dit soort dingen gaat Nederland naar de klote dat elkaar niet het licht in de ogen gunnen afgunst elkaar naar beneden halen lullen over anderen en ga maar door en het gek vinden dat de jeugd veranderd nou dat komt mede door mensen zoals jij cool man

 21. Zou je mijn messchien kunnen uit leggen wat het verschil is met wat jij doet en wat zij doen.Ik lees ook alles over jou op de media en de sites.Ik kom zelfs meer te weten over jou dan hun,oftewel je bent een media hoer.Je moet je eigen toch zien te verkopen of niet luuk?We zijn allemaal het zelfde eikel.Maar aan jou collums te lezen voel jij je eigen meer dan een ander.Dus steek de hand in eigen boezem .Voor dat je oordeelt.

 22. Ben trouwe lezer van je columns,fan op Twitter en FB en ben prima in staat door de rough edges heen te kijken. Snap je stukje, deel wellicht je mening. Wat ik even zo shockerend vind als de afschuwelijke gescèneerde knip-en-plak alles zo shockerend mogelijk Oerlemansproducties is dat je stukje blijkbaar voor sommigen (zichzelf verheven boven de rest van de samenleving plaatsende)het startschot geeft voor een genadeloze afslachtsessie van mensen die anders leven, anders zijn opgevoed. Niet slechter of asocialer, of “tokkie” (ook alweer zo’n denigrerende term) gewoon anders… kunnen we onszelf alleen maar goed (of beter) voelen als we iemand anders de grond in kunnen trappen, onder onszelf kunnen plaatsen? Ik dacht toch dat we die tijd reeds meer dan 60 jaar, in mei herdenkend, achter ons hadden gelaten.
  Better the devil you know.
  En Luuk, ik zie uit naar je volgende stuk 😉

 23. Goh, je kunt duidelijk zien dat de laatste 6-8 reacties zijn geschreven NADAT ze op deze column geattendeerd werden door een zonnebank vriend(in).
  Vanmorgen zelfs een pissig ingezonden stuk in de Metro over Luuk, een spiegel voorhouden maakt kennelijk wat los bij een bepaalde bevolkingsgroep.
  Luuk ga gewoon door met dit soort columns, het is echt goed om ook eens een tegengeluid te horen t.o.v. alle banaliteit, bagger en zogenaamde emoties die je tegenwoordig via de buis toegevoegd worden!

 24. Twan….
  1: lig nooit onder zonnebank.
  2: zielig mens ben je door zo te reageren.
  Nederland is een land van vrije meningsuiting dus ja luuk mag het schrijven maar betrek geen wezeloos kindje hierin en voor het geval dat als je een kleine krijgt word je 9 van de 10 x ineens een stuk volwassener maar goed ben benieuwd hoe jouw leven eruitziet maar volgens mij is het pure jaloezie gr

 25. Ja, Luuk! Echt zielig, wat moet jij stinkend jaloers zijn zeg. Had jij nou ook maar het iq van een tandenborstel, de taalvaardigheid van een dood varken en een vriendin vernoemd naar een plastic pop.
  Over tandenborstels gesproken: Aanstaand vice-premier Samson, is dat niet de hond van Gert?

 26. @ Luuk
  het mag je ook wel even meezitten na al het commentaar
  God Bless !

 27. een vrolijke fan

  Toch grappig dat een aantal reageerders vindt dat het niet kan dat Luuk een column schrijft over de rug van het kind, maar dat de ouders geld verdienen over de rug van het knd (kinderarbeid?) is blijkbaar heel normaal.

 28. Mr. Pringles

  Ahh wat leuk….. een contest. Eige volk éérs! Soort van ‘Ik hou van Holland’ maar dan anders.

  Spaar me het gejammer. Een column is geen koninklijke gelukstelegram. En het lezen ervan, geen spanningsloze toestand.

  Zeker niét wanneer je een Koelman consumeert.

  Bij uitstek bieden columns juist de ruimte voor selectieve waarneming en – ohh zaliger ironie – een ‘vernauwde’ interpretatie. (Inderdaad; tunnelvisie i.p.v. RTL5 geboortekanaal, voor de liefhebber van flauwe grappen in context.)

  Blijkt maar weer, lezon blijft toch oneindig veel lastiger dan kijkon.

  Wat ik onsmakelijk vind? Dat hun taalgebruik pas als stuitend en kwetsend wordt geoormerkt wanneer er angstzweet uitbreekt over het papagaaien van een kind. Naar elkaar toe is het ‘slechts’ een stopwoordje of een uit ongeduld geboren koosnaampje. Ja tog? Nie dan? Maar kankerrrrrrrrlijer over de lippen van een zuigeling, dat is toch wel de ‘bloody limit’.

  Zoiets aanmatigend, zie en hoor je voornamelijk in poreuze tienerrelaties. Waar vooral de oerdrift en een onstabiele hormoonhuishouding gloreert.

  Bedien me dus niet met de kwalificatie grof leesvoer want nergens las ik dat de abortusboot onder vermomming van De Berenboot in de badplaats aan had moeten meren.

  Of dat Barbie met al dat glasvezel in d’r haar meer dataverkeer zou moeten binnenhalen in haar bovenkamer.

  Deze column is een pamflet voor Past Reality Integration. (Zul je even moeten googlen, maar dan heb je ook wat.)

 29. @I hate Luuk Koelman- 05/10/2012 at 8:15 pm
  Hey Johnie moeilijk he lezen? Ga jij maar lekker naar Barbie kijken want dat kan je wel volgen blijkbaar.

  Ga zo door Luuk! Ik kijk altijd uit naar je column. Mijn dag begint dan altijd goed!

 30. Wat heerlijk die leuke reacties, betekent dat de colum goed is. Fijn Luuk

 31. Jos Verhof

  Och Och de Scheveningse tokkies voelen zich aangevallen hoor. En bewijzen hierbij zelf het punt wat Luuk geeft. Als een bende woeste dorpelingen komen ze met rieken en fakkels en scheldkanonnades bij Luuk voor zn houten poort zeiken. Het is gewoon een collumn, iemand geeft met wat sarcasme en satire gewoon zn mening over een bepaald onderwerp. In dit geval die poederdoos Barbie en houten-schutting Michael en het mediacircus over hun bevalling.

  Kruip toch terug achter die duinen, halve zolen! …..

 32. Marty LeBlanc

  Leuke column, ik had er al over gehoord.. Ik reis nog maar weinig met de trein, vandaar dat ik Metro nooit meer lees. Goed dat je dat heel reality tv gebeuren even kritisch onder de loep neemt.. In weze worden deze mensen door RTL flink uitgemolken.. Hun idee om een programma te maken over de zwangerschap en geboorte wordt door de ouders omarmd in ruil voor knaken… Aan de andere kan, iedereen kijkt maar lekker wat hij/zij leuk vindt, de treurigheid van SBS/RTL sla ik lekker over…

 33. Aan sommige reacties te zien hier is duidelijk dat we inderdaad met asociale “Barbie” figuren te maken hebben.
  @Arie Pronk Duindorp Scheveningen Waarom moet je gelijk dreigen gozah? Het is toch een feit dat de meeste tuig en racisten in Scheveningen woont? Jij bent het bewijs.
  Over het kankeren..dat is ze helaas zo aangeleerd. Ik been het ze ook niet kwalijk. Iedereen kent wel de leesborden van vroegah: AAP NOOT MIES. Op de scholen in Scheveningen en omgeveing is het KankerAAP KankerNOOT KankerMIES.

 34. Tedje van Es

  Ik denk dat zowel Luuk als de tegenstanders van zijn columm elkaar niet begrijpen. Beide op twee verschillende manieren van niet begrijpen.

 35. Ik lees de colums van Luuk vaker, en vind zijn scherpe analytische blik op de wereld doorgaans prachtig. Helaas is dat dit keer anders. Wat betreft Oerlemans heeft hij volkomen gelijk, maar voor de rest… zuur, verbitterd en afgunstig. Dit is geen sarcasme maar eenvoudig cynisch en beledigend. Zoals de meesten gaat Luuk enkel uit van de op de televisie vertoonde montage. Zo zit het programma in elkaar- het gaat over lijken. Toen ik in A’dam ging studeren had men gelijk een vooroordeel over me, omdat ik uit Den Haag kom. Meer dan dat weten ze niet over Den Haag en Scheveningen. Zo zie je maar weer dat Een serie als dit een totaal verbogen beeld creëert van de werkelijkheid.
  Luuk, maak eens kennis met deze mensen in plaats van veilig vanachter je computer anderen de grond in te boren!

 36. Nou je kunt ook overdrijven is niet netjes om zo iemand helemaal de grond in te boren!! ga iets anders schrijven wat mensen wel boeit!!! en laat hun lekker genieten van hun dochter!! echt iedereen denk dat hij of zij maar een mening mag hebben erg slecht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top