Open brief aan Sven Kramer

Sven, in godsnaam! Ontmoet hem niet! Wie? Balkenende natuurlijk! Vanaf vandaag is Jan Peter present op de Olympische winterspelen in Vancouver en hij moet en zal Sven Kramer ontmoeten. Zaterdag zit hij op de tribune bij de vijf kilometer. Nadat jij goud hebt gewonnen, wil hij je even omhelzen.

‘So what?’ denk je misschien. Sven, waar het om gaat: je moet die tien kilometer ook nog door! Nu vraag jij: wat heeft dat met Jan Peter Balkenende te maken? Welnu, alles! Ik weet dat je niet bijgelovig bent, maar die man is bad karma.
Hij is bezig aan zijn vierde kabinet, maar denk je dat hij ook maar één kabinet naar de eindstreep heeft gebracht? Echt niet! Zijn eerste kabinet sneuvelde al na 86 dagen. Dat is net zoiets als starten op de tien kilometer, om vlak voor de eerste bocht het ijs alweer te verlaten. Keihard getraind, zijn stinkende best gedaan, maar het zat er nét niet in. Zo gaat het keer op keer mis met Jan Peter. Verwonderlijk? Nee. IJs en politiek hebben veel met elkaar gemeen. Sven, kijk naar die man. Hij heeft nog nooit een rit uitgereden. Als een pinguïn beweegt hij zich over het ijs. Hopla, daar gaat ie weer onderuit. Pardoes op dat parmantige kontje van hem. Altijd vanuit stilstand, want veel vooruitgang zit er niet in zijn beleid. En vervolgens weer paniekerig overeind krabbelen en maar doen alsof er niets aan de hand is. Op naar de volgende valpartij.

Die man is in alles jouw tegenpool, Sven. Hij houdt ook helemaal niet van hardrijden. Kunstschaatsen, daar ligt zijn hart. Al dat gedraai. Vindt ie prachtig. Jan Peter hoopt maar één ding: dat jouw goud ook op hem afstraalt. Alleen daarom komt hij je aanmoedigen en feliciteren, het liefst met lekker veel pers erbij.
Houd hem verre van je, Sven. Ontwijk die man, poeier hem af. Hij gebruikt je. Of dacht je soms dat Jan Peter straks in Oslo ook Sieneke gaat aanmoedigen? Dat is hem te min, hij ziet haar niet eens staan. Geen felicitatie kon er van af, afgelopen zondag. Geen sms’je, niets. Weet je waarom? Omdat Sieneke te veel op hem lijkt: Nederland vertegenwoordigen terwijl absoluut niemand je ziet zitten.

10 reacties op “Open brief aan Sven Kramer”

 1. han van mourick

  Joh, eer balkie bij Sven is , is Sven al gehuldigt, gedoucht en zit incognito op de tribune, staat Balkie het ijs nog van z `n katholieke aars te vegen…wordt ie gemaand de baan te verlaten omdat de 500 meter mannen begint uuuuuuuuren later

 2. Hr.Koelman,
  dat is nou niet erg aardig t.o van sieneke.

  nou ja als die 2 miljoen kijkers haar maar zien staan.

 3. Alle parabolen zijn hier op los te laten, zoals daar zijn
  – Balkenende en een scheve schaats rijden
  – Balkenende zakt door het ijs
  – Oost, West, Kluun best
  – Als het kabinet verdronken is dempt men het wak
  – Wie een held op sokken is moet schaatsen aan trekken
  – Beter 1 Sven om de nek dan 10 ministers in je zak
  etc, etc, etc

 4. Sieneke en JP hebben één ding gemeen:
  Vader Abraham schreef de tekst.

 5. “Jan Peter hoopt maar één ding: dat jouw goud ook op hem afstraalt. Alleen daarom komt hij je aanmoedigen en feliciteren, het liefst met lekker veel pers erbij.”

  Ik heb de waarheid nog nooit zo helder en kort geformuleerd gezien.

 6. han van mourick

  Mocht Sven goud halen, dan hoop ik dat de organisatie zo vriendelijk zou willen zijn om even het podium te onderzoeken, ik wil tijdens een eventueel “volks”lied geen zwaaiende Jan Peter tussen de benen van Sven zien, dag Mams …….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top