Wouter Bos, de Wim Kok 2.0

Socialisten zijn heerlijk eenvoudige mensen. Stappen ze uit de politiek, gaan ze tijd besteden aan hun familie. Neem nu Wim Kok, de voorganger van Wouter Bos. Hij liet zich daags nadat hij ‘t Torentje had overgedragen aan Balkenende, fotograferen in zijn achtertuin. Gekleed in spijkerbroek en met een peuter op de arm. Ja, Wim Kok was gelukkig, eindelijk bevrijd. Wat hij ging doen? Tijd besteden aan zijn kleinkinderen natuurlijk! We kennen de afloop. Een week later was Wim Kok commissaris bij ING Bank, TPG Post, Shell en KLM.

Dus laten we ons in het geval van Wouter Bos niet te veel illusies maken. Die man heeft er een handje van zijn vaderschap in te zetten als politiek wapen. In 2004 kiekte een society-fotograaf hem, wandelend achter een rode kinderwagen. Mooie foto’s waren dat. Heel Nederland kon zien hoe Wouter als kersverse papa af en toe halt hield om zijn dochtertje Iris extra toe te dekken. Wat lief! Later lekte uit dat de kinderwagen leeg was. Iris lag thuis in haar ledikantje. Had die dekselse Bos mooi zijn fotomoment te pakken!

En nu wil diezelfde papa zijn kinderen zien opgroeien. Plots is het de PvdA die het gezin omarmt als de hoeksteen van de samenleving. Jan-Peter, die ontaarde vader, heeft mooi het nakijken. Net als de VVD, waar Mark Rutte nog steeds goede hoop heeft op een ontmaagding door Sacha de Boer. Mocht Mark ooit uit de politiek stappen, dan is het om elke avond de vaatwasser van zijn moeder uit te ruimen. En Geert Wilders? Ook kinderloos, maar van hem snap ik het wel. Probeer maar eens een erectie vast te houden terwijl vier bodyguards met oortjes in om je boxspring cirkelen. Arme mevrouw Wilders.

Nee, de enige die thuis aan de keukentafel op haar schoolgaande kinderen wacht, met thee en een plakje cake, is Agnes Kant. Een eerlijk politica, met echte emoties. Agnes liet de woede gewoon komen. Dat kon je horen aan haar geschreeuw in de Kamer. Je zag het aan dat van ergernis overkokende gezicht. Maar haar zijn we nu al vergeten. Liever zien we een Wim Kok 2.0 achter een lege kinderwagen. Dat symboliseert mooi wat politiek vandaag de dag is: inhoudsloos.

21 reacties op “Wouter Bos, de Wim Kok 2.0”

 1. han v Mourick

  Luuk je piest naast de pot, met je kritiek op politici die ermee stoppen, het zijn nu eenmaal mensen die veel uren maken, dan lijkt het me logisch dat je het stokje overdraagt….
  de enigste vrijgezel rutte die schreeuwt we bezuinigen op de sociale zekerheid wentelt in z”n royale kluis door z`n biljettes van 500 … en huurt een hoertje….maar dan moet hij wel een krant op ze kop doen….
  en een commisariaatje van een politicus is niet vreemd…ze hebben de contacten he… behalve als je er 35 hebt .. zoals de ex vvd `ers … maar uiteraard gaat ieders keuze naar z `n eigen budgett…. trouwens heb sterk de gedachte dat Wilders en Rutte het samen doen…ze lachen zo nep…. en Kok tsjaa .. snap ik ook niet helemaal, zit nu naar een rijke ayaan Hirschi te kijken , moet weer een boekie verkopen typisch VVD…

 2. je schoonzus

  Hoi Luuk,

  je moet kritisch zijn, dat is wat je doet, maar ik vindt het goed dat hij het gedaan heeft. En, als hij in de toekomst met minder werken meer geld kan verdienen en toch zijn kinderen vaker ziet, wie is dan de slimste?

