Roxeanne Hazes en het lijntje met God

Bijna iedereen schijnt een lijntje met boven te hebben. Zo meldde De Telegraaf onlangs dat Roxeanne Hazes elke avond wordt bezocht door de geest van haar overleden vader André. Tenminste, dat beweert haar moeder Rachel. Het 15-jarige meisje is helemaal in de ban van de dagelijkse bezoekjes van haar pa uit het dodenrijk. Opmerkelijk, want in mei 2006 meldde Rachel nog dat haar André was gereïncarneerd in een kikker. “Ik was op vakantie en elke dag zagen we een kikker. En op de laatste dag kwam hij binnenlopen. Andere mensen zullen denken: ze spoort niet. Maar ik denk: dat is Dré”.

Ach ja, je moet er open voor staan. Neem nu het tv-medium Char, een dyslectische vrouw (zes letters mis, eentje raak) die contact heeft met de doden. Rachel mocht ook bij haar aanschuiven. Wonder boven wonder was de naam van haar dierbare (“is it with a D? Dré? An-dré perhaps?”) zo geraden. De weduwe barstte in tranen uit toen Char wist te melden dat André nog altijd “still in love with you” is.

Waar gewone stervelingen met geesten babbelen, daar praat de president van de Verenigde Staten met God zelf. Bush beweerde in juni 2003, tijdens een bezoek aan het Midden-Oosten, dat God hem hoogstpersoonlijk had opgedragen Irak en Afghanistan binnen te vallen. “God vertelde mij: ‘George, ga erop af en bestrijd de terroristen in Afghanistan’. Dat heb ik gedaan. Daarna zei God: ‘George, maak een eind aan de tirannie in Irak…’ en dat heb ik gedaan. En nu weer voel ik Gods woorden tot me komen”.

Heel verhelderend. Die leugen over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak is dus een smoes in opdracht van God. Geen wonder dat Balkenende zich zo fel verzet tegen een onderzoek naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. Die oorlog is de wil van God en daar mag niet aan worden getornd. In een grot in Lourdes verscheen de Heilige Maagd Maria voor Bernadette, in het Oval Office verscheen God voor George Bush. Zolang we dat helder voor ogen houden, komt alles goed.

In dat licht moeten we de uitspraak van Balkenende zien toen hij enkele weken geleden in het religieuze televisieprogramma Hour of Power zei: “zonder geloof kun je niet functioneren”. En zo is het maar net. Wie niet gelooft, wandelt in duisternis. Daarom gelooft Rachel Hazes in kikkers, gelooft Roxeanne in geesten, gelooft Bush in God en gelooft Balkenende op zijn beurt weer in Bush – in zijn ogen toch een beetje de plaatsvervanger van God op aarde.

Zonder geloof ben je nergens. Daarom kies ik bij nader inzien toch maar voor de heilige Dré. In het ergste geval betekent dat elke zondagochtend verplicht knakworstjes eten en in plaats van een kruisbeeld een Heineken thuistap boven de deur.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!