Tom Cruise met een ooglapje

Ergens halverwege de film komt mijn vriendin binnen. “Wat kijk je?” vraagt ze.
“Von Stauffenberg wil Hitler vermoorden”, antwoord ik zonder op te kijken.
“Wie wil dat?” vraagt ze.
Ik wijs: “Hij daar, Von Stauffenberg”.
“Klets niet”, antwoordt mijn vriendin, “dat is Tom Cruise”. En na een korte stilte: ”waarom draagt ie een ooglapje?”

Vandaag gaat Valkyrie in Nederland in première, de kaskraker van en met Tom Cruise. Sinds december uit in Amerika, dus nu al illegaal te downloaden via internet. Valkyrie vertelt het waargebeurde verhaal van kolonel Von Stauffenberg. Een nazi die aan het front een oog en een hand verloor, en op 20 juli 1944 een mislukte aanslag op Hitler pleegde.

Tom Cruise castte zichzelf voor de rol van de kolonel. En dat zullen we weten ook. Twee uur lang stapt hij door het beeld met een ooglapje op en één hand weggemoffeld in de mouw van zijn uniformjas. In iedere scène heeft hij dezelfde bordkartonnen uitdrukking op zijn gezicht. Is dit nu Von Stauffenberg? Nee, dit is Tom Cruise in de rol van Tom Cruise die doet alsof hij Von Stauffenberg is. Dries Roelvink met een ooglapje op is tien keer geloofwaardiger.

Dat maakt Valkyrie onbedoeld grappig, temeer omdat alle Duitsers Engels spreken. Tom Cruise die “yes, mein fjoerer!” roept, kan zo in ‘Allo allo’. Pas écht gênant wordt het wanneer ook Hitler over een prachtige Engelse tongval blijkt te beschikken. Sluit je ogen en je hoort prins Charles.

Kan onze eigen Carice van Houten Valkyrie nog redden? Zij speelt Nina, de echtgenote van Von Stauffenberg. In twee minieme scènes mag zij prachtig gekweld kijken. Halina Reijn is helemaal de pineut. In haar rol van secretaresse mag zij één keer “yes” zeggen. Heel Nederland apetrots, maar beide dames komen minder vaak in beeld dan het bakje water waarin het glazen oog van Von Stauffenberg ronddrijft. Waarom dat glazen oog? Niemand die het weet. De kolonel draagt immers een ooglapje.

O ja, de moordaanslag op Hitler mislukt natuurlijk. Een gemiste kans, want bij bagger uit Hollywood hoort traditiegetrouw toch echt een happy end.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.