Een skybox als bezuiniging

De Twentse onderwijsstichting Consent huurt voor 45.000 euro per jaar een skybox in het stadion van FC Twente. Let wel: als bezuiniging. Nee, ik verzin dit niet. Consent, de koepel van 33 basisscholen in de regio Enschede, zit in financieel zwaar weer. Daarom moet 2 miljoen euro worden bezuinigd. Dat doet Consent door schoolklassen groter te maken (lees: onderwijzers te ontslaan) – én door voor 45.000 euro per jaar een skybox af te huren in het stadion van FC Twente.

Een koopje, volgens Consent, want bedrijven betalen 100.000 euro voor zo’n skybox. Bovendien mag Consent de ruimte naast de skybox voortaan gratis gebruiken als vergaderzaal. Een mooie bezuiniging, aldus het bestuur, want anders hadden ze vergaderruimte moeten huren. Verdere kosten zijn er niet, want onderwijzers is gevraagd om als vrijwilliger de skybox schoon te houden en te helpen in de bediening. Nogmaals, ik verzin dit niet. Rijst de vraag: wat moet het overkoepelend bestuur van 33 basisscholen met een skybox in het stadion van FC Twente? Bestuurder Marcel Poppink: “We hebben ervoor gekozen om tijdens de wedstrijden elke keer twee vaste mensen uit het bestuur af te vaardigen.” Even googelen leert dat het College van Bestuur van Consent exact uit twee personen bestaat: voorzitter Dennis Bode en lid Marcel Poppink. Dit duo is dus alle zeventien thuiswedstrijden van FC Twente van de partij. De overige vier stoelen in de skybox rouleren. Poppink: “We gebruiken ze bijvoorbeeld als prijs voor leerlingen als zij iets bijzonders hebben gepresteerd.” Zo fungeert de skybox als een ‘inspirerende plek’ die leerlingen stimuleert het beste uit zichzelf te halen.

Ik heb nu al te doen met kinderen uit de regio Enschede die keer op keer een 10 halen voor dictee en helemaal niet van voetbal houden. Hebben Bode en Poppink ook aan hen gedacht toen ze die skybox huurden? En hoe hoog is de ‘vrijwillige’ ouderbijdrage wanneer je kind op een basisschool van Consent zit? Vragen, allemaal vragen. De allerbelangrijkste: hoe kan het dat Consent, dat in 2010 nog een eigen vermogen had van bijna 10 miljoen euro, twee jaar later opeens 2 miljoen euro moet bezuinigen? Wat is er met dat geld gebeurd? Ik vrees dat de geruchten waar zijn. Consent heeft voor 12 miljoen euro de profvoetballers Boschker, Landzaat en Douglas gekocht, van FC Twente. Logisch, want dan kunnen zij tussen de trainingen door gratis worden ingezet als conciërge. Alweer een mooie bezuiniging!

9 reacties op “Een skybox als bezuiniging”

 1. Als concierge inzetten lijkt me een goed idee. Of ze zijn geblesseerd of ze zitten op de bank. Tijd zat dus!
  super column weer…

 2. En laten het ook nog VVD’ers zijn. Marktwerking,zelfregulering veerkracht en weinig bemoeienis van de staat. Rutte zal trots op ze zijn, neoliberalisme ten top! Overigens de grootste partij geworden, wat betekend dat binnenkort de top van de zorg en andere sociale instellingen uit kostenbesparing ook een skybox gaan huren. Ja, dit landje gaat de goede kant op.

 3. In de woorden van de heer Poppink zelf:
  creëer kansen, benut kansen en vooral verzilver kansen, een voorbeeld zijn voor anderen en geloven in mijzelf.

 4. Léon, je maait de woorden voor mijn voeten weg! Wat een lacher, die eigenlijk om te janken is.

 5. En nog een vraag: Hoe kwam consent in 2006-2007 ineens aan die acht miljoen? Wietkwekerij?

 6. Paul Rijnders

  Beste Luuk,

  Een perfecte artikel. Bewijst eens en te meer dat we in Nederland behoorlijk de weg kwijt zijn, en ons gezonde verstand aan het kwijtraken zijn.
  Helaas lees ik dagelijks dit soort berichten van onzinnige acties van ” geliberaliseerde” ex-overheidsinstellingen.
  De reactie van bestuurder Poppink bewijst dat in algemene zin bestuurders dit soort zaken volstrekt normaal vinden. Moreel verval noem ik dit.
  Als een commercieel bedrijf dit doet heb ik daar geen problemen mee, maar het gebruik van overheidsgeld ( ons geld ) voor dit soort fratsen vind ik te ver gaan.

 7. Paul Rijnders

  Luuk,
  In het onderwijs kom je wel meer tegen dat in de loop der tijd door te bezuinigen een behoorlijk vermogen opgebouwd is. In jaarrekeningen vind je nog wel eens een opgepot en belegd vermogen van een x-factor hoger dan de jaarlijkse budgetverstrekkingen aan de betrokken scholen. Ik schrik dan ook niet van een eigen vermogen van 10 mln euro in 2010. Dat is netjes belegd waarschijnlijk.
  Daarnaast heeft een bestuurder van Consent zichzelf weg ( lees met “vervroegd pensioen”) gestuurd en hier een bedrag van 500.000 euro voor uitgetrokken.
  Dit valt niet uit te leggen aan de leerkrachten die geconfronteerd worden met grote klassen en minder geld voor materialen, maar wel met het verzoek om de Sky-box schoon te maken en als gastheer of vrouw op te treden.

 8. Ja de tijden van het oude Rome met haar spelen herrijzen….
  Als generaals bevolkt men de circussen, inspiratie halend uit jonge mannen die onderling dualeren om de winst……..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top