 3. Malle pietje

  @je schoonzus

  Maar dat is nu precies waar het in dit stuk om gaat…wat is het beste voor je carriere, waarmee verdien je het meeste geld…dit zijn de lege criteria waar aan het succes wordt afgemeten. Niemand die zich (behalve volgens Luuk Koelman Agnes kant) die zich meer met de dingen in de politiek bezighoudt waar het echt om gaat

 4. Ja kritisch moet je zijn en we slikken het weer allemaal als zoete koek! Over 10 – 15 jaar weer een parlementaire enquete en alles is weer vergeven en vergeten!

  Politiek is een ideologie die vaak niet aansluit bij de werkelijkheid.

  Goedemorgen

 5. Hollandus

  Mooi stukje, Luuk. Wat precies de reden is dat Wouter Bos vertrok zullen we pas veel later horen, denk ik. Maar met zijn kinderen had het ongetwijfeld niets te maken.

 6. Je mag hopen dat het niet nog erger dan Kok gaat worden. Wat een grap was dat. Het zal bij Bos ook wel weer een “commissariaatje” Shell worden. Dat zijn de echte (salon-)socialisten! Politiek is elkaar als politici, maar ook het gepeupel, voor de gek houden zo nu en dan nietwaar..

 7. han v Mourick

  je mag niet van dergelijke politici op dat niveau verwachten dat ze met minder genoegen nemen…
  alhoewel ex kamer VVD `ers daar anders over denken..en handelden…

 8. Politiek is geld, Geld is politiek.
  Dus de keuze is Simpel, wat je ook kiest,
  je gaat voor het GROTE Geld.
  Maatschappleijk draagbaar maken ?
  “ik kies voor m’n gezin”.

 9. Luuk, Ciska. What’s the difference?
  Beter geven we Wouter voorlopig het voordeel van de twijfel. We zien wel.

 10. Kor Hardkor

  @Han

  VVD ers komen er voor uit dat ze graag hun eigen zakken vullen en gunnen een ander dat ook. Echter PVDA ers pretenderen anders te zijn, vullen vervolgen hun zakken met belasting geld en gunnen een ondernemer het licht niet in de ogen.

 11. han v Mourick

  @@Kor Hardkor

  net zo goed dat de zakkenvullers, die al binnen zijn het de mensen die sociaal afhankelijk zijn het licht in de ogen NIET gunnen, terwijl ze dat over de rug van diezelfde afhankelijken wel hebben verdiend…
  zie het geschreeuw van Rutte ….en de ellende bijde DSB “sorry” VVD bank ……… niet vreemd dat een totaal oncharismatische Rutte “vrijgezel” is , of is het toch waar , doet ie het met Wilders ??? naahhhhhh bbbbrrrrrrrrrr dan speken ze bij NOVA met recht over bruine naden in de broek

 12. Kor Hardkor

  @Han
  Nu is het wel zo dat PVDA jouw zogenaamde “sociaal afhankelijke incl flatsceen en blue ray” nodig hebben om de zakken goed te vullen. Socialisten zijn wat dat aan gaat niet dom, zolang je het stempel “sociaal afhankelijk” kan uitdelen zit je als linkse hypocriete zakkevuller goed.

