Veel succes met uw hockeystick

In Zaltbommel heeft de eigenaar van een Blokker-filiaal drie met pistolen bewapende overvallers zijn winkel uit gewerkt. Eén goed geplaatste karate-trap was voldoende. Burgemeester Van den Bosch van Zaltbommel (VVD) is helemaal in zijn nopjes met de actie.

“Geweldig dat mensen dat doen. Sla ze maar verrot. Je ziet dat het werkt.” Om zich vervolgens te laten fotograferen, vervaarlijk zwaaiend met een hockeystick. Bij hem thuis wacht inbrekers een warm onthaal! VVD-minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) is het met de burgemeester eens. “We moeten ervan af dat slachtoffers niks mogen doen.”

Stoere praat. Dat is lekker makkelijk. Je zal maar de echtgenote zijn van die dappere winkelier. Ik vraag me af of zij blij is met de heldendaad van haar man. Waarschijnlijk heeft ze hem de huid volgescholden. “Voor hetzelfde geld was je doodgeschoten! Is dat de dagopbrengst waard? Staat de eigen veiligheid niet altijd voorop? Had de verzekering de schade niet gedekt?”

Gelijk heeft ze. Je leven geven voor de Blokker. Hoe treurig kan een einde zijn? Liggend op je buik doodbloeden, naast een plastic kerstboom. In dat geval hadden we de burgemeester en de minister niet gehoord. Of ze hadden hoofdschuddend benadrukt dat het nooit verstandig is verzet te plegen tegen gewapende overvallers.

Maar moet je ze nu eens horen. “Sla ze maar verrot!” Fijne aanbeveling van de overheid. Lost u het zelf maar op, wordt met zoveel woorden gezegd. Veel succes met uw hockeystick. Verstaan we dat onder de zelfredzaamheid van de burger? Ik vrees van wel. Vorige week werd duidelijk dat de in het regeerakkoord toegezegde drieduizend extra politieagenten er bij nader inzien toch niet komen. Sterker nog; de begroting 2011 van het kabinet Rutte dwingt alle politiekorpsen te snijden in het eigen personeel. Over prioriteiten gesproken. Geen wonder dat het aantal overvallen jaar na jaar stijgt.

Oh, de ironie! We hebben een kabinet dat met de mond van alles belijdt, maar met de portemonnee helemaal niets. Liever doet de overheid afstand van haar geweldsmonopolie. Ook een manier van bezuinigen. Bel je in het holst van de nacht 112 vanuit je bed (inbrekers in huis!) krijg je niet de meldkamer, maar een antwoordapparaat aan de lijn. Het is de kalme, donkere stem van Ivo Opstelten: “sla ze maar verrot.”

11 reacties op “Veel succes met uw hockeystick”

 1. Tsja, je kunt je natuurlijk verschuilen achter de verzekering en boos zitten mokken dat de politie voor de veiligheid moet zorgen. De meneer in het Blokker filiaal koos er echter niet voor om met gebogen hoofd aan de zijlijn te blijven staan en heeft deze overvallertjes de winkel uitgewerkt. En dat is goed. Als je je namelijk gewoon laat beroven is het signaal dat je afgeeft dat misdaad loont. “Beroof me maar, ik ga niet de held uithangen.” Dat is makkelijk cashen. Als het signaal echter is “als je me berooft plant ik een hockeystick in je oogkas” zul je waarschijnlijk minder snel overvallen worden. Kijk voor een simpel voorbeeld op het schoolplein. De gastjes die etters het hardst terugslaan worden het minste lastiggevallen. En als meneer Opstelten de juiste wetgeving erdoor krijgt en winkeliers gewoon allemaal een geweer met redelijk kaliber achter de toonbank leggen, zullen de overvallen dalen en is er minder politie nodig.
  Waar ik dat op baseer? Tijdens een overval is er nooit een agent aanwezig, dat moment zoekt de overvaller wel uit. Er is wel een winkelier aanwezig. En als die legaal z’n toko mag beschermen is er dus altijd een zeker ‘gezondheidsrisico’ voor een overvaller. Mooi toch?

 2. @Bart: Maar de man in kwestie beschermde niet zijn eigen toko, die beschermde de dagopbrengst van een winkel uit een enorme winkelketen. Een winkelketen die er bovendien geen geld voor over heeft een beveiliger in de winkel te planten om het personeel veilig proberen te houden. Waarom zou je voor een bedrijf wat het niet zo nauw neemt met jouw veiligheid, de held gaan uithangen om een verlies te voorkomen waar niemand van wakker had gelegen?

