Veel succes met uw hockeystick

In Zaltbommel heeft de eigenaar van een Blokker-filiaal drie met pistolen bewapende overvallers zijn winkel uit gewerkt. Eén goed geplaatste karate-trap was voldoende. Burgemeester Van den Bosch van Zaltbommel (VVD) is helemaal in zijn nopjes met de actie.

“Geweldig dat mensen dat doen. Sla ze maar verrot. Je ziet dat het werkt.” Om zich vervolgens te laten fotograferen, vervaarlijk zwaaiend met een hockeystick. Bij hem thuis wacht inbrekers een warm onthaal! VVD-minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) is het met de burgemeester eens. “We moeten ervan af dat slachtoffers niks mogen doen.”

Stoere praat. Dat is lekker makkelijk. Je zal maar de echtgenote zijn van die dappere winkelier. Ik vraag me af of zij blij is met de heldendaad van haar man. Waarschijnlijk heeft ze hem de huid volgescholden. “Voor hetzelfde geld was je doodgeschoten! Is dat de dagopbrengst waard? Staat de eigen veiligheid niet altijd voorop? Had de verzekering de schade niet gedekt?”

Gelijk heeft ze. Je leven geven voor de Blokker. Hoe treurig kan een einde zijn? Liggend op je buik doodbloeden, naast een plastic kerstboom. In dat geval hadden we de burgemeester en de minister niet gehoord. Of ze hadden hoofdschuddend benadrukt dat het nooit verstandig is verzet te plegen tegen gewapende overvallers.

Maar moet je ze nu eens horen. “Sla ze maar verrot!” Fijne aanbeveling van de overheid. Lost u het zelf maar op, wordt met zoveel woorden gezegd. Veel succes met uw hockeystick. Verstaan we dat onder de zelfredzaamheid van de burger? Ik vrees van wel. Vorige week werd duidelijk dat de in het regeerakkoord toegezegde drieduizend extra politieagenten er bij nader inzien toch niet komen. Sterker nog; de begroting 2011 van het kabinet Rutte dwingt alle politiekorpsen te snijden in het eigen personeel. Over prioriteiten gesproken. Geen wonder dat het aantal overvallen jaar na jaar stijgt.

Oh, de ironie! We hebben een kabinet dat met de mond van alles belijdt, maar met de portemonnee helemaal niets. Liever doet de overheid afstand van haar geweldsmonopolie. Ook een manier van bezuinigen. Bel je in het holst van de nacht 112 vanuit je bed (inbrekers in huis!) krijg je niet de meldkamer, maar een antwoordapparaat aan de lijn. Het is de kalme, donkere stem van Ivo Opstelten: “sla ze maar verrot.”

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!