Reclame op zijn Amerikaans

Tina Nijkamp, programmadirecteur van SBS6, is uitgeroepen tot ‘Omroepvrouw van het Jaar’. Onder haar supervisie is SBS6 “definitief uitgegroeid tot een volwassen tv-zender”. Reden om gisteravond maar weer eens te kijken. Tussen half negen en één uur ’s nachts trokken achtereenvolgens aan mij voorbij: ‘De 25 meest hilarische sketches aller tijden’, ‘Hart van Nederland’, ‘Piets weerbericht’, ‘Shownieuws’, ‘Kliniek voor gênante aandoeningen’ en ‘Jezelf verbouwen en dan trouwen’.

Nee, dan het SBS6 televisieaanbod voor vanavond. De hitseries House en The Mentalist. Let wel, met daarin reclameblokken ‘volgens Amerikaans model’. Dat is nieuw en werkt als volgt. SBS6 gaat de twaalf minuten reclame die ze maximaal per uur mag uitzenden, zoveel mogelijk spreiden. Dus niet de gebruikelijke twee blokken van zes minuten, maar bijvoorbeeld zes blokken van twee minuten. Of twaalf blokken van één minuut; krijgt u na elke vier minuten House één minuut reclame voor de kiezen.

O, u heeft een harddisk recorder en spoelt lekker door? Juich niet te vroeg. Wat sowieso blijft, is de reclamebalk bovenin beeld. Maar dat is nog niet het ergste. SBS6 experimenteert volop. Enkele maanden geleden floepte middenin een aflevering van House zomaar ineens het beeld een stukje naar rechts. Links verscheen Gerard Joling. Hij duwde met beide handen de aflevering van House letterlijk van het scherm om (“mag ik even tussendoor?”) te melden dat morgen de talentenjacht ‘Popstars’ weer begint. Daarna schoof de aflevering van House weer terug in beeld.

Irritant? Dan heeft de toekomst nog iets voor u in petto: Special Effects Advertising. U kijkt straks naar House. De horkerige chirurg is druk doende een gezwel, zo groot als een voetbal, uit de buik van een zwangere vrouw te verwijderen. Veel gewroet, de camera zoomt in. Daar verschijnt de enorme tumor in beeld. Of toch niet, want SBS6 heeft er het pratende hoofd van Leen, van Frisia, voor in de plaats gemonteerd. Leen vertelt hoe fijn Frisia het vindt om uw droomwens (die nieuwe keuken) mogelijk te maken.
Of nog erger; ze monteren elke vijf minuten even het eierhoofd van de filiaalmanager van Albert Heijn op het lichaam van House (“we hebben nu toch iets bijzonders”). Ja, het gaat gebeuren. Commerciële televisie is er immers niet voor de kijker, maar voor de adverteerder.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.