Peptalk

– Het is waar Kay, het is waar. Ik heb gebrek aan inhoud.
– Onzin! De campagne gaat geweldig. En ik kan het weten. Ik ben jouw spindoctor.
– Ja maar, steeds als Rutte met getallen en feiten op de proppen komt, weet ik het niet meer.
– Je hebt je oneliners toch? ‘Ik ben niet links, niet rechts, maar recht door zee’. Dat is nu al een klassieker. Net als dat ‘let’s go!’. Ook al zo’n geweldige vondst. Dát onthouden de mensen.
– Ja maar, Rutte pakt me steeds op allerlei feiten. Dat gaat ie vanavond, bij ons derde debat in Apeldoorn, weer doen. Hij is een man van inhoud. Hij kent alle dossiers.
– Wat nou inhoud? Inhoud is leeg. Het gaat toch om jou? Gebrek aan inhoud is juist je sterkste wapen! Inhoud leidt alleen maar af, dat heb ik in Amerika wel geleerd. Jij bent Rita! Het merk Rita. Met jou haal je daadkracht in huis. Jij bent een stoer wijf. Jouw boodschap vanavond is: “ik ben Rita. En ik ben wie ik ben.”
– En wat wil ik daarmee zeggen?
– Nou ja, niks eigenlijk. Maar daar is het ook een statement voor. Daar smullen de mensen van! Dan denken ze: zozo, die Rita, die weet het wel even mooi te zeggen!
– ‘Ik ben Rita en ik ben wie ik ben.’ Wacht even. Dan schrijf ik dat op.
– Daar zal Rutte niet van terug hebben!
– Maar wat als hij blijft doorzagen over de inhoud? Ik bedoel, ik heb niet eens een programma op schrift.
– Je hebt ook helemaal geen programma nodig. Je zegt gewoon: ‘ik geen inhoud? Meneer Rutte, als we samen voor de spiegel staan, dan kunt u met eigen ogen zien dat ik zeker dertig kilo meer inhoud heb dan u.’ Hahaha! Moet je de zaal eens horen lachen. Stoten ze elkaar aan en zeggen: ‘nou, die Rita, die is niet omver te praten’.
– Maar wat is nu mijn visie?
– Visie? Visie? Luister: Frits Bolkestein steunt je. Hoor je die man praten over visie? Hij steunt je omdat je voor de VVD meer stemmen trekt dan Rutte. Visie zal hem worst wezen.
– Maar als Rutte nu naar mijn visie vraagt?
– Rita, word eens wakker! We leven in 2006! Losers zonder charisma, ja, die moeten het van hun visie hebben. Maar jij niet! Kijk naar John de Wolf. Had hij een visie op de Argentijnse Tango? Nee, maar toch stemde iedereen op hem. Nou dan! Je roept gewoon: ‘we hebben in dit land veel te lang over ons heen laten lopen!’ En dan zeg je iets over ‘ophouden met pamperen’ en dat de overheid er voor de burger is, en niet omgekeerd. En altijd eindigen met ‘punt uit’. Dat is meer dan voldoende. Anders wordt het allemaal veel te moeilijk voor de mensen.
– Wacht even, nu snap ik het. Geen visie is ook een visie!
– Zo is het maar net, Rita. Hou die gedachte goed voor ogen. Die duidelijkheid, die consequentie, dat spreekt mensen aan. Vanavond vreet jij Rutte met huid en haar op!

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!