Prinses Annette betreurt van alles

Een gewoon meisje dat prinses wordt, zoiets gaat altijd mis. Neem nu prinses Annette, de echtgenote van prins Bernhard jr. Ik wist niet eens dat ze bestond, maar madame heeft zich de afgelopen week flink in de picture gereden. Letterlijk. Ze zoefde met een snelheid van 155 kilometer per uur over een weggetje nabij Uddel, waar een maximum van 80 kilometer per uur geldt.
Eerst dacht ik nog: wat gaat zo’n op hol geslagen koets hárd, maar nee, prinses Annette bestuurde een sportwagen. Waarschijnlijk de Ferrari van haar echtgenoot, want Bernhard jr. heeft net als wijlen zijn grootvader een voorliefde voor Italiaanse bolides die het vooral goed doen als verlengstuk van de penis.
Ik zie helemaal voor me hoe Annette door het pittoreske Uddel scheurde. Eén hand aan het stuur en met haar andere hand minzaam wuivend naar het plebs – inclusief een agent met een lasergun. Een beetje dom, want haar schoonpapa heet Pieter van Vollenhoven en is voorzitter van de Raad voor de Verkeersveiligheid.

Zoals te doen gebruikelijk mocht de Rijksvoorlichtingsdienst de scherven lijmen. In een officiële verklaring liet de RVD weten dat prinses Annette “de kwestie betreurt”. Betreuren, wat betekent dat eigenlijk? Zou de RVD soms bedoelen dat prinses Annette spijt heeft?

Hoe ‘betreuren’ moet worden uitgelegd, demonstreerde de advocaat van de Amerikaan die op station Roosendaal een 22-jarige student met een hakbijl afslachtte. De strafpleiter vertelde op televisie dat zijn cliënt de moord ten zeerste betreurde. Spijt dus? Nou nee, maar meneer had liever een commando van de plaatselijke kazerne in mootjes gehakt. Nu had hij zich tevreden moeten stellen met een willekeurige passant. Ja, heel betreurenswaardig. De slachtpartij had zoveel mooier kunnen zijn.

Zo zie je maar weer. Met ‘betreuren’ kun je alle kanten op. Rijst de vraag: wat zou prinses Annette nu écht betreuren? Dat ze te hard reed of dat daar plots een agent in de berm stond? Ik gok op het laatste.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.