 13. han v Mourick

  @@Kor Hardkor
  hoihi
  zie ik ook wel hoor en denk ook hoe kunnen ze die auto`s betalen .. maar dat ligt meer aan de kinderbijslag als aan de mensen die van 30 euro en 2 kinderen moeten rondkomen per week..
  en was het niet op voorspraak van de VVD dat met de herkeuring van Wao `ers zelfs lijken en terminaal zieken werden gezond verklaard door idiote regels die zelfs artsen niet meer durfden te doen toepassen bij het UWV….
  tuurlijk valt er op ieder systeem wat aan te merken, en te verbeteren….kijk nu naar Amerika heel dat rechtse clubje wil geen ziekenfonds nee zij hebben het voor elkaar , de zakken zitten vol en worden ze ziek geen probleem, trekken ze de knip wel fff of hebben een verzekering… sociaal zwakkeren moet je helpen, en steunen , en eventueel aan werk helpen….als het mogelijk is ….maar niet als parasiet van de maatschappij bestempelen zoals de Rutte kliek… en ja sociaal misbruik moet worden aangepakt….dat is diefstal… en ja ik heb wao en een ruim inkomen gezien mijn arbeidsverleden, dus kom ik op voor mijn belang is geen egoïsme maar me verdedigen tegen de rijken die de armen wel ff zullen pakken…….. en voor die laatste kom ik op… de eerste kunnen voor zichzelf zorgen…………… gr han

 14. jacqueline

  Hoe zou het in Huize Bos vergaan nu papa Bos voor het gezin heeft gekozen?
  Ik wilde toch nog even reageren op papa Wouter Bos.

  Hoe zou het in Huize Bos vergaan nu papa Bos voor het gezin heeft gekozen?

  Een week later….

  Papa Bos brengt des ochtends de kinderen naar school, terwijl mama Bos zich nog een keertje omdraait.
  Zij heeft namelijk besloten haar taken als die-hard stay-at-home full-time mom neer te leggen. Stand by her man! Schat, breng jij VANDAAG de kinderen naar school VOOR half 9?
  Vanaf nu zal zij het voortouw moeten nemen. Immers, papa Bos zal zich nu volledig wijden aan de kinderen, in dienst van het gezin.

  Vanochtend werd papa Bos wakker gemaakt onder luid gejuich. PAPA LIGT NOG IN BED!!! YEAHHHH!! En nog voordat mama Bos weer kon indoezelen, werd haar rust vestoord door de volgende juichsessie. PAPA MAAKT ONTBIJT YEAHHH en weer even later PAPA BRENGT ONS NAAR SCHOOL YEAHHH…YEAH, PAPA HAALT ONS TUSSEN DE MIDDAG VAN SCHOOL YEAH.., ook al hebben de kinderen een continue rooster, papa Bos zal hoe dan ook een boterhammetje met zijn kroost eten.
  YEAHHH , YEAHHH blijft het door haar hoofd galmen. Ze besluit op te staan om aan haar speech te werken, gesterkt door de woorden van de politiek verslaggever van vorige week op tv.
  Zij, mevrouw Bos, sterke vrouw en full time mom van 3 kleine kinderen en de ex-kroonprinses Eurlings, haar partner in crime, wier biologisch klokje bijna full time rond is, en ze wil er nog drie! Jaha, zij vrouwen hebben er genoeg van.
  Nu is het haar beurt. Na alle jaren van opoffering, mag zíj nu carrière maken. Achter elke sterke vrouw staat een sterke man. Hoewel ze al weer geruime tijd uit het arbeidsproces is, zal ook zij moeten herintreden en re-integreren, vanwege het gat in haar cv. Of mag zij aanspraak maken op de door de overheid in het leven geroepen extra werkgelegenheidsinstrumenten, zoals een blijf aan de bal baan.

  Geldt dit ook voor Papa Bos, of mag hij, met alle respect voor zijn zware taak van de afgelopen jaren, met behulp van wachtgeld genieten van zijn opgroeiende kroost. Moet hij zich niet aanmelden voor een ww uitkering? Immers, hij heeft zelf de handdoek in de ring gegooid. Indien je als werknemer zelf je baan opzegt, voordat je een nieuwe baan hebt aanvaard, krijg je een strafkorting op je ww-uitkering. De opmerking dat dochter Bos aan het juichen was toen hij vertelde dat papa geen werk meer had is een uitzonderingspositie. Heel veel vaders en moeders, gewone burgers, hebben dankzij de economische crisis hun baan verloren. In plaats van vaker samen eten als gezin, wordt het vaker samen niet of beduidend minder eten met het gezin. Kinderen van de gewone burger staan niet te juichen als papa of mama dankzij een crisis zijn of haar baan is verloren. De kinderen van papa Bos staan te juichen als papa Bos zijn baan heeft opgezegd dankzij de door hem veroorzaakte kabinetscrisis.

