Een skybox als bezuiniging

De Twentse onderwijsstichting Consent huurt voor 45.000 euro per jaar een skybox in het stadion van FC Twente. Let wel: als bezuiniging. Nee, ik verzin dit niet. Consent, de koepel van 33 basisscholen in de regio Enschede, zit in financieel zwaar weer. Daarom moet 2 miljoen euro worden bezuinigd. Dat doet Consent door schoolklassen groter te maken (lees: onderwijzers te ontslaan) – én door voor 45.000 euro per jaar een skybox af te huren in het stadion van FC Twente.

Een koopje, volgens Consent, want bedrijven betalen 100.000 euro voor zo’n skybox. Bovendien mag Consent de ruimte naast de skybox voortaan gratis gebruiken als vergaderzaal. Een mooie bezuiniging, aldus het bestuur, want anders hadden ze vergaderruimte moeten huren. Verdere kosten zijn er niet, want onderwijzers is gevraagd om als vrijwilliger de skybox schoon te houden en te helpen in de bediening. Nogmaals, ik verzin dit niet. Rijst de vraag: wat moet het overkoepelend bestuur van 33 basisscholen met een skybox in het stadion van FC Twente? Bestuurder Marcel Poppink: “We hebben ervoor gekozen om tijdens de wedstrijden elke keer twee vaste mensen uit het bestuur af te vaardigen.” Even googelen leert dat het College van Bestuur van Consent exact uit twee personen bestaat: voorzitter Dennis Bode en lid Marcel Poppink. Dit duo is dus alle zeventien thuiswedstrijden van FC Twente van de partij. De overige vier stoelen in de skybox rouleren. Poppink: “We gebruiken ze bijvoorbeeld als prijs voor leerlingen als zij iets bijzonders hebben gepresteerd.” Zo fungeert de skybox als een ‘inspirerende plek’ die leerlingen stimuleert het beste uit zichzelf te halen.

Ik heb nu al te doen met kinderen uit de regio Enschede die keer op keer een 10 halen voor dictee en helemaal niet van voetbal houden. Hebben Bode en Poppink ook aan hen gedacht toen ze die skybox huurden? En hoe hoog is de ‘vrijwillige’ ouderbijdrage wanneer je kind op een basisschool van Consent zit? Vragen, allemaal vragen. De allerbelangrijkste: hoe kan het dat Consent, dat in 2010 nog een eigen vermogen had van bijna 10 miljoen euro, twee jaar later opeens 2 miljoen euro moet bezuinigen? Wat is er met dat geld gebeurd? Ik vrees dat de geruchten waar zijn. Consent heeft voor 12 miljoen euro de profvoetballers Boschker, Landzaat en Douglas gekocht, van FC Twente. Logisch, want dan kunnen zij tussen de trainingen door gratis worden ingezet als conciërge. Alweer een mooie bezuiniging!

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.