  En dit is toevallig een succes verhaal. Hoeveel mensen zijn gewond geraakt of overleden door dit soort heldendaden afgelopen jaar?

  Geef ze maar een geweer zeg je. Ja fijn, wordt je met boodschappen doen geraakt door een winkelier die niet kan schieten of een overvaller die dat wel kan.

 3. Het wordt ook nadrukkelijk afgeraden door nota bene de politie om zelf in te grijpen. Met een beetje pech stel je je leven in de waagschaal en dat is de inhoud van een kas over het algemeen niet waard. Advies is mee te werken en een zo goed mogelijk dadersignalement te onthouden.

 4. “Advies is mee te werken en een zo goed mogelijk dadersignalement te onthouden.”
  Helemaal mee eens: bied ze een kopje koffie aan, dat haalt de spanning uit de lucht. Daarna even samen gezellig op de foto, handig voor het dadersignalement en niet vergeten een taxi te bellen. Dan hoeven ze niet van die gevaarlijke stunts uit te halen met een vluchtscooter.

 5. LOL@marco. Ja Luuk, en wat is jouw oplossing als je ‘n inbreker hoort in je huis? Onder de dekens 112 sms-en? In ‘t geval van de overval bij Blokker snap ik je punt, maar wat inbrekers betreft: De aanval is de beste verdediging nog steeds. Doorgaans zijn inbrekers uiteraard stiekem en achterbaks, en daarbij past de karaktereigenschap ‘dapper’ niet echt. “Bang” echter wel. Dus wel of geen hockeystick in huis? Maakt niet uit.”Sloan Poa!”. Neem je ‘t recht in eigen hand, in eigen huis? Dan mag je -hoe belachelijk ook- zelf op de blaren zitten in Nederland….Die regel moet echt snel veranderd. Ik opper dat degene die jouw eigendommen steelt in jouw huis, wat mij betreft vogelvrij is vanaf heden. Een Toyotakrik komt ook uit Japan en is niet zo moeilijk al Tae Kwon Do.

 6. Die man van de Blokker kan zich zo aanmelden als adjudant bij de politie. Dat is nog eens daadkrachtig optreden. Bij gebrek aan 3.000 extra politieagenten, lijkt mij een hockeystick achter de voordeur of de honkbalknuppel paraat op je nachtkastje, een prima alternatief. De aanval is nog steeds de beste verdediging. De vraag is of je het recht in eigen hand neemt, gaat echt niet op, want zelfverdediging is altijd prima. Insluipers of inbrekers komen niet in je huis om gezellig op de koffie te gaan. Het is nog altijd op z’n minst huisvredebreuk.

 7. Tja, je ziet inderdaad dat in de VS geen winkel meer wordt overvallen…
  Het probleem oplossen is ook kijken naar de oorzaken van wat er gebeurd. Dat heeft ook te maken met de verschillen tussen arm en rijk en meer nog tussen kansarm en gegarandeerd succes. Laat dat nou net de kloof zijn die deze overheid en mn de VVD nog verder wil vergroten…

 8. Luuk Koelman

  # Rene
  Ik heb ook geen pasklare oplossing. Maar als de regering meldt dat meppen oké is en tegelijkertijd bezuinigt op de politie, dan gaat er iets bij mij wringen. Dat is alles.

 9. christinA eijkhout

  Meppen is natuurlijk nooit oké, dan zullen de mensen zich nog meer kunnen gaan verbazen over de “verloedering”.Eigen rechter spelen is nooit goed.
  Het enige dat enigszins zal beginnen te helpen is gewoon iedere keer, bij alles, écht optreden.Maar dan zal er, inderdaad niet bezuinigd mogen worden op politietaken.

 10. Stel dat de karatetrap een schedelbreukje of ander breukje of scheurtje bij het dadertje had opgeleverd, dan was de Blokkerman aangeklaagd wegens bijvoorbeeld ernstige mishandeling. Ik denk de politiek aan dat ‘onrecht’ eens iets wilde veranderen. Maar ja, nu ‘schieten’ ze weer meteen door naar honkbalknuppels en de boefjes eens stevig mores leren.
  Precies daarom is justitie alert op het voorkomen van eigen rechtertje spelen. Dat loopt zo uit de hand met knokploegen en wat al niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top