  Femke Halsema, partijvoorzitter van GroenLinks, moeder en full-time kamerlid is ook een sterke vrouw. Hoe doet zij dat, vroeg Ciska Dresselhuys zich af in het programma van Pauw en Witteman,
  De politiek verslaggever verslikte zich bijna in zijn antwoord. Hoe kon mevrouw Dresselhuys de positie van meneer Bos zó onderschatten.

  Hoe zit het eigenlijk met de positie van alleenstaande ouders? Als alleenstaande ouder heb je ook een zware, zo niet de zwaarste taak. Het is zaak om je gezin zo te besturen dat wanneer de kinderen uitvliegen, de wereld rijker wordt aan zelfstandige, verantwoordelijke wereldburgers. Alleenstaande ouders, hebben niet alleen de taak hun kinderen verantwoord op te voeden, maar krijgen, ondanks de onmogelijke lange wachtlijsten bij kinderdagverblijven, ook nog eens de druk van bijvoorbeeld Dienst Werk en Inkomen. Terwijl de eerste jaren van je opvoeding toch bepalend zijn voor wie je wordt of bent.
  Om toch een sociale bijdrage te leveren en het gat in het cv te verkleinen, vervul je 1 dag in de week een geambieerde maatschappelijke vrijwilligersfunctie, met doorstroming naar een betaalde baan. Toch beslist het DWI dat er voor 8 uur een baan aanvaard moet worden. Een functie welke geheel niet aan de maatschappelijke ambities des persoons bijdraagt.
  Wat betekent het begrip vrije wil dan eigenlijk nog? Ik refereer aan het gesprek tussen Jan Marijnissen en Robbert Dijkgraaf:
  ‘We moeten de mens niet zien als een marionet, die door middel van touwtjes van binnen en van buiten gestuurd wordt. We moeten nadenken over de omstandigheden, de omgeving. Wat kunnen we met onze talenten, kennis en ‘vrije wil’ doen aan de samenleving om ons heen?

  Wellicht is het een idee om de komende jaren eens over te gaan op verbeterd ouderschapsverlof voor ouders, in dit geval voor vaders. Ook het kinderdagverblijfbeleid moet nader onder de loep worden genomen. Meer opvang in bedrijven gesubsidieerd door de overheid waardoor er meer plek vrijkomt bij de reguliere kinderdagverblijven, dus meer doorstroming en ouders weer snel aan het werk kunnen. Ook ouders met bijstand hebben nog steeds idealen en ambities en een cv.

  De SP wil een Amsterdams Werkbedrijf oprichten om alle Amsterdamse werkzoekenden aan werk te helpen voor ten minste het minimumloon. Om dit idee onder de aandacht te brengen, trokken SP’ers tijdens de campagne de stad in om allerlei nuttige klussen op te knappen…..Een nobele gedachte.
  Geldt dit voor langdurige werklozen die bijna of geen kans meer maken op de arbeidsmarkt….zijn ze ongeschoold. Geldt dit voor hen die werkloos zijn geworden door de economische crisis?

  Wat blijft er dan over van de vrije wil en talent en kennis?

  Zó jammer dat Agnes Kant weg is. Ik hoop dat Emile Roemer de strijd om het menselijker maken van onze maatschappij voortzet.

