Stap uit die slachtofferrol

Steeds wanneer de Zwarte Piet-discussie voorbij komt, moet ik denken aan mevrouw De Gier uit Heusden. Een aantal jaren terug viel in haar straat de ‘Postcode Kanjer’. Zeven bewoners waren op slag miljonair, terwijl mevrouw De Gier geen lot had en dus niets won. Daarop spande zij een rechtszaak aan tegen de Postcode Loterij. Haar bezwaar: waar een gewone loterij alleen winnaars kent, kent de Postcode Loterij winnaars én verliezers. Verliezers zijn namelijk diegenen met de winnende postcode, maar zónder lot. Dus kreeg mevrouw De Gier Henny Huisman op bezoek. Konden alle kijkers thuis zien hoe iemand er uit ziet die zo dom is geen loten te kopen. Zeer vervelend om mee te maken – en kwetsend ook.

De uitspraak van de rechter was opmerkelijk. Hij leek mevrouw zowaar gelijk te geven in haar claim dat de Postcode Loterij mensen beschadigt: „De loterij creëert inderdaad een tegenstelling tussen hen die wel een geldprijs hebben gewonnen en zij die met lege handen achterblijven.” Maar bij dat ene zinnetje bleef het. Vervolgens sloeg de rechter haar met een stukje levenswijsheid om de oren: „In het maatschappelijk verkeer doen zich nu eenmaal gebeurtenissen voor die voor sommige personen – voor de één meer dan voor de ander – als onplezierig, ongewenst en zelfs schadelijk kunnen worden aangemerkt.” Om daar aan toe te voegen: „Dergelijke gebeurtenissen zijn inherent aan deelname aan het maatschappelijk leven.”

Oftewel: mevrouw De Gier, wat u moest meemaken, was vast heel onplezierig. Maar het feit dat u zich gekwetst voelt, geeft u niet automatisch gelijk. Soms doet het leven gewoon pijn. Wapen u er maar tegen, want ik kan de maatschappij niet voor u veranderen. Dus stap uit die slachtofferrol en get over it.

Jammer dat de bestuursrechter die afgelopen juli oordeelde dat Zwart Piet geen uiting van racisme is, maar wel een negatieve stereotypering, niet verwees naar bovenstaande jurisprudentie. Dan zaten we nu niet met de vraag of we de knecht van Sinterklaas moeten verbieden. Want hoe erg is een negatieve stereotypering nu werkelijk? Erg genoeg om er een nationaal debat aan te wijden? En zo ja, gaan we het dan ook hebben over – ik noem maar eens een zijstraat – domme blondjes („ik nummer mijn benen want anders kan ik ze niet uit elkaar houden”)?

Mijn advies: vraag jezelf eens af hoe gráág je je gekwetst voelt. Je hebt er alle recht toe, maar verwacht vervolgens niet dat de gehele maatschappij zich om die reden aan je aanpast. Dus stap uit die slachtofferrol en get over it.

10 reacties op “Stap uit die slachtofferrol”

 1. een vrolijke fan

  Pijnlijk geweldig weer! Ben alleen bang dat er niet veel reacties gaan komen, gezien de gevoeligheid van het onderwerp.

 2. Van Aarsbergen

  Van Aarsbergen heeft die rechter hoog zitten. Ook op 1 juli 1863 -de formele afschaffing van de slavernij in Het Koninkrijk…. had hij waarschijnlijk opgemerkt: „In het maatschappelijk verkeer doen zich nu eenmaal gebeurtenissen voor die voor sommige personen – voor de één meer dan voor de ander – als onplezierig, ongewenst en zelfs schadelijk kunnen worden aangemerkt.” Dan klinkt het plots weer ‘wat’ pijnlijker.

  Anders gezegd: het blijft een kwestie van perceptie. En daarbij dan niet over de eigen zwarte schaduw heen willen stappen, dan blijft het enkel gedoe tot in de eeuwigheid met weinig inhoudelijke discussie.

 3. Sinterklaas

  Luuk, in m’n spreadsheet is je naam zojuist groen gemarkeerd…

 4. Ed Rietdijk

  Volgens mij een heel heldere kijk op deze uit zijn juiste proportie getrokken discussie, juist omdat wij Nederlanders zo tolerant zijn (en hopelijk ook blijven) is er ruimte voor zulke opgeklopte slachtofferrol achtige uitingen. Stop daarmee en tel je zegeningen!

