Speed daten

Liefde moet groeien, wil het spreekwoord – maar daarvoor is bij speeddating geen tijd. Laatst vond er in het Openluchtmuseum in Arnhem een ‘mega speeddate’ plaats. Zeshonderd mannen en vrouwen tussen de 25 en 40 jaar deden mee. De formule: steeds vijf minuten babbelen. Daarna schuiven de heren door en blijven de dames zitten. Beiden kruisen als afronding ‘ja’ of ‘nee’ aan op hun formulier en de volgende date kan beginnen.

Geertjan Overbeek, psycholoog aan de Radboud Universiteit Nijmegen, was één van de organisatoren. Hij hoopte te ontdekken wat de precieze reden is waarom partners ‘op het eerste gezicht’ voor elkaar kiezen. Daarover bestaan verschillende wetenschappelijke theorieën. Meest gangbaar is de ‘evolutionaire theorie’. De man gaat af op het uiterlijk van de vrouw; kan zij veel en gezonde nakomelingen krijgen? De soort moet immers in stand worden gehouden. De vrouw op haar beurt kiest voor een sterke man die duurzame veiligheid en geborgenheid kan garanderen, zodat zij zich geheel kan wijden aan de zorg voor haar nakomelingen. Dat zou bijvoorbeeld verklaren waarom vrouwen gevoelig zijn voor status en rijkdom.

De eerste bevindingen van Overbeek laten in ieder geval zien dat vrouwen uiterlijk net zo belangrijk vinden als mannen. Pas nadat de ‘looks’ van de man oké zijn bevonden, speelt zijn sociaal-economische status een rol.
Verder ontdekte Overbeek dat extraverte mensen meer kans maken op een relatie dan introverte mensen. Niet echt een ontdekking, als je het mij vraagt. Meer opmerkelijk is zijn derde bevinding. Hoger opgeleide vrouwen zijn selectiever dan lager opgeleide vrouwen. Zou dat ook voor mannen gelden? Het schijnt dat mannen op speeddates sowieso veel vaker ‘ja’ invullen dan vrouwen.

Hoe dan ook, je kunt je afvragen of deze bevindingen ook voor ‘de mens in zijn algemeenheid’ geldt. Zijn speeddaters doorsnee mensen? Ik denk het niet. Misschien word ik oud, maar speeddaten lijkt mij meer iets voor de zakelijke, calculerende mens. Liefde is een kwestie van kansberekening. Ga maar na, hoe meer potentiële partners je op één avond tegenkomt, des te groter de kans op een relatie.
Daarom zijn speeddates van maximaal drie minuten de laatste tijd het meest populair. Maar misschien kan het nog sneller, want laten we wel wezen; na tien seconden weet je meestal al wat voor vlees je in de kuip hebt. Alles draait om die ene kans op een eerste indruk. De gevleugelde uitdrukking bij een sollicitatie.

Hela, idee! Waarom organiseren bedrijven hun sollicitatieprocedures niet als een soort van speeddate? Waarom slechts zes van de honderd sollicitanten uitnodigen voor een lang gesprek met geforceerde vragen als ‘ben jij pro-actief’? Nodig ze alle honderd uit! Wie weet slaat de zakelijke vonk juist over bij die sollicitant met de slechte cv.
Let op mijn woorden, ‘speed solliciteren’ gaat het helemaal worden met de economische recessie voor de deur. Steeds een gesprek van maximaal drie minuten. Dat dwingt de sollicitant duidelijk en concreet te zijn. Tenminste, wanneer je een beetje extravert bent. Wie introvert is en eerst even moet wennen, heeft straks mooi het nakijken. In de liefde én in zijn werk.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.