  Jacqueline

 15. han v Mourick

  @@jacqueline

  duidelijk een gevalletje vrouwelijke Jalouzie, en om Dresselhuys hier nu bij te halen die uiteraard bij P&W weer duidelijk de gefrustreerde half afwezige lelijke lesbo lag uit te hangen… het lijkt wel zo `n ingezonden brief op elsevier, waar als in een achterwijk in zuid-oesbekistan iemand een natte scheet laat de PVDA het weer heeft gedaan door een stel gefrustreerde PVV `ers of de hoera hoera ondergang van de SP.. weg die slabek van Kant… Ritalin en een dwangbuisje met ingebouwde muilklem wat een rust in de kamer, Roemer die Job Cohen wel ff gaat aanpakken ???? wat een arrogantie …van een partij die via belasting trucjes de partijkas spekt….wat moet deze Jaqueline mannen haten, de storms onder de vrouwen….breek iemand tot z `n knieën af met alles wat je niet bevalt….. heerlijk om de SP straks naast de SGP te zien zitten met altijd standaard 2 zeteltjes , en Famhke als koffie juf, met der oeverloos dom geschreeuw…
  oeps zal het even niet over het CDA hebben, onze demissionaire anti leider, die nu Leers naar voren wil schuiven onze ik koop wel fff cash een huisje van 220.000
  Uiteraard is de wereldwijde crisis ook de chuld van papa Bos…en dat noodweer afgelopen avond in de kuip, nou zal Bos wel achter zitten…. nee soms huldig ik het standpunt van de overigens discriminerende partij de SGP… vrouwen achter het fornuis…alhoewel de mannen beter koken…toch wel weer een goede optie … arme Roemer straks de partij voorzitter over 2 zeteltjes…
  zag trouwens de oningin boompjes planten in een speeltuin ….ze zal toch geen baantje zoeken ???? voor het minium loon ?? naahhhh gekkie

 16. Kor Hardkor

  @Han,

  Beste Han, ik denk in oplossingen. Als WAO er heb je het zwaar en ik leef met je mee. Is een baan als Moderator niets voor jou?. Dit kan je gewoon vanuit je aangepaste woning achter de voor jouw aangepaste ergonimische verantwoord computerhoekje doen. En éh wel PVDA stemmen hé

 17. Dr. Oetker

  Zou hij thuis net zo’n draaikont zijn als in de politiek?

  “De diepe borden horen aan de linkerkant, in het rechter keukenkastje! Maar rechts in het linker kastje is ook een goed resultaat”

  “Na 9 uur geen harde muziek meer! Hoewel, als we naar het buitenland kijken dan is het vast wel ergens 8 uur”

  Misschien willen zijn kinderen geen tijd voor hem vrijmaken? Ik kan het me zomaar voorstellen.

 18. “Linkse “politici gebruiken het gezin als excuus om er uit te stappen en rechtste politi hebben een dusdanig bord voor de kop dat zij niet eens in de gaten hebben dat zij een excuus nodig hebben om op te rotten.
  Die rotten vanzelf weg.

  Volgende keer graag een column over de teloorgang van Dries van Agt, Luuk.Bijvoorbeel.
  (Ja, die is nooit met een smoes weggegaan”Mijn Eigenie is in de overgang, ik moet haar bij stan en daarom ga ik wech…”)

 19. han v Mourick

  haalt bord voor de koppen van Rutte en Wilders weg…. 🙂

 20. Amalia Martina

  Ik moest wel even lachen toen ik dit las. Maar ja of ik die Edwin Smulders moet geloven over de lege buggie weet ik ook niet. Hij werkt tenslotte niet voor niets bij een roddelblad he. ..dat betekent ook dat je af en toe roddels moet fabriceren om te verkoop even op gang te houden.Ik denk eerder dat Wouter bos is opgestapt omdat het ondoenlijk is om met een drammer als Balkenende te werken. Daarnaast vind ik het persoonlijk een heldendaad hoor van Wouter. Mijn papa stond vroeger ook iet langs de handelveld..dus ja hij doet er gewoon goed aan om zo afscheid te nemen.

 21. Amalia Martina

  Er moet trouwens staan; Handbalveld in plaats van handelveld 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top