 5. M. van der Terp

  Wat een inhoudloze column. Ga je dit ook aan andere gediscrimineerde groepen vertellen? Homo’s die worden uitgescholden? ‘ach sommige dingen zijn nu eenmaal ‘onplezierig, ongewenst en zelfs schadelijk’. Moord partij? ‘ach sommige dingen zijn nu eenmaal ‘onplezierig, ongewenst en zelfs schadelijk’. Opgelicht? ‘ach sommige dingen zijn nu eenmaal ‘onplezierig, ongewenst en zelfs schadelijk’. Antisemitisme? ‘ach sommige dingen zijn nu eenmaal ‘onplezierig, ongewenst en zelfs schadelijk’. Als journalist uitgescholden vanwege je columns? ‘ach sommige dingen zijn nu eenmaal ‘onplezierig, ongewenst en zelfs schadelijk’.

  Je hele column leunt op een drogreden die bestaat uit ‘verveldende dingen gebeuren nu eenmaal, dus moet je ze maar negeren’ die je zou kunnen toepassen op allerlei situaties en geheel om het probleem heen lult.

  Als je geen inhoudelijk ergens op slaande columns kan schrijven, doe het dan ook niet . Vind je dit geen leuk commentaar? ‘Get over it…’

 6. Jeetje, M vd Terp. Wel lezen hoor. Een Nederlandse rechter heeft bepaald dat Zwarte Piet GEEN discriminatie is maar wel een negatieve stereotypering.

  Kun jij wil DISCRIMINATIE!!! blijven schreeuwen en boos zijn op Koelman, maar erg rationeel kom je dan niet over. Misschien dat Koelman dat bedoelt met “stap uit die slachtofferrol”????

 7. M. van der Terp

  @Erica Ja, negative steriotypering is erg genoeg om er een mening over te hebben.
  Mijnheer koelman is vrij hypocriet door te zeggen dat een Nationaal debat hierover niet nodig is, maar met deze column doet hij direct zelf mee aan het debat.

  Verder is het tijd dat je eens uit je slachtoffer rol stapt beste Erica, met al dat gebruik van caps-lock om aan te geven op welke punten je normaal zou schreeuwen.

 8. Leuk stukje cognitieve dissonantie.
  Ten eerste is de “loterij verliezer”-vergelijking een valse analogie omdat iedereen daar immers gelijke kansen heeft deel te nemen aan of te winnen in een loterij.
  Verder kan je tussen de regels door precies lezen welke racistische en beledigende boodschap zwarte piet blijkbaar voor zwarte Nederlanders heeft: ”
  In het maatschappelijk verkeer doen zich nu eenmaal een gebeurtenis voor die voor zwarte personen – voor de één meer dan voor de ander – als onplezierig, ongewenst en zelfs schadelijk kan worden aangemerkt.” „Deze gebeurtenis is inherent aan deelname aan het maatschappelijk leven, als je zwart geboren wordt in Nederland.”

  En zelfs als er geen enkel zwart persoon zich gekwetst zou voelen zou ik me er kapot voor schamen hem uit te dragen.

  Ik denk dan zelf eigenlijk ook dat mensen als Luuk gemakshalve plaatsvervangende schaamte verwarren met gekwetstheid.

 9. Van Aarsbergen

  Van Aarsbergen heeft die rechter op zichzelf wel hoog zitten. Maar ja. Ook op 1 juli 1863 -de formele afschaffing van de slavernij in Het Koninkrijk…. had die rechter waarschijnlijk opgemerkt: „In het maatschappelijk verkeer doen zich nu eenmaal gebeurtenissen voor die voor sommige personen – voor de één meer dan voor de ander – als onplezierig, ongewenst en zelfs schadelijk kunnen worden aangemerkt.”

  Dan klinkt het plots weer ‘ietsje’ pijnlijker.

  Anders gezegd: het blijft een kwestie van perceptie. En daarbij dan niet over de eigen zwarte schaduw heen willen stappen, dan blijft het enkel gedoe tot in de eeuwigheid – met weinig inhoudelijke discussie.

  En nu?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top