Urk is eng

Urk, ja. De 17 duizend inwoners tellende christelijke gemeente heeft zichzelf de afgelopen week snoeihard op de kaart gezet. Het gemeentebestuur geeft de Rijksuniversiteit Groningen opdracht de jongerencultuur in Urk te onderzoeken. Zo’n 1300 inwoners van het vissersdorp krijgen een enquête in de brievenbus. Eén van de vragen waarop antwoord wordt gezocht: hebben jongeren op Urk vaak seks voor het huwelijk?

Zo ja, dan gaat de gemeente Urk beleid ontwikkelen teneinde dat te voorkomen, zo verklaarde verantwoordelijk wethouder Ditie Hoekstra tegenover Radio Flevoland. Want seks zonder de zegen van God is de ChristenUnie, die het voor het zeggen heeft in het dorpje, een doorn in het oog. “In Urk dient eenieder te leven volgens de regels van de kerk.”

Even met mevrouw Hoekstra gebeld. Wat houdt dat nieuwe ‘beleid’ concreet in? Krijgen alle Urker meisjes een kuisheidsgordel om? Hahaha! Daar moet wethouder Hoekstra hartelijk om lachen. Urk is een moderne gemeente. “Er komt een speciaal buurtpreventieteam bestaande uit twaalf mannenbroeders, vier ouderlingen, de koster en de organist. Zij surveilleren in het schemerduister langs plekken met een verhoogd risico, zoals de fietsenstalling van korfbalclub ‘Ons Genoegen’. En bij de bosjes achter het sportfondsenbad wordt een observatiepost ingericht.”

Het elektronisch volgsysteem verkeert nog in de testfase: enkelbanden met gps-signaal waarmee ongehuwde Urker jongeren via een satellietsysteem worden gevolgd. Tevens is het de bedoeling dat met zo’n enkelband kleine stroomstoten kunnen worden toegediend. Want diep van binnen, zo weet mevrouw Hoekstra, is elke jongere een land van dorheid.

Daarom wil Urk alle ongehuwde jongeren steunen in hun poging kuis te leven. Ja, de gemeente handelt louter uit Gods Genade. Zuiverheid van lichaam en geest is het devies. Temeer omdat zo ook de ziektekosten worden gedrukt, want seks voor het huwelijk maakt niet alleen blind, het leidt ook tot geelzucht, koorts, hersenverweking en uiteindelijk waanzin.

Maar nu moet de wethouder zich toch echt excuseren. Ze is druk doende langspeelplaten uit de plaatselijke bibliobus achterstevoren af te draaien, op zoek naar geheime duivelse boodschappen.

Een nieuwe hobby? “Nee, gemeentebeleid”.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.