Proefballon van Vermeend

PvdA-minister Willem Vermeend mag graag koketteren met de woorden die wijlen Maarten van Traa ooit sprak tegen Joop den Uyl: “Je kunt aan Willem alles overlaten, behalve het socialisme.”

En dat blijkt, want als het aan onze minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ligt, moeten bijstandsmoeders met kinderen onder de vijf jaar verplicht aan de slag. Een aangeboden baan mag niet worden geweigerd. Natuurlijk heeft de slimme salonsocialist ook nog goed nieuws: bijstandsmoeders hoeven voortaan niet meer verplicht te solliciteren. Don’t call us, we’ll call you. En voor kinderopvang wordt gezorgd door de gemeente.

Je hoeft geen genie te zijn om hier nattigheid te voelen. Niet meer solliciteren, maar wel verplicht zijn elke functie aan te nemen. Dat riekt naar slecht betaalde banenplannetjes, want de leuke vacatures zijn in onze samenleving allang vergeven. Voor bijstandsmoeders betekent dit – als de plannen doorgaan – gedwongen asperges steken, billen wassen in de zorgsector en stadswacht spelen.

Zo gaat Vermeend dus om met duizenden bijstandsmoeders én -kinderen die dankzij onze sociale wetgeving geen cent hebben te makken. Sterker nog: als het aan de minister ligt, wordt bijstandsmoeders ook nog eens de keuze ontnomen die andere moeders wel hebben: thuis voor de kinderen zorgen óf deelnemen aan het arbeidsproces. Want volgens Vermeend zullen bijstandsmoeders die lange tijd aan de kant staan, geen baan meer vinden wanneer hun kinderen groot zijn. Daarom is enige dwang gerechtvaardigd.

Dat deze prietpraat natuurlijk ook geldt voor moeders met een werkende echtgenoot, komt niet ter sprake. Wat Vermeend betreft, mogen die dames het vrijwilligerswerk doen dat voor bijstandsmoeders geen optie is. Want belangeloos iets betekenen voor je medemens brengt geen geld in het laatje, net zoals het verschonen van luiers economisch gezien volstrekt nutteloos is.

Gelukkig hoeven de bijstandsmoeders van Nederland zich vooralsnog geen zorgen te maken over de snode plannetjes van Vermeend. Eerder dit jaar strandde een soortgelijk voorstel van zijn voorganger De Vries in de Tweede Kamer. De Vries was voor het gemak even vergeten een belangrijke randvoorwaarde voor zijn plan te regelen, namelijk kinderopvang.

Dat heeft Vermeend nu wel gedaan. In ieder geval op papier. Een gemeente met onvoldoende kinderopvang mag bijstandsmoeders geen functie aanbieden. Het resultaat van deze toevoeging laat zich raden. Wachten op kinderopvang is Wachten op Godot. Bovendien mislukte eerder dit jaar een plan van het kabinet om het aantal plaatsen in de kinderopvang te verdubbelen. Er waren geen peuterleidsters voorhanden.

Aldus kan het plan van minister Vermeend met een gerust hart door de papierversnipperaar worden gehaald. Goed nieuws, maar toch vraag je je af wat de bewindsman met zijn proefballonnetje voor ogen had. Waarschijnlijk minder dan niets – en da’s toch wel een beetje sneu. Wél deelnemen aan het arbeidsproces – nota bene als minister – maar toch mijlenver buiten de maatschappij staan. Hoogste tijd dus om eens een proefballonnetje op te laten dat wél werkt: weg met die voormalige cijfer-nerd van Financiën. Laten we een bijstandsmoeder minister van Sociale Zaken maken.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!