Terror Jaap en Joop Atsma

Tweede Kamerlid Joop Atsma heeft weer eens televisie gekeken. Al zappend stuitte de CDA-coryfee op De Gouden Kooi, een “verderfelijk programma waarin kwetsbare mensen moedwillig worden geëxploiteerd”. U begrijpt, dat kan zo niet langer. Tijd voor een boycot. Daarom roept Atsma adverteerders op geen reclamezendtijd meer te kopen rondom De Gouden Kooi.

Voor wie het niet weet: De Gouden Kooi is een reality-soap uit de koker van John de Mol. Het programma draait om tien volwassenen, opgesloten in een villa in Eemnes. Het is een soort van afvalrace. Wie als laatste overblijft, wint het huis en het landgoed. Deelnemers doen er daarom alles aan elkaar weg te pesten. Toppunt is bewoner Jaap. Hij is 24, weegt 205 kilo en noemt zichzelf Mister Terror. Jaap besmeurt zijn medebewoners met paardenstront en rolt naakt door zijn eigen braaksel, dat hij vervolgens met grote, draaiende ogen opeet.

Kortom: Jaap is een varken dat figureert in een smakeloze reality-soap, maar maakt dat De Gouden Kooi tot een onderwerp voor de landelijke politiek? Ik bedoel: zijn er soms geen echte problemen meer in Nederland? En waarom komt Atsma nu pas met zijn kritiek? De Gouden Kooi is sinds oktober 2006 op de buis en hangt al negen maanden van ranzigheid aan elkaar. En weet Atsma niet dat zijn oproep tot een reclameboycot averechts werkt? Adverteerders kijken louter naar kijkcijfers en die van De Gouden Kooi worden alleen maar hoger door alle media-aandacht die Atsma genereert.

Ja, Atsma bewijst De Gouden Kooi een enorme dienst. Maar de geslepen CDA’er heeft dan ook een ander doel voor ogen: de kiezer laten zien dat zijn partij minstens zo bezorgd is om de goede zeden als de ChristenUnie. Want zoals de PvdA bang is kiezers te verliezen aan de SP, zo vreest het CDA de populariteit van de ChristenUnie. Dát is de Tweede Kamer anno 2007. Geen echte problemen aanpakken, maar partijpropaganda bedrijven op kosten van de belastingbetaler. Het is een Kamerbreed probleem. Neem nu de Partij voor de Dieren. Zij diende deze week acht Kamervragen in over de Donald Duck. Het vrolijke kinderblad bevatte een stripboekje van het Productschap Vee, Vlees en Eieren, waarin Kwik, Kwek en Kwak een karbonade braden. “Kent u de advertentiebijlage ‘Donald Duck kookboek. De lekkerste vleesrecepten uit Duckstad’ bij Donald Duck nummer 26 van 2007?” luidt de eerste vraag aan de minister.

Zo kabbelen we richting zomerreces. Maar niet voordat de Kamer afgelopen maandag nog snel even tegen een bezuiniging van 1,4 miljoen euro op de eigen uitgaven had gestemd. Stel je voor: niet meer business class kunnen vliegen. Zo komt het functioneren van het parlement in gevaar! Ook het voorstel om parlementariërs tijdens vergaderingen zelf hun koffie en thee te laten inschenken, haalde het om die reden niet. Joop Atsma was één van de tegenstemmers.

Jaap en Joop. Twee varkens aan de trog. Jaap op kosten van John de Mol, Joop op kosten van de belastingbetaler.
Vind ik Jaap toch sympathieker.

6 reacties op “Terror Jaap en Joop Atsma”

 1. L_vanduyn

  Ik hoor net dat Albert Heijn niet meer zal adverteren rondom het programma De Gouden Kooi.
  Deze hypocriete supermarktketen, die duizenden mensen van hun spaargeld beroofde door een ongekende boekhoudfraude, is ineens zogenaamd integer!

 2. Die partij van de dieren is er alleen gekomen doordat er een zooitje zich vervelende kunstenaars zo nodig van die partij camp hebben gemaakt… net als de zangeres zonder naam die door Reve werd ”erkend” en toen volgde het niet nadenkende ”volk”. Toen mocht het.

 3. Overigens is het productschap voor vee en vlees gewoon een lobbyinstrument van de bio-industrie en niet te beroerd om allerlei leugens te verspreiden. Botte propanganda in een kinderblad lijkt mij niet gewenst.

 4. @Bas:
  Maar om daar nu Kamervragen over te stellen. We hebben het hier wel over de landelijke politiek. Straks krijgen we nog Kamervragen waarom er op de hoek van het Dorpsplein en de Brink in Sint Michelsgestel twee stoeptegels los liggen.
  Waar is de grote lijn gebleven?

 5. Klefbeer

  @Bas
  Dat zal allemaal wel, maar geef eens een voorbeeld van die ‘leugens’. Roepen dat ‘iets zo is’ kan namelijk iedereen.

 6. Moet ernstig lachen om je tegen-comment-span, 1e keer dat ik een wiskundig hoogstandje moet afleveren 🙂

  En ja, t is allemaal onzinnigheid ten top; wij zijn blijkbaar een onzinnige wij, want eh ieder land krijgt de regering die t verdient of zoiets;
  maar zo onzinnig dat ze japen en Jopen op ons afsturen ? Pfft .. dan zijn we wel heel diep gezonken.
  Denk dak zelf mijn koffie maar es ga pakken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top