Stichting Damespad: roze routes door moeder natuur

Nog even en de provincie Groningen heeft haar eigen Damespad, een zeventien kilometer lange wandelroute waar lesbische vrouwen elkaar kunnen ontmoeten. De route, uitgezet voor en door lesbiennes, voert langs de dorpen Zeerijp, ’t Zandt, Leermens en Eenum.

Drijvende kracht achter het Damespad is Stichting Damespad. Een collectief van lesbiennes dat in heel Nederland wandelpaden uit de grond stampt, speciaal voor lesbische vrouwen. Hun slogan: ‘op een Damespad wandel je nooit alleen’. Zo zijn er al damespaden in Noord-Holland, Drenthe, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De routes zijn uitgezet over reeds bestaande wegen, en kennen behoorlijke afstanden. Het Damespad in Zuid-Holland is bijvoorbeeld 17,5 kilometer lang, die in Gelderland 21 kilometer. Jazeker, waar homoseksuele mannen voldoende hebben aan her en der een eenvoudige uitlaatstrook, hebben lesbiennes beduidend meer moeite aan hun gerief te komen. In het gastenboek op Damespad.nl kom je dan ook uitsluitend oproepen tegen als: “Wie wil er met mij, beginnende langere afstandswandelaar, lesbische stukken van het damespad lopen?” Ik heb er de kaart van het Damespad door de provincie Groningen eens op nageslagen, maar mij trekt het niet. Vier kilometer langs een autoweg wandelen omdat je dan langs een bosje vingerplanten komt.

Aangezien ook heteroseksuele mannen en vrouwen over Damespaden kunnen wandelen, dragen lesbiennes die graag een andere lesbienne ontmoeten, een speciaal speldje. Oh, de droefgeestigheid die daarmee is vervlochten. Hoe seksueel uitgehongerd moet je zijn om met een speldje op 21 kilometer te wandelen? Het antwoord op die vraag kreeg ik vorige maand, toen ik samen met mijn vriendin per ongeluk een stukje van het Damespad van de provincie Gelderland liep. Als niets vermoedende wandeltoerist weet je niet wat je overkomt. Continu kruisten groepjes vrouwen van middelbare leeftijd ons pad. Vlezige dames met Nordic Walking stokken, waar overduidelijk nog seks in zat. En maar loeren met zijn allen. Net zolang tot elk van hen met pornografische scherpte had vastgesteld dat mijn vriendin geen speldje droeg. Daarna stampten ze weer verder op hun bergschoenen, richting een lief meisje dat een eind verderop nietsvermoedend haar hondje uitliet. “Eens zien of haar lippen wél open bloeien,” hoorde ik er eentje roepen.

Ja, in groepjes durven ze wel. Nu nog een lesbienne die in haar eentje, met een zak potgrond onder de arm, de Vierdaagse loopt. Dan neem ik al mijn woorden terug.

13 reacties op “Stichting Damespad: roze routes door moeder natuur”

 1. Opperprutser

  Die dames maken een potje van de oud-Hollandse trektocht.

 2. Droefgeestigheid is inderdaad het juiste woord voor zo’n speldje. Ik persoonlijk probeer me dan te bedenken hoe de vergadering is gegaan waar het idee van dit speldje is geopperd.

  “Jij nog een idee Leontien?”
  “Ja Klara, een speldje. Lijkt je dat wat?”
  “Geniaal Leontien, geniaal. Ik wou dat ik ook zulke goede ideeën kreeg maar ik heb geen snor om aan te plukken tijdens het nadenken.”
  Zoiets.

 3. Luuk, een leuk stukje, ik kon er hartelijk om lachen, maar toen ik de teksten bij de speldjes las, lachte ik nog harder. Hopelijk zijn ze niet zo serieus als ze zich voordoen…

 4. Luuk, de site is veel grappiger dan jouw kollum. En er is echt niks mis met jouw kollum! 😉

 5. LOL! Even denk je dat de speldjes een smaakvolle Luukgrap zijn maar dan blijken ze echt te bestaan!
  Zijn er ook buttons of opnaaisymbolen voor de niet-geïnteresseerden? Ik wandel graag en heb schrik voor zwaarlijvige oudere lesbiënnes.

 6. Typisch Nederlands, naast de verzuiling op godsdienstig en politiek gebied is er verzuiling naar sexuele geaardheid bijgekomen.
  Voor elk wat wils en toch wel een beetje triest, want is het niet veel gezelliger om mannen en vrouwen van welke geaardheid dan ook en van welke politieke en godsdienstige richting met elkaar te laten wandelen, bridgen, koken, etc.
  Het verruimt de blik, buiten je eigen kringetje te treden.
  Ik kan er wel de humor van inzien maar vind het ook wel een beetje kleinzielig.
  (“Wij zijn lekker anders dan jullie, wij zijn lekker beter )

 7. @Louisa
  Dit is volgens mij vooral opgezet om een partner te vinden voor de generatie Lesfietsen die niet zoveel heeft met internetdaten. En als je al partnerzoekende gaat wandelen met een reguliere M/V-wandelgroep waarvan slechts 5% van de vrouwen in je doelgroep valt dan wordt het natuurlijk nooit wat 🙂

 8. @Ellen, je hebt gelijk, maar ik vind het wel een verschrikkellijk ingewikkeld gedoe om een partner te vinden.
  Ik ging er eigenlijk van uit dat homo’s en lesbiennes op dezelfde wijze een partner zoeken/vinden als hetero’s…
  Maar misschien ben ik wel ouderwets en houd ik alle ontwikkelingen op dit gebied niet voldoende bij…

 9. Criëlle

  Pas op meiden, want het pad voert jullie richting Dokkum en bij Dokkum zijn jullie je leven niet zeker …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top