Open brief aan Sven Kramer

Sven, in godsnaam! Ontmoet hem niet! Wie? Balkenende natuurlijk! Vanaf vandaag is Jan Peter present op de Olympische winterspelen in Vancouver en hij moet en zal Sven Kramer ontmoeten. Zaterdag zit hij op de tribune bij de vijf kilometer. Nadat jij goud hebt gewonnen, wil hij je even omhelzen.

‘So what?’ denk je misschien. Sven, waar het om gaat: je moet die tien kilometer ook nog door! Nu vraag jij: wat heeft dat met Jan Peter Balkenende te maken? Welnu, alles! Ik weet dat je niet bijgelovig bent, maar die man is bad karma.
Hij is bezig aan zijn vierde kabinet, maar denk je dat hij ook maar één kabinet naar de eindstreep heeft gebracht? Echt niet! Zijn eerste kabinet sneuvelde al na 86 dagen. Dat is net zoiets als starten op de tien kilometer, om vlak voor de eerste bocht het ijs alweer te verlaten. Keihard getraind, zijn stinkende best gedaan, maar het zat er nét niet in. Zo gaat het keer op keer mis met Jan Peter. Verwonderlijk? Nee. IJs en politiek hebben veel met elkaar gemeen. Sven, kijk naar die man. Hij heeft nog nooit een rit uitgereden. Als een pinguïn beweegt hij zich over het ijs. Hopla, daar gaat ie weer onderuit. Pardoes op dat parmantige kontje van hem. Altijd vanuit stilstand, want veel vooruitgang zit er niet in zijn beleid. En vervolgens weer paniekerig overeind krabbelen en maar doen alsof er niets aan de hand is. Op naar de volgende valpartij.

Die man is in alles jouw tegenpool, Sven. Hij houdt ook helemaal niet van hardrijden. Kunstschaatsen, daar ligt zijn hart. Al dat gedraai. Vindt ie prachtig. Jan Peter hoopt maar één ding: dat jouw goud ook op hem afstraalt. Alleen daarom komt hij je aanmoedigen en feliciteren, het liefst met lekker veel pers erbij.
Houd hem verre van je, Sven. Ontwijk die man, poeier hem af. Hij gebruikt je. Of dacht je soms dat Jan Peter straks in Oslo ook Sieneke gaat aanmoedigen? Dat is hem te min, hij ziet haar niet eens staan. Geen felicitatie kon er van af, afgelopen zondag. Geen sms’je, niets. Weet je waarom? Omdat Sieneke te veel op hem lijkt: Nederland vertegenwoordigen terwijl absoluut niemand je ziet zitten.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!