Participatiecontract

“Zo. En wie hebben we hier? Meneer… oei, dat is wel een heel lastig uit te spreken achternaam. Zal ik u dan maar gewoon meneer Achmed noemen? Ja? Mooi. Gaan we het nu hebben over het participatiecontract dat hier voor ons ligt. Een belangrijk moment! Een heuglijk moment ook, want als u het tekent, onderschrijft u als nieuwkomer de Nederlandse normen en waarden.

Wablief? Ja, u komt uit Syrië, uit Aleppo. Ik weet het. Meneer Achmed, momentje. Die raketaanval met veertig doden, waarbij uw dochtertje omkwam, dat heeft u al verteld. Vind ik heel erg naar voor u. Haar buik lag helemaal open, ik weet het. U zat daar op uw knieën met haar ingewanden in uw handen. Tijdens de inburgeringscursus begon u daar ook al over, elke les opnieuw. Dat was niet fijn. Nee, alstublieft, u herhaalt zichzelf een beetje. Als iemand u vraagt: ‘hoe gaat het?’ dan kunt u toch gewoon ‘goed’ antwoorden, zoals het hoort? Waarom weigert u dat steeds? Dat is niet volgens de Nederlandse normen en waarden. Ja, het fotootje van uw dochter heb ik al gezien, wees er maar zuinig op. Inderdaad, een heel mooi meisje. Maar nu zijn we in Nederland ja? Ne-der-land. Laten we vooruit kijken, naar de toekomst. Vandaar dit participatiecontract. Als Nederlandse samenleving verwachten wij het een en ander van u. Bijvoorbeeld dat u actief de gelijke rechten van mannen en vrouwen onderschrijft. Waarom kijkt u opeens zo sip? Uw vrouw? Wat is er met uw vrouw? Op een dag kwam een gewapende militie langs? In Aleppo? En toen? Ze dwongen u toe te kijken? Hoe bedoelt u? Urenlang? O jee. Dat moet verschrikkelijk voor u zijn geweest. Maar daar gaat het niet om. Dit is Nederland en wij willen een evenredige verdeling tussen man en vrouw bij de publieke omroep. Bijvoorbeeld meer vrouwelijke gasten bij Pauw & Witteman. Maar ook wat vaker Hanneke Groenteman op tv. Dat moet u als nieuwkomer natuurlijk wel accepteren.

Wablief? Hebben tanks van de regering uw huis in puin geschoten? Nou, hier is de woningmarkt ook ingestort. Begrijpt u dat? Ja, nu word ik toch een klein beetje boos op u. Voor ons is het net zo goed roeien met de riemen die we hebben. Het zou dus fijn zijn wanneer u als nieuwkomer een beetje oog heeft voor wat óns zo bezighoudt. Spreken we dat af? Hallo, meneer Achmed? Zeg, waarom huilt u nu? Nou moe.”

14 reacties op “Participatiecontract”

 1. Mijn complimenten voor deze column !
  Ik ken een uit Irak gevlucht gezin, de vrouw en haar kinderen redden zich wel, maar de man is volledig van de kaart door hetgeen hij heeft meegemaakt.Hij weet soms van voren niet meer dat hij van achteren nog leeft en blijft nog zo’n beetje op de been door medicijnen en goede geestelijke gezondheidszorg ( Ook zo iets ! Ja, daar moeten we vooral op gaan korten hoor !).
  En nu maar hopen dat Lodewijk Asscher dit ook leest.

 2. GEK DAT DE MAN IS INGESTORT EN DE VROUW EN KINDEREN ZICH REDDEN.WAT EEN HELD,GEZICHTSVERLIES ?,,DAAROM HALEN VROUWEN HUN RIJBEWIJS,ALS EEN MAN ZAKT IS HET WEER GEZICHTS VERLIES…ENZ ENZ.
  HELEMAAL WEER OKE LUUK.

 3. Ik kan er met me pet niet bij hoe respectloos Luuk Koelman is. Mensen vluchten hierheen voor veiligheid omdat ze niet eens meer normaal kunnen leven in hun thuis land. En dan komt er een botte gevoelloze columnist die denkt alles te kunnen zeggen… Met deze column maakt u geen vrienden mr. Koelman.

 4. een vrolijke fan

  Ik kan er met me pet niet bij hoe dom Priscilla is. Schrijft een columnist een sarcastische column over ons belachelijke integratiebeleid, komt er zo’n domme doos reageren die niet eens doorheeft wat de bedoeling van de columnist is. Nee ik ben blij dat zij geen vriendin van jou wil zijn Luuk.

  Blijven krassen, al doet t zeer!

 5. Je moet het integratie- en immigratiebeleid een keer meegemaakt hebben om te zien hoe harteloos het is. De meeste Nederlanders vinden het helaas wel prima ( weg met al die rare buitenlanders ) totdat ze eens geconfronteerd worden met vrienden, buren of een liefde van ver om in te zien hoe het echt zit. Zie ook eerste reactie. Prima column dus.

 6. @Stef Van iemand die Priscilla heet verwacht ik niet anders dan dat ze een domme kut is, fijn dat mijn vooroordelen uitkomen.

 7. waar kan je er met je pet niet bij Priscilla? de kapstok? ik snap je niet priscilla!

 8. De eerste prijs voor de domste reactie gaat naar Ger, maar die geeft er wel vaker blijk van het allemaal niet zo te snappen.En voor de rest vind ik de kwalificaties aan het adres van Priscilla ook niet zo beschaafd.Voor mijn werk heb ik gesproken met voor Pinochet gevluchtte Chilenen, voor Videla gevluchtte Argentijnen, voor Saddam Hoessein gevluchte Irakezen en voor de diverse Iraanse opperhoofden gevluchtte Iranieërs.Wat deze mensen hebben meegemaakt is met geen pen te beschrijven en daarom is dit stukje van Luuk zo goed: hij snapt dit dus wel.

 9. Raarinelkaar

  Niet goed te praten natuurlijk, maar door de opeenstapeling van hollands klein leed dreigt het menselijk ‘wereldleed’ elders inderdaad ondergesneeuwd te raken. Treffende schets van ” ‘t hemd is nader dan de rok”.

 10. Belangrijk is te constateren dat we geen appelen en peren met elkaar vergelijken. Voor de bevolking van Syrië en Noor-Korea: deze mensen leven in de hel op aarde.En de lijst met landen waar het verschrikkelijk toeven is, is lang.
  In ons land hebben we allemaal te eten, een dak boven ons hoofd en vrijheid van godsdienst, pers en meningsuiting.
  Maar dat wil nog niet zeggen dat in ons land er best ook wel iets te mopperen valt, want de lasten en lusten zijn er niet gelijk verdeeld, er kunnen gevallen van klassejustitie worden gemeld en de grootsmoelen proberen de baas te spelen.
  Het stukje van Luuk is daarom zo goed: hij laat die ambtenaar de fout maken appelen en peren met elkaar te vergelijken..

 11. Stanley Messie

  @Priscilla. Als je kunt koken wil ik met je trouwen.

  @Luuk. Wederom precies de vinger op de etterende wond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *