Nul op het rekest

“Vijftien procent!? Wat zijn dat voor links-radicale voorstellen?” De stem van Cor Eberhard, IT-woordvoerder van de LPF-fractie, galmde door de vergaderzaal. Enkele stukjes kruimelgebak sproeiden in het rond.
Ed Maas, multimiljonair en crisismanager keek strak voor zich uit. “Mijn voorstel is dat elk Kamerlid van de LPF 15 procent van zijn salaris in de partijkas stort. We kampen met driehonderdduizend euro aan openstaande rekeningen. Een faillissement dreigt.”

“Ik zit hier verdomme niet voor mijn eigen plezier.” In Eberhards nek zwol een ader paarsig op. “Ik heb al genoeg inkomen ingeleverd door mijn keus voor de politiek. Met mijn e-commerce websites verdiende ik verdikkeme minstens een half miljoen euro per jaar.”
“E-commerce?” Mat Herben keek hem vragend aan. “Welke sites had je dan?”
“Hotsexteens.com en Worldsex.com. Elke dag zo’n 170.000 unieke bezoekers die ik dan doorsluisde naar paysites als Deep Assfucking Blonde, Dildos in all Holes of Splitting her Pussy.” Cor stootte Ferry Hoogendijk aan, die naast hem wat afwezig in een moorkop prikte. “Ik denk dat jij Playing Her Big Boobs wel aardig vindt.”

“Mag ik misschien ook wat zeggen?” Het was Harm Wiersma die voor het eerst in drie maanden het woord nam. “Als professioneel dammer heb ik altijd een goede boterham verdiend. Toernooi na toernooi heb ik op mijn naam geschreven. De trofeeën en boekenbonnen kon ik altijd voor een aardig prijsje doorverkopen.” Zijn hangsnor zakte nog een stukje verder naar beneden. “Dat ik nu als Kamerlid genoegen moet nemen met slechts 6435 euro bruto per maand is al een aderlating. En daar dan nog eens vijftien procent vanaf halen?”

Ed Maas zuchtte. “Pim heeft ieder van jullie er tijdens het sollicitatiegesprek op gewezen dat je als Kamerlid geacht wordt financieel aan de partij bij te dragen.”
Nu was het Winny de Jong die haar mondje roerde. “Wat doet dat er nu weer toe? Er komen toch twee beelden van Pim? Prima toch? Nou dan. En trouwens, zonder ons was Pim voor niets gestorven. Wij zijn de laatste 26 lijntjes die hij nog heeft met deze wereld. Daar mag best wel iets tegenover staan. In ieder geval meer dan dit ding hier.” Winny pakte boos het mobieltje uit haar handtas, dat alle nieuwe Tweede Kamerleden gratis kregen. “Hoe kan ik mijn werk naar behoren doen met zo’n prul? En denk je nu werkelijk dat ik uitkom met die 125 euro beltegoed per maand? Dat is toch belachelijk! Wordt er eigenlijk wel rekening gehouden met m”jn koopkracht?”
Maas maakte een bezwerend gebaar. “Ik vraag niet jullie hele salaris. Ik vraag vijftien procent. En van jullie belastingvrije maandelijkse onkostenvergoeding van elfhonderd euro blijf ik ook af. Alsjeblieft, denk ook aan de partij en aan jullie belofte aan Pim.”

“Zeg, meneer de multimiljonair.” Het was varkensboer Wien van den Brink die met barse stem het woord tot zich nam. “Wordt het niet eens tijd dat jij zelf dat gat in onze partijbegroting dicht? Klaploper!”
Rondom hem steeg een instemmend gemompel op. “Ik denk dat Wien de essentie te pakken heeft,” riep fractiesecretaris Eerdmans, die bezig was met de notulen. “Weet je wat, ik schrijf gewoon op: ‘fractie zet crisismanager op non-actief. Reden is zijn gebrek aan bereidheid om driehonderdduizend euro te investeren in de partij.’ Ok”?”
Gejuich alom.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!