Tom Cruise met een ooglapje

Ergens halverwege de film komt mijn vriendin binnen. “Wat kijk je?” vraagt ze.
“Von Stauffenberg wil Hitler vermoorden”, antwoord ik zonder op te kijken.
“Wie wil dat?” vraagt ze.
Ik wijs: “Hij daar, Von Stauffenberg”.
“Klets niet”, antwoordt mijn vriendin, “dat is Tom Cruise”. En na een korte stilte: ”waarom draagt ie een ooglapje?”

Vandaag gaat Valkyrie in Nederland in première, de kaskraker van en met Tom Cruise. Sinds december uit in Amerika, dus nu al illegaal te downloaden via internet. Valkyrie vertelt het waargebeurde verhaal van kolonel Von Stauffenberg. Een nazi die aan het front een oog en een hand verloor, en op 20 juli 1944 een mislukte aanslag op Hitler pleegde.

Tom Cruise castte zichzelf voor de rol van de kolonel. En dat zullen we weten ook. Twee uur lang stapt hij door het beeld met een ooglapje op en één hand weggemoffeld in de mouw van zijn uniformjas. In iedere scène heeft hij dezelfde bordkartonnen uitdrukking op zijn gezicht. Is dit nu Von Stauffenberg? Nee, dit is Tom Cruise in de rol van Tom Cruise die doet alsof hij Von Stauffenberg is. Dries Roelvink met een ooglapje op is tien keer geloofwaardiger.

Dat maakt Valkyrie onbedoeld grappig, temeer omdat alle Duitsers Engels spreken. Tom Cruise die “yes, mein fjoerer!” roept, kan zo in ‘Allo allo’. Pas écht gênant wordt het wanneer ook Hitler over een prachtige Engelse tongval blijkt te beschikken. Sluit je ogen en je hoort prins Charles.

Kan onze eigen Carice van Houten Valkyrie nog redden? Zij speelt Nina, de echtgenote van Von Stauffenberg. In twee minieme scènes mag zij prachtig gekweld kijken. Halina Reijn is helemaal de pineut. In haar rol van secretaresse mag zij één keer “yes” zeggen. Heel Nederland apetrots, maar beide dames komen minder vaak in beeld dan het bakje water waarin het glazen oog van Von Stauffenberg ronddrijft. Waarom dat glazen oog? Niemand die het weet. De kolonel draagt immers een ooglapje.

O ja, de moordaanslag op Hitler mislukt natuurlijk. Een gemiste kans, want bij bagger uit Hollywood hoort traditiegetrouw toch echt een happy end.

9 reacties op “Tom Cruise met een ooglapje”

 1. Dat is niet Tom Cruise. Het is een gekwelde alien in een mensenlichaam… met een pet op.

 2. Hoeveel is 10+ 8?
  Dat is achttien.

  Meer intellectuele inspanning wil ik aan meneer Kruis niet besteden.

 3. Weten jullie wel hoe moeilijk het is genoeg piepkleine acteurtjes bij elkaar te sprokkelen, om überhaupt (hoor je hem…) het maken van een film met Tom Cruise mogelijk maakt… láát die man zijn ooglapje dan… hasta la vista mein fjoerer…

 4. Leuk stukje, weet ik dat ik die film niet hoef te zien. Dat je het volhoud Koelman. Kijk liever films met acteurs die ik niet of niet zo goed ken. Dat maakt het wat echter.
  Welke films vinden jullie wel goed?
  Ik bied Slumdog millionaire. En Wall-E, lijkt een kinderfilm, ook leuk voor volwassenen.

 5. Ik heb de film ook al gezien en vond het een vermakelijke film

  Wall-E Daarintegen is saai en nietszeggend
  Als je dan toch een tekenfilm wil kijken kijk dan eens naar kungfu panda die is echt leuk

 6. Ik lees het al. Ik zou deze film ook op deze manier bekijken, dus geen bal aan.

 7. De film hoef ik niet te zien daar ik nou niet echt onder de indruk ben van de films en acteerprestaties van die bal.
  Onder dwang en vol walging heb ik destijds moeten toezien hoe Mr “sterallures himself” de gewone arbeider vertolkte in War of the worlds…
  Wat ik me nu afvroeg is of in de film opeens een geschiedkundig feit of zo opduikt,dat hitler een gerespecteerd lid was van scientology?
  Of juist misschien de grote vijand?
  of iets van scientology aard?
  gewoon dat vroeg ik me af…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top