Tom Cruise bij de PVV

Een Mission Impossible zou je denken, maar niets is minder waar. Verslaggeefster Karen Geurtsen van HP/De Tijd heeft vier maanden lang de PVV-fractie van Geert Wilders bespioneerd. Van binnen uit, nog wel.

Ik ben gek op dit soort nieuws. Het prikkelt de verbeelding. Hoe slaagde de 26-jarige Karen in haar missie? Hoe bedwong zij de gesloten vesting die de PVV doorgaans is? Zwom ze in het holst van de nacht, in een nauw sluitend zwart latex pakje, de Hofvijver over? Hing ze als een vrouwelijke Tom Cruise met één enkele draad om haar middel nét boven de vloer van de PVV-fractiekamer, terwijl boven haar, op de vergadertafel, Hero Brinkman ronkend zijn roes lag uit te slapen? Bivakkeerde ze vier maanden lang met een iPhone in de kroonluchter boven de vergadertafel? Wat een avontuur!

Totdat je verder leest en de werkelijkheid de verbeelding inhaalt. Geurtsen heeft simpelweg onder haar eigen naam als stagiaire gesolliciteerd bij PVV-Kamerlid De Roon. Een sollicitatiebrief, een gesprekje van een half uur en ze was binnen. Haar avonturen staan de komende weken in HP/De Tijd. Zo schrijft ze over Wilders: “Ik had hem kunnen doden. Ik had hem zelfs tientallen keren kunnen doden”. Alsof dat nieuws is. Mocht de kapper van Wilders ooit zijn memoires publiceren, dan kan hij precies hetzelfde beweren. En met hem elke Kamerbode en journalist op het Binnenhof.

Hoe dan ook, Wilders eist opheldering. Waarom heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding deze stagiaire niet uitvoerig gescreend? Domme vraag. Natuurlijk is zij uitvoerig gescreend. De Coördinator wist binnen een halve minuut dat deze stagiaire een journaliste is. Google haar naam en je weet het. Maar het is niet aan hem daar actie op te ondernemen. Hij jaagt uitsluitend op ongure types die een aanslag op Wilders willen plegen. Een journaliste die onder haar eigen naam solliciteert bij de PVV valt daar niet onder.

Nee, Wilders kan de hand beter in eigen boezem steken. Zijn Kamerlid De Roon vond het niet nodig deze sollicitante te googlen. Bij de naam Karen Geurtsen dacht hij alleen maar: ‘dat kan onmogelijk een moslima zijn’. Verder reikt het wereldbeeld niet bij een one-issue partij.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!