Tanja Nijmeijer: rebelse meid uit de polder

Eindelijk, Nederland heeft zijn eigen Che Guevara. De 29-jarige Tanja Nijmeijer vecht al vijf jaar als guerrillastrijdster bij de marxistische terreurgroep FARC in Colombia. Voor wie het niet weet: de FARC wordt door de Europese Unie aangeduid als een terroristische organisatie en telt zo’n 17.000 strijders, waaronder ruim 5.000 kindsoldaten. Met ontvoering, moord en drugshandel wordt hun strijd tegen de Colombiaanse regering gefinancierd.

In juli vielen regeringssoldaten het FARC-kamp binnen waar Tanja verbleef. Naar verluidt vluchtte ze halfnaakt via een rivier en liet in alle haast haar dagboeken achter. Negen schriftjes die uiteindelijk terechtkwamen bij een Colombiaanse krant. De gepubliceerde dagboekfragmenten zijn ontluisterend. Het dagelijks leven bij de FARC verschilt weinig van het leven op een apenrots. De commandant van Tanja’s eenheid laat zich inpakken door een meisje van zestien met grote borsten en een geslachtsziekte. Tanja zelf is continu aan grote twijfel onderhevig: “Ik ben nog steeds met dezelfde vriend, maar ik ben verliefd aan het worden op een ander.” En een paar dagen later: “Er is een jongen die ik leuk vind. Maar hij heeft al een vriendinnetje. Ik weet niet wat ik moet doen.” En weer wat later: “Eergisteren heb ik met een man geslapen (…). Geen idee of het wat wordt. Hij is een beetje een womanizer en we hebben niets afgesproken. Bovendien valt ie goed bij de vrouwen, hij is erg knap. Dus ik verwacht niet al te veel.” Het is bakvisproza in optima forma, maar dat mag in Nederland de pret niet drukken. T-shirts waarop Tanja als een soort van Che Guevara staat afgebeeld, vliegen als warme broodjes over de toonbank. Wij hebben onze eigen Nederlandse rebel!

Maar goed, nu wil Tanja weg bij de FARC. Waarom is niet duidelijk. Gelooft ze niet meer in de valse romantiek van het marxisme of is ze na al die guerrillero’s die ze in haar schoot heeft mogen verwelkomen, teleurgesteld in de liefde?

Maakt niet uit. Tanja is een schattig Nederlands meisje. Daarom wordt op hoog diplomatiek niveau alles in het werk gesteld haar terug naar huis te halen. Wanneer dat lukt, is Tanja’s kostje gekocht. Haar thuiskomst wordt de media event van het jaar. Op Schiphol wapperen uitgevers met lucratieve contracten. Allemaal willen ze de memoires van deze rebelse meid publiceren. Gelukkig heeft Tanja al een manager die het goed voor haar regelt. Enkele dagen later schuift ze aan bij het televisieprogramma dat het hoogste bedrag neertelt voor een exclusief interview. Bij de bladen idem dito. Ook de filmrechten worden voor veel geld verkocht. Daar gaat Paul Verhoeven een mooie, typisch Nederlandse rolprent van maken. Katja Schuurman als Tanja, halfnaakt door een rivierbedding rennend. Allemaal in slow motion natuurlijk, met een close up van deinende borsten. Verder veel amechtig gehijg onder een klamboenet en hier en daar wat geknal a lá the A-team.

Die Tanja, het geld stroomt binnen. Gelukkig maar, want niets maakt sneller korte metten met marxistische prietpraat dan een goed gevulde bankrekening.

5 reacties op “Tanja Nijmeijer: rebelse meid uit de polder”

 1. william rooks

  Ik lees je stukjes altijd met veel plezier. Ik heb nog nooit op wat dan ook gereageerd. Ik heb het verhaal van Tanja een beetje gevolgd.

  Met “na al die guerrillero’s die ze in haar schoot heeft mogen verwelkomen” ga je een grens over voor mij. Dit meisje zal weer een leven moeten opbouwen.

 2. Dat “meisje” heeft in die vijf jaar waarin zij in dienst is van een terroristische organisatie, zeer zeker vuile handen gemaakt. Eigenlijk zou haar Nederlanderschap moeten worden afgenomen, zoals te doen gebruikelijk bij mensen die in vreemde krijgdienst hebben gezeten.
  De enige reden waarom het hele land het zo sneu vindt voor dit “meisje”, is vanwege haar good looks.

 3. @ william rooks

  Wat heeft het ‘verwelkomen van guerrillero’s in haar schoot’ te doen met het opbouwen van een nieuw leven? Staat het een het ander in de weg?

  Als je haar dagboeken leest in Nieuwe Revu van deze week, kun je Koelman alleen maar gelijk geven in zijn oordeel.

 4. Ach jah, verschilt ze nu echt zoveel van die nederlandse meiden van dezelfde leeftijd die zich op profielensites lopen aan te bieden of die in de disco lopen? Dacht het toch echt niet!

  Alleen zullen haar daden waarschijnlijk onder oorlogsmisdaden of richting genocide vallen maar daarover praat niemand…….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top