Een onsportieve grensrechter

Peter R. de Vries twitterde dinsdag: “Feit is ook dat veel clubgrensrechters stuitend partijdig zijn en grenzeloos onsportief. Zie het elke week. Veel clubs voeden onsportieve clubgrensrechters niet op, maar moedigen het aan en lachen er om. Onderdeel van het probleem. Partijdige, onsportieve grensrechters verdienen natuurlijk nooit en te nimmer geweld, maar respect komt van twee kanten…” Die grensrechter vroeg er toch een heel, heel, héél klein beetje om. Peter R. de Vries zegt het gewoon hardop.

Neem nu de Amsterdamse fietsenmaker Eddy Wind, in juli 1998. “Feit is ook dat Eddy werd doodgestoken door een klant die vond dat hij niet snel genoeg werd geholpen. Zie het elke week. Winkeliers die menen dat de klant géén koning is. Onderdeel van het probleem. Brutaal, onbeschoft winkelpersoneel verdient natuurlijk geen mes van 19 centimeter dwars door het hart, maar respect komt van twee kanten…”

Of de dertienjarige Sedar Soares, Rotterdam 2003. “Feit is ook dat Sedar vanaf het dak van een parkeergarage een sneeuwbal gooide naar een voorbij rijdende auto. Zie het elke winter. Vriendjes moedigen het aan en lachen erom. Onderdeel van het probleem. Nu verdienen jongetjes van dertien natuurlijk nooit een kogel door het hoofd, maar respect komt van twee kanten…”

Of Hilversummer Martien van der Meys. Hij liet in januari 2002 zijn hondje Banjer uit. “Feit is ook dat veel hondenbezitters hun viervoeter overal laten kakken. Ze moedigen het aan en lachen erom. Onderdeel van het probleem. Nu verdient zo’n bejaarde man natuurlijk nooit en te nimmer een mes in de rug, maar respect komt van twee kanten….”

Of de 62-jarige Theo Oerlemans uit Aarle-Rixtel. Hij zat in december 1998 de krant te lezen in de Bossche stadsbibliotheek. “Niets is meer irritant dan lang moeten wachten tot iemand de zaterdagkrant ein-de-lijk eens uit heeft omdat elk artikel zo nodig gespeld moet worden. Onderdeel van het probleem. Krantenlezers verdienen natuurlijk nooit en te nimmer drie messteken in de borst, maar respect komt van twee kanten…”

En zo verder.

Peter R. de Vries begrijpt niet dat slachtoffers van zinloos geweld de grensrechters zijn van onze maatschappij.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!