Participatiecontract

“Zo. En wie hebben we hier? Meneer… oei, dat is wel een heel lastig uit te spreken achternaam. Zal ik u dan maar gewoon meneer Achmed noemen? Ja? Mooi. Gaan we het nu hebben over het participatiecontract dat hier voor ons ligt. Een belangrijk moment! Een heuglijk moment ook, want als u het tekent, onderschrijft u als nieuwkomer de Nederlandse normen en waarden.

Wablief? Ja, u komt uit Syrië, uit Aleppo. Ik weet het. Meneer Achmed, momentje. Die raketaanval met veertig doden, waarbij uw dochtertje omkwam, dat heeft u al verteld. Vind ik heel erg naar voor u. Haar buik lag helemaal open, ik weet het. U zat daar op uw knieën met haar ingewanden in uw handen. Tijdens de inburgeringscursus begon u daar ook al over, elke les opnieuw. Dat was niet fijn. Nee, alstublieft, u herhaalt zichzelf een beetje. Als iemand u vraagt: ‘hoe gaat het?’ dan kunt u toch gewoon ‘goed’ antwoorden, zoals het hoort? Waarom weigert u dat steeds? Dat is niet volgens de Nederlandse normen en waarden. Ja, het fotootje van uw dochter heb ik al gezien, wees er maar zuinig op. Inderdaad, een heel mooi meisje. Maar nu zijn we in Nederland ja? Ne-der-land. Laten we vooruit kijken, naar de toekomst. Vandaar dit participatiecontract. Als Nederlandse samenleving verwachten wij het een en ander van u. Bijvoorbeeld dat u actief de gelijke rechten van mannen en vrouwen onderschrijft. Waarom kijkt u opeens zo sip? Uw vrouw? Wat is er met uw vrouw? Op een dag kwam een gewapende militie langs? In Aleppo? En toen? Ze dwongen u toe te kijken? Hoe bedoelt u? Urenlang? O jee. Dat moet verschrikkelijk voor u zijn geweest. Maar daar gaat het niet om. Dit is Nederland en wij willen een evenredige verdeling tussen man en vrouw bij de publieke omroep. Bijvoorbeeld meer vrouwelijke gasten bij Pauw & Witteman. Maar ook wat vaker Hanneke Groenteman op tv. Dat moet u als nieuwkomer natuurlijk wel accepteren.

Wablief? Hebben tanks van de regering uw huis in puin geschoten? Nou, hier is de woningmarkt ook ingestort. Begrijpt u dat? Ja, nu word ik toch een klein beetje boos op u. Voor ons is het net zo goed roeien met de riemen die we hebben. Het zou dus fijn zijn wanneer u als nieuwkomer een beetje oog heeft voor wat óns zo bezighoudt. Spreken we dat af? Hallo, meneer Achmed? Zeg, waarom huilt u nu? Nou moe.”

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.