Reclame op zijn Amerikaans

Tina Nijkamp, programmadirecteur van SBS6, is uitgeroepen tot ‘Omroepvrouw van het Jaar’. Onder haar supervisie is SBS6 “definitief uitgegroeid tot een volwassen tv-zender”. Reden om gisteravond maar weer eens te kijken. Tussen half negen en één uur ’s nachts trokken achtereenvolgens aan mij voorbij: ‘De 25 meest hilarische sketches aller tijden’, ‘Hart van Nederland’, ‘Piets weerbericht’, ‘Shownieuws’, ‘Kliniek voor gênante aandoeningen’ en ‘Jezelf verbouwen en dan trouwen’.

Nee, dan het SBS6 televisieaanbod voor vanavond. De hitseries House en The Mentalist. Let wel, met daarin reclameblokken ‘volgens Amerikaans model’. Dat is nieuw en werkt als volgt. SBS6 gaat de twaalf minuten reclame die ze maximaal per uur mag uitzenden, zoveel mogelijk spreiden. Dus niet de gebruikelijke twee blokken van zes minuten, maar bijvoorbeeld zes blokken van twee minuten. Of twaalf blokken van één minuut; krijgt u na elke vier minuten House één minuut reclame voor de kiezen.

O, u heeft een harddisk recorder en spoelt lekker door? Juich niet te vroeg. Wat sowieso blijft, is de reclamebalk bovenin beeld. Maar dat is nog niet het ergste. SBS6 experimenteert volop. Enkele maanden geleden floepte middenin een aflevering van House zomaar ineens het beeld een stukje naar rechts. Links verscheen Gerard Joling. Hij duwde met beide handen de aflevering van House letterlijk van het scherm om (“mag ik even tussendoor?”) te melden dat morgen de talentenjacht ‘Popstars’ weer begint. Daarna schoof de aflevering van House weer terug in beeld.

Irritant? Dan heeft de toekomst nog iets voor u in petto: Special Effects Advertising. U kijkt straks naar House. De horkerige chirurg is druk doende een gezwel, zo groot als een voetbal, uit de buik van een zwangere vrouw te verwijderen. Veel gewroet, de camera zoomt in. Daar verschijnt de enorme tumor in beeld. Of toch niet, want SBS6 heeft er het pratende hoofd van Leen, van Frisia, voor in de plaats gemonteerd. Leen vertelt hoe fijn Frisia het vindt om uw droomwens (die nieuwe keuken) mogelijk te maken.
Of nog erger; ze monteren elke vijf minuten even het eierhoofd van de filiaalmanager van Albert Heijn op het lichaam van House (“we hebben nu toch iets bijzonders”). Ja, het gaat gebeuren. Commerciële televisie is er immers niet voor de kijker, maar voor de adverteerder.

5 reacties op “Reclame op zijn Amerikaans”

 1. En wij maken ons daarover druk. Wij zijn de niet kijkerts. De campingtokkies kijken gewoon door, want bij oprah doen ze dat toch ook.
  Ene Jan op de camping zei: “Mijn wijf, die blonde slet daar op de stretcher, lult ook altijd door mij heen, dus wat kan het mij verdommen”

 2. Televisie. Is dat niet zo’n scherm zonder toetsenbord waar je niet zelf bepaalt wat je wilt zien?

  Ik dacht dat dat failliet was…

 3. Ha nu weet ik weer waarom ik enkele jaren een schotelantenne genomen heb!

  De hele BN kliek gaat al jaren aan mn neus voorbij! En… test het maar, je mist niks!

 4. Mmh, ik had iets anders verwacht toen je het over “Amerikaanse advertenties” had – wat je beschrijft hebben we hier in New Jersey niet op TV. Wat je wel kunt verwachten:

  Ieder reclameblok een ander *patroon* – doorspoelen op de DVR en op het juiste moment stoppen is er niet bij, want de ene keer is de aankondiging voor het volgende programma halverwege en de andere keer aan het einde

  Weinig reclame aan het begin, veel aan het einde. “Prisonbreak” was een fantastische serie, maar ik kon het niet aanzien. Aan het begin van iedere aflevering reclame om de vijf a tien minuten, dat gaat nog wel. Aan het einde zo ongeveer bij iedere scene een advertentie.

  Locale reclame! De landelijke netwerken laten invulling van bepaalde reclameblokken aan de plaatselijke kabel over. En dat betekent één van de 30,000 plaatselijke 2e hands auto-dealers, meubelzaken, bejaardentehuizen en steakhouses.

  Maar geen doorlopende balkjes, rolf wouters die het programma uit beeld duwt en zeker niet de special effects advertising. Dat is zelfs de Amerikaanse consument te gortig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top