Verveling is de overtreffende trap van ontspanning

Onlangs stuitte ik op een interview met Lynda Barry. Zij is cartoonist en ‘professor in de creativiteit’ aan de universiteit van Wisconsin.

Ze sprak bij ruimtevaartorganisatie NASA over creativiteit als “a different take on problem-solving.”

Blij verrast was ik vooral door haar pleidooi voor verveling, een gemoedstoestand die niet meer bestaat sinds iedereen een smartphone heeft. Funest voor de creativiteit!

Best wel jammer, want juist verveling is de opmaat tot creatieve gedachten, tot ingevingen. Ideeën vinden hun oorsprong bijna altijd in lege momenten. Nergens mee bezig zijn, is van levensbelang voor je creativiteit.

Verveling is de overtreffende trap van ontspanning. En een ontspannen geest is een absolute noodzaak voor creativiteit. Iets wat ik mijn cursisten ook altijd op het hart druk én uitputtend behandel in mijn online cursus Creatief & Productief.

Knoop de volgende quote van Barry goed in je oren:

The phone gives us a lot but it takes away three key elements of discovery: loneliness, uncertainty and boredom. Those have always been where creative ideas come from.

 

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!