Een heel gepuzzel

In Venray heeft een man aangifte gedaan van de vondst van menselijke lichaamsdelen, in de kelder van het hoofdkantoor van de GGZ. Het gebouw deed vroeger dienst als psychiatrische inrichting. In de kelder huisde een mortuarium.

Vier jaar geleden moest de man de kelder leeg ruimen. Hij trof toen drie emmers menselijke resten aan. Afgehakte ledematen, hersenen, afgeknipte tenen en nog wat andere organen. Een bestuurder van de GGZ vroeg hem de emmers in de koeling te plaatsen en verder te zwijgen over de ontdekking. De volgende dag waren de menselijke resten verdwenen. En nu, vier jaar later, wil de man de vondst niet langer voor zich houden.

Je probeert je een voorstelling te maken. Een plastic emmer van de Gamma waaruit een onderbeen steekt, met de voet omhoog. Een intrigerend beeld. Van wie is dat been en hoe komt het daar?
Een vriendin van mij heeft ervaring met losse lichaamsdelen. Zij moest ooit een lading uit elkaar geschroefde paspoppen, afkomstig uit een magazijn, opbouwen in de etalage van een kledingzaak. Het was een heel gepuzzel. De vloer lag bezaaid met rompen, hoofden en armen. Uiteindelijk bleven twee armen en een hoofd over. Blijkbaar was bij het gesleep met plastic lichaamsdelen ooit een romp kwijt geraakt. Ik vind dat een leerzaam moment: iets wat heel is, demonteren om het later later weer in elkaar zetten, dat gaat vaak mis. Bij mij in ieder geval wel. Laatst sleutelde ik aan een broodrooster. Na afloop hield ik twee schroefjes en een veertje over.

Zo gaat dat dus ook bij een patholoog-anatoom. Op zoek naar de doodsoorzaak snijdt hij overledenen open. Hij hakt en zaagt, haalt organen uit, onderzoekt ze en stopt ze snel weer terug, want de uitvaartverzorger wacht. Ja, dan wil in alle haast wel eens een hersenhelft op de weegschaal blijven liggen. Sterker nog, soms prepareert de patholoog-anatoom een onderbeen te veel voor de universiteit. Of vraagt hij zich af waarom die twaalf tenen in dat boterhamzakje nog niet zijn opgehaald. Luguber? Welnee, het hoort bij het vak. De patholoog-anatoom doet wat hij moet doen: doodsoorzaken achterhalen. Meestal een ingewikkelde puzzel, maar hij lost ’m op en houdt daarbij soms wat stukjes over ook.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!