Urk is eng

Urk, ja. De 17 duizend inwoners tellende christelijke gemeente heeft zichzelf de afgelopen week snoeihard op de kaart gezet. Het gemeentebestuur geeft de Rijksuniversiteit Groningen opdracht de jongerencultuur in Urk te onderzoeken. Zo’n 1300 inwoners van het vissersdorp krijgen een enquête in de brievenbus. Eén van de vragen waarop antwoord wordt gezocht: hebben jongeren op Urk vaak seks voor het huwelijk?

Zo ja, dan gaat de gemeente Urk beleid ontwikkelen teneinde dat te voorkomen, zo verklaarde verantwoordelijk wethouder Ditie Hoekstra tegenover Radio Flevoland. Want seks zonder de zegen van God is de ChristenUnie, die het voor het zeggen heeft in het dorpje, een doorn in het oog. “In Urk dient eenieder te leven volgens de regels van de kerk.”

Even met mevrouw Hoekstra gebeld. Wat houdt dat nieuwe ‘beleid’ concreet in? Krijgen alle Urker meisjes een kuisheidsgordel om? Hahaha! Daar moet wethouder Hoekstra hartelijk om lachen. Urk is een moderne gemeente. “Er komt een speciaal buurtpreventieteam bestaande uit twaalf mannenbroeders, vier ouderlingen, de koster en de organist. Zij surveilleren in het schemerduister langs plekken met een verhoogd risico, zoals de fietsenstalling van korfbalclub ‘Ons Genoegen’. En bij de bosjes achter het sportfondsenbad wordt een observatiepost ingericht.”

Het elektronisch volgsysteem verkeert nog in de testfase: enkelbanden met gps-signaal waarmee ongehuwde Urker jongeren via een satellietsysteem worden gevolgd. Tevens is het de bedoeling dat met zo’n enkelband kleine stroomstoten kunnen worden toegediend. Want diep van binnen, zo weet mevrouw Hoekstra, is elke jongere een land van dorheid.

Daarom wil Urk alle ongehuwde jongeren steunen in hun poging kuis te leven. Ja, de gemeente handelt louter uit Gods Genade. Zuiverheid van lichaam en geest is het devies. Temeer omdat zo ook de ziektekosten worden gedrukt, want seks voor het huwelijk maakt niet alleen blind, het leidt ook tot geelzucht, koorts, hersenverweking en uiteindelijk waanzin.

Maar nu moet de wethouder zich toch echt excuseren. Ze is druk doende langspeelplaten uit de plaatselijke bibliobus achterstevoren af te draaien, op zoek naar geheime duivelse boodschappen.

Een nieuwe hobby? “Nee, gemeentebeleid”.

9 reacties op “Urk is eng”

 1. Hah! Hij is goed! Zelf fronste ik ook de wenkbrauwen van stomme verbazing toen het Urkerland dit nieuws echt serieus op de voorpagina kopte! In sommige moslimlanden strekt de invloed van het geloof ver, maar Urk zit er niet ver vanaf!

 2. Ik zou willen reageren, maar weet het antwoord op het sommetje niet. Waarschijnlijk te vroeg begonnen met sex.

 3. geen seks (nog altijd met ‘ks’frans, misschien toch te vroeg begonnen..) voor het huwelijk heeft toch echt wel goede kanten.

  minder aids
  minder abortussen
  minder geslachtsziekten

  urk, zo gek nog niet

 4. elisabeth

  tja, die goede kanten. Voor alle aangedragen problemen die er zonder seks voor ‘t huwelijk minder zouden zijn… de beste oplossing is en blijft een condoom (ook voor al die getrouwde mensen die het buiten de deur doen, of gebeurt dat in Urk nooit?). Iets aanleren is nu eenmaal makkelijker dan afleren…

 5. Lin,

  Als hypocrisie een geloof zou zijn, was u nu mijn schaapje. Een kortzichtigere gedachte dan de uwe mag je zelfs een gelovige niet aanrekenen. Ik ben serieus van mening dat lieden die dat soort teksten uitkramen, tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden.
  Dat spaart tevens een halve inboedel aan klompvoethulpstukaccessoires uit. (letter- + woordwaarde?) En van dat geld hadden er aardig wat rubbertjes om de Stam des Levens gerold kunnen worden. Daarbij, enig idee hoeveel Urker en ander ‘gelijkgestemde vrouwen’ voor het hemelse huwelijkse stadium ‘los gaan’ buiten de provincie en meer oplopen dan de schroeiplekken van een hete breinaald…Geloof me, uw sokken zouden geen bleekmiddel meer nodig hebben. God is groot…alleen zo jammer dat zijn hypocriete schaapjes zo’n belabberd slechte kopie vormen voor waar hij ooit voor heeft moeten staan. (En dan loop ik al een behoorlijk stuk in uw beleving mee) Ter verduidelijking val ik u niet aan…ik probeer alleen die troebele visie met wat glassex op te poetsen. Als je de Beatles achterstevoren afspeelt hoor je duivelse teksten. Als u uw God een invulling probeert te geven, draait ook u hem in reverse om. Woef moeder!

 6. Wauw… Dat is geen slechte tekst Ollie, ik moest heel even nadenken over je klompvoethulpstukaccessoires metafoor, maar ik snap wat je bedoeld. Het is helemaal waar, de bekrompen levensopvatting van het enge wereldje wat Urk heet (er zijn overigens nog veel meer van dit soort dorpen te noemen), kan toch nooit de bedoeling zijn geweest van de Heer? (en nu ga ik ook al een heel stuk mee in de beleving van o.a. Lin). Het feit dat gemeenschap met bloedverwanten een degeneratie van het nageslacht tot gevolg heeft, lijkt me voldoende bewijs. Dan toch inderdaad liever iets met een condoom toch?

  En Lin, sex is het Engelse woord voor seks. Als je ooit nog de moeite zou nemen om iets verder te kijken dan je eigen dorp dan zal je merken dat heel veel mensen steeds vaker Engelse woorden verwerken in hun taalgebruik, maar eigenlijk wil ik liever dat je gewoon lekker in je dorpje blijft , is toch ook veel veiliger? Al die enge mensen met enge geslachtsziektes en die elke dag maar aan het aborteren zijn… wist je trouwens dat AIDS ook een geslachtsziekte is? Dus waar jij drie punten lijkt te schrijven wat voordelen zijn van geen seks voor het huwelijk zijn het er eigenlijk twee!
  Maar wist je dat abortus plegen ook bedoeld is voor vrouwen die verkracht zijn? verkrachters… dat zijn van die mannen die seksueel gefrustreerd zijn… misschien moeten die mannen maar gewoon normaal seks voor het huwelijk hebben. Dan hoeft het niet meer op deze manier.

 7. Beste Luuk,

  Complimenten voor je columns.
  Wat ik me weleens afvraag, gezien de rechts-calvinistische regeringen die we hebben, hoe het wat dat betreft zit met de scheiding “kerk->

 8. Als je in anno 2008 nog steeds in god gelooft, wil je gewoon niet zelf nadenken. Zelf je weg zoeken en proberen “goed” te leven is veel stoerder. Alles laten voorkauwen en je verantwoordelijkheid afschuiven is lekker makkelijk. Neem je verantwoordelijkheid, wees een vent. (Of een lekker wijf.)
  Geloof jij lekker in god, dan geloof ik in Batman. Die bestaat tenminste echt.

  PS: Religie is het werktuig van het kwaad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top