De stoelgang van Mark Rutte

Premier Rutte heeft zijn mobiele telefoon in het toilet van ’t Torentje laten vallen. Hij vertelde het tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De minister-president greep snel in. Hij stroopte zijn rechtermouw op en viste de Blackberry zo uit het toilet. Dat was volgens Rutte niet vies, “want het toilet was nog niet gebruikt.”

Behoorlijk wat lugubere informatie. Jammer dat de aanwezige journalisten niet doorvroegen. Hoezo niet gebruikt? Was de toiletpot soms net door een mannetje van de Gamma geplaatst? Verder zou ik graag weten wat voor toiletpot onze premier in ’t Torentje heeft. Naar welk model gaat zijn voorkeur uit; vlakspoel of diepspoel? Bij vlakspoel kan hij het resultaat van gedane arbeid nog even grondig inspecteren, alvorens door te trekken. Wel zo gezond! Bij diepspoel spettert het water Mark koud tussen de billen. Erger nog: gasten horen de plons. Mark zal maar net Obama op bezoek hebben. Maar ja, het stinkt wel minder!

Op zo’n moment mis ik toch een Felix Rottenberg die het een en ander kan duiden. Hij weet vast wat de moeder van Mark elke avond kookt. Ach ja, politici en hun stoelgang. Je denkt er liever niet aan, maar toch moeten we dat af en toe doen. Het maakt politiek zoveel menselijker. Alexander Pechtold die met de knieën stijf tegen elkaar een heel klein hard keuteltje naar buiten perst. Emile Roemer: baggert zo de hele pot vol, alsof hij beton aan het storten is. Job Cohen: poept nooit, daar is hij te netjes voor. Geert Wilders? Een duidelijk geval van obstipatie: veel winden, verder niets. Enfin, geen fijne beelden, maar toch geven ze troost. Ik beoordeel politici op hun imaginaire stoelgang. Zie ik Gerd Leers, dan denk ik aan hoe hij zich indertijd, enkele minuten voordat hij bij Wilders op het matje moest komen, op het toilet heeft zitten ontlasten. Op van de zenuwen, de bange poeperd.

Nee, dan Mark Rutte. Hij pakt tenminste dóór. Het ene moment loodst hij de Kunduz-missie door de Kamer, het volgende moment vist hij zijn Blackberry op uit het toilet. Dat is politiek in een notendop: de bereidheid vuile handen te maken. It’s a dirty job but somebody has got to do it. En de Blackberry? Die doet het inmiddels weer, aldus Rutte. Batterij eruit halen en alles even laten